Quantcast

JAV smerkia Izraelio ministrų raginimą palestiniečiams emigruoti iš Gazos Ruožo

JAV antradienį pasmerkė dviejų Izraelio ministrų išsakytus kontroversiškus komentarus, šiems pareiškus, kad palestiniečiai turėtų būti skatinami emigruoti iš Gazos Ruožo, o į apsiaustą teritoriją turėtų grįžti žydų naujakuriai.

Valstybės departamento atstovas Matthew Milleris sakė, kad Vašingtonas „atmeta pastaruosius Izraelio ministrų Bezalelio Smotricho ir Itamaro Ben Gviro pareiškimus, pasisakančius už palestiniečių perkėlimą už Gazos Ruožo ribų“.

„Tokia retorika yra kurstanti ir neatsakinga“, – pridūrė M. Milleris ir pakartojo „aiškią, nuoseklią ir nedviprasmišką“ JAV poziciją, kad „Gaza yra palestiniečių žemė ir tokia išliks, „Hamas“ nebekontroliuojant jos ateities ir jokioms teroristinėms grupuotėms nekeliant pavojaus Izraeliui“.

I. Ben Gviras, kuris eina Izraelio nacionalinio saugumo ministro pareigas, pirmadienį paragino agituoti už „sprendimą, skatinantį Gazos gyventojų emigraciją“.

2005 m. Izraelis vienašališkai iš Gazos Ruožo išvedė paskutinius savo karius ir naujakurius, taip užbaigdamas 1967 m. pradėtą buvimą Ruožo viduje, tačiau išlaikė beveik visišką teritorijos sienų kontrolę.

Tokia retorika yra kurstanti ir neatsakinga.

Premjero Benjamino Netanyahu vyriausybė nėra oficialiai prakalbusi apie kokius nors planus iškeldinti Gazos Ruožo gyventojus ar grąžinti į teritoriją žydų naujakurius.

Tačiau I. Ben Gviras argumentavo, kad palestiniečių išvykimas ir Izraelio nausėdijų atkūrimas „yra teisingas, moralus ir humaniškas sprendimas“.

„Tai proga plėtoti projektą, skirtą paskatinti Gazos gyventojus emigruoti į viso pasaulio šalis“, – savo ultranacionalistinės partijos „Otzma Yehudit“ susitikime pareiškė jis.

Jo komentarai pasirodė praėjus dienai po to, kai kraštutinės dešinės Izraelio finansų ministras B. Smotrichas taip pat pasisakė už naujakurių grįžimą į Gazos Ruožą, pažymėdamas, kad Izraelis turėtų „skatinti“ apie 2,4 mln. teritorijoje gyvenančių palestiniečių išvykti.

Gazos Ruože šiuo metu vykstantį karą išprovokavo spalio 7 d. „Hamas“ surengta ataka prieš Izraelį, kuri, izraeliečių duomenimis, pareikalavo apie 1 tūkst. 140 gyvybių. Išgyvenęs baisiausią išpuolį savo istorijoje, Izraelis inicijavo negailestingą bombardavimą ir sausumos kampaniją, per kurią, anot Sveikatos ministerijos „Hamas“ valdomame Gazos Ruože, žuvo mažiausiai 22 tūkst. 185 žmonės.

Jungtinės Tautos skaičiuoja, kad, verdant intensyviems mūšiams, buvo perkelta apie 85 proc. Gazos Ruožo gyventojų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

runkelis

runkelis portretas
vargsa arabai... turetume priglausti pora tukstanciu nekaltu musulmonu.

Is gatves...

Is gatves... portretas
Kas sake, kad Lietuviai palaiko zydus ar palestiniecius?

Iš gatvės apklausto

Iš gatvės apklausto portretas
Rusai muša ukrainiečius, žydai muša palestiniečius. Lietuva palaiko ukrainiečius ir žydus. Greičiau sumuštų, ateitų taika.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių