Quantcast

A. Sacharukas teisme prisipažino balsavęs už L. Karalių

  • Teksto dydis:

Buvęs Seimo narys Aleksandras Sacharukas Vilniaus apygardos teisme penktadienį pripažino, kad 2010 metais Seime balsavo už į užsienį išvykusį kolegą Liną Karalių.

„Apie pratęstą sesiją buvo pranešta. Linas pasakė, kad kažkur išvažiuos. Tradicija Seime palikti pažymėjimus yra 20 metų, aš paprašysiu prijungti prie bylos duomenis, kad, kai Seimo nariai yra užsienyje, už juos balsuojama. Prieš tai jis (L.Karalius - BNS) buvo užsienyje, irgi paprašė frakcijos narių, kad, jeigu nespės, kad mes balsuotume“, - duodamas parodymus penktadienį teismui sakė A.Sacharukas.

Atėjęs į salę prieš pirmą pratęstos sesijos posėdį, A.Sacharukas pastebėjo, kad čia yra L.Karaliaus kortelė.

„Kaip ji atsirado pas mane, neatsimenu. 19 dieną aš balsavau už Liną, taip buvom sutarę. Labai nustebau, kad dviem kortelėmis iš tos pačios vietos galima balsuoti, nuėjau į kanceliariją ir pasakiau, kad vos ne iš vienos vietos už visą frakciją galima balsuoti. Nėra gerai, kad gali keletą kortelių dėti“, - sakė A.Sacharukas.

Jis sakė pamenantis, kad tris kartus balsavo už L.Karalių, ir dabar supranta, kad negerai pasielgė.

„Kas vyko toliau, manau susiję su mano politine veikla. Buvo labai po dideliu padidinamu stiklu“, - sakė kaltinamasis.

A.Sacharukas pasakojo, kad Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) direktoriaus pavaduotojas Vytautas Giržadas jam pranešė, kad su juo nori susitikti policijos pareigūnas, kuris turi žinių, jog per tarpininkus siūlomas 50 tūkst. litų kyšis, kuris esą turi sukompromituoti anksčiau policijoje dirbusį parlamentarą.

„Aš pranešiau STT, STT tyrė tą faktą. (...) Aš nelabai pritapau prie seimūnų, keletas konservatorių mane bandė nupirkti, man siūlė didelius pinigus“, - teismui dėstė A.Sacharukas, pasakodamas apie tariamas kitų politikų viliones.

Tuo metu teisėjui Artūrui Šumskui kėlė nuostabą, kad teisingu ir principingu save laikantis Seimo narys galėjo balsuoti už kitą politiką, galėjo laikinajai Seimo komisijai meluoti apie balsavimų skaičių.

„Aš savo padėties nelengvinau, aš dabar gailiuosi - jeigu laiką atsukti, aš neičiau į jokias komisijas. Aš neįvertinau, kad vieną žmogų galima ištraukti ir persekioti“, - sakė buvęs Seimo narys.

Pasak kaltinamojo akto, A.Sacharukas neteisėtai įgijo ir laikė bei 22 kartus panaudojo L.Karaliaus Seimo nario pažymėjimą, užsiregistravo Seimo narių registracijos protokole, balsavo už įvairų įstatymų projektų pakeitimus L.Karaliaus vardu. L.Karalius tuo metu buvo išvykęs į Aziją.

Už šį nusižengimą A.Sacharukui ir L.Karaliui Seime surengta apkalta. Po balsavimo L.Karalius prarado parlamentaro mandatą, o A.Sacharukui kelių balsų persvara pavyko jį išsaugoti.

Teismui liudiję buvę Seimo nariai sakė, kad jie pasitardavo prieš balsavimą Seime ir dažniausiai balsuodavo vienodai. Todėl A.Sacharuko balsavimą už L.Karalių jie vertina kaip frakcijos valios išreiškimą.

Buvę parlamentarai aiškino, kad balsuoti Seime už kitą asmenį buvo kasdienybė, taip elgėsi ir Seimo senbuviai. Jie nemano, kad buvęs jų kolega turi sulaukti baudžiamosios atsakomybės.

A.Sacharukui yra pareikšti įtarimai dėl dokumentų klastojimu ir piktnaudžiavimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių