Quantcast

Izraelis spaudžiamas nutraukti ugnį Gazos Ruože, o JAV žada daugiau ginklų

  • Teksto dydis:

Izraeliui antradienį toliau daromas spaudimas dėl paliaubų Gazos Ruože: bus surengtas naujas Jungtinių Tautų balsavimas ir dedamos naujos Vakarų diplomatinės pastangos, nors Jungtinės Valstijos pažadėjo toliau ginkluoti savo sąjungininkę.

JT Saugumo Taryba antradienį turi susirinkti į posėdį ir apsvarstyti raginimą nutraukti ugnį apsiaustoje palestiniečių teritorijoje po to, kai ankstesnį pasiūlymą vetavo Jungtinės Valstijos.

Jungtinės Karalystės užsienio reikalų ministras Davidas Cameronas (Deividas Kameronas) taip pat turi susitikti su Prancūzijos ir Italijos vadovais ir paraginti siekti tvarių paliaubų konflikte, pranešė jo biuras.

Karas Gazos Ruože prasidėjo, kai spalio 7-ąją „Hamas“ kovotojai surengė precedento neturintį išpuolį, per kurį Izraelyje žuvo apie 1 140 žmonių, daugiausia civilių, ir apie 250 žmonių buvo pagrobti, remiantis oficialiais Izraelio duomenimis.

„Hamas“ valdoma anklavo sveikatos apsaugos ministerija teigia, kad dėl Izraelio karinio atsako žuvo daugiau kaip 19,4 tūkst. žmonių, daugiausia moterų ir vaikų.

Mes ir toliau teiksime Izraeliui įrangą, kurios reikia jūsų šaliai ginti (...) įskaitant svarbiausius šaudmenis, taktines transporto priemones ir oro gynybos sistemas.

Ministerija nurodė, kad antradienį per Izraelio smūgį pietiniame Rafacho mieste, esančiame netoli sienos su Egiptu, žuvo mažiausiai 20 žmonių.

JAV gynybos sekretorius Lloydas Austinas (Loidas Ostinas), lankydamasis Izraelyje, pirmadienį pažadėjo toliau ginkluoti savo sąjungininkę, kuriai Vašingtonas jau suteikė milijardus dolerių karinės pagalbos.

„Mes ir toliau teiksime Izraeliui įrangą, kurios reikia jūsų šaliai ginti (...) įskaitant svarbiausius šaudmenis, taktines transporto priemones ir oro gynybos sistemas“, – kalbėjo jis.

L. Austinas keliauja po Artimuosius Rytus didėjant susirūpinimui dėl karo išplitimo regione, kai Irano remiami husių sukilėliai Jemene, solidarizuodamiesi su „Hamas“, puola tarptautinius laivus Raudonojoje jūroje.

Pentagono vadovas pirmadienį paskelbė apie 10 šalių koalicijos sudarymą, kad būtų numalšinta vis dažniau pasitaikančių husių išpuolių prieš tanklaivius, krovininius laivus ir kitus laivus Raudonojoje jūroje banga.

Koalicijai priklauso Jungtinės Valstijos, Jungtinė Karalystė, Bahreinas, Kanada, Prancūzija, Italija, Nyderlandai, Norvegija, Seišeliai ir Ispanija.

Per naujausius incidentus Raudonojoje jūroje husių sukilėliai pirmadienį pareiškė užpuolę du su Izraeliu susijusius laivus.

Derybos dėl paliaubų

Buvo numatyta, kad JT Saugumo Taryba dėl rezoliucijos dėl paliaubų balsuos pirmadienį.

Rezoliucijos projekte raginama skubiai ir tvariai nutraukti karo veiksmus Gazos Ruože, kad būtų sudarytos sąlygos į anklavą saugiai ir netrukdomai teikti humanitarinę pagalbą.

Tačiau naujausią tekstą pateikę Jungtiniai Arabų Emyratai (JAE) paprašė atidėti balsavimą iki antradienio, kad būtų galima tęsti sudėtingas derybas, naujienų agentūrai AFP sakė diplomatiniai šaltiniai.

Kataras, kuris praėjusį mėnesį padėjo tarpininkauti sudarant savaitę trukusias paliaubas ir apsikeičiant įkaitais bei kaliniais, taip pat teigė, kad dedamos diplomatinės pastangos atnaujinti humanitarinę pertrauką.

„Hamas“ yra pasirengusi susitarti dėl apsikeitimo kaliniais, bet tik po to, kai bus nutraukta ugnis“, – antradienį sakė grupuotės pareigūnas.

JAV naujienų platforma „Axios“ pirmadienį pranešė, kad Varšuvoje susitiko Izraelio žvalgybos tarnybos „Mossad“ direktorius Davidas Barnea (Davidas Barnėja), Centrinės žvalgybos agentūros (CŽA) direktorius Billas Burnsas (Bilas Bernsas) ir Kataro ministras pirmininkas šeichas Mohammedas bin Abdulrahmanas Al Thani (Mohamedas bin Abdulharmanas Tanis).

„Badas kaip karo metodas“

Tarptautinis nerimas dėl 2,4 mln. Gazos Ruožo gyventojų, priverstų kęsti kasdienį bombardavimą, maisto ir vandens trūkumą bei masinį gyventojų perkėlimą, vis didėja.

ES diplomatijos vadovas Josepas Borrellis (Žozepas Borelis) pirmadienį apkaltino Izraelį demonstruojant, jo teigimu, pasibaisėtiną nesiskaitymą renkantis taikinius, atkreipdamas dėmesį į izraeliečių įkaitų, maldininkų ir palestiniečių civilių žūtį.

Žmogaus teisių gynimo organizacija „Human Rights Watch“ pirmadienį pareiškė, kad Izraelis naudoja badą kaip karo metodą.

„Izraelio pajėgos sąmoningai blokuoja vandens, maisto ir degalų tiekimą, tyčia trukdo teikti humanitarinę pagalbą, matomai niokoja žemės ūkio plotus“, – teigė Niujorke įsikūrusi grupė.

Izraelio užsienio reikalų ministerijos atstovas sakė, kad organizacija „neturi jokio moralinio pagrindo kalbėti apie tai, kas vyksta Gazoje“, ir apkaltino „Human Rights Watch“ ignoruojant izraeliečių kančias ir žmogaus teises.

Ruošiamės mirti, maisto labai trūksta, neturime jokios apsaugos.

Vašingtono nacionalinės žvalgybos direktoriaus ataskaitoje, kurią citavo JAV žiniasklaida, teigiama, kad beveik pusė Izraelio lėktuvų ant Gazos Ruožo teritorijos numestų bombų buvo nevaldomi riboto tikslumo sviediniai.

Izraelio karinių oro pajėgų pareigūnai pirmadienį gynė savo veiksmus.

„Visos mūsų naudojamos bombos yra labai tikslios“, – sakė karininkas žurnalistams per kariškių organizuotą vizitą Palmahimo oro pajėgų bazėje Viduržemio jūros pakrantėje į pietus nuo Tel Avivo.

Izraelio kariuomenė antradienį pranešė, kad Gazos Ruože žuvo dar du kareiviai, taigi nuo spalio pabaigoje prasidėjusių sausumos operacijų iš viso žuvo 131 Izraelio karys.

Naujos perėjos atidarymas

Izraelis pagalbos į Gazos Ruožą tiekimui atvėrė naują pasienio punktą – Kerem Šalomo perėją, per kurią pirmadienį įvažiavo kelios dešimtys sunkvežimių, sakė AFP žurnalistas. Iki tol veikė tik Rafacho perėja su Egiptu.

JAV valstybės departamento atstovas spaudai Matthew Milleris (Metjus Mileris) pasveikino punkto atidarymą humanitarinei pagalbai ir komercines prekes gabenančių sunkvežimių įvažiavimui į apgultą teritoriją kaip svarbų proveržį.

Rafacho sienos perėjimo punkte, kuris anksčiau buvo vienintelis punktas, per kurį buvo leidžiama įvežti pagalbą, susirinko šeimos, tikėdamosi, kad pagaliau bus leista persikelti į saugią vietą.

„Esame čia jau apie mėnesį, – sakė Safa Fathi Hamadas (Safa Fatis Hamadas). – Ruošiamės mirti, maisto labai trūksta, neturime jokios apsaugos.“

Protestai Izraelyje

Pirmadienį izraeliečiai protestavo Tel Avivo centre, ragindami imtis skubių veiksmų, kad būtų paleisti likę 129 įkaitai, kurie, kaip manoma, laikomi Gazos Ruože.

Po to, kai Izraelio pajėgos per klaidą nušovė tris žmones, kurie pabėgo nuo pagrobėjų, įkaitų šeimų pyktis ir baimė dar labiau sustiprėjo.

Pranešama, kad trijulė mojavo baltomis vėliavomis ir ant balto audinio maisto likučiais buvo užrašę žinutę hebrajų kalba.

„Hamas“ karinis sparnas paskelbė filmuotą medžiagą, kurioje, jo teigimu, matyti trys iš vis dar nelaisvėje laikomų asmenų. Vaizdo įraše matomi trys barzdoti vyrai, sėdintys ant kėdžių neatskleistoje vietoje ir prašantys būti paleisti.

Per karą Gazos Ruože smurtas išplito ir okupuotame Vakarų Krante.

Izraelio pajėgos pirmadienį Vakarų Kranto pabėgėlių stovykloje nušovė keturis palestiniečius, pranešė Sveikatos apsaugos ministerija. Iš viso nuo karo Gazos Ruože pradžios Vakarų Krante žuvo virš 300 žmonių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Jankynas remia genocido zmogzudzius, tai kur ju demokratijos ir zmogaus teises? Tas zydu prezidentas turi buti pakartas uz nusikaltimus zmogiskumui

O KAIP AMERIKA BE KARO...

O KAIP AMERIKA BE KARO... portretas
Ji badu išdvėstų, jeigu staiga šioje planetoje įsivyrautų taika...

Pilietis

Pilietis portretas
Ginklus siuskit ukrainai, o ne teroristus-žydus ginkluokit
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių