Quantcast

Konkursą į M. Mažvydo bibliotekos vadovus pralaimėjęs R. Gudauskas prašo priteisti jam turtinę žalą

Nacionalinės Martyno Mažvydo, didžiausios šalies bibliotekos, naujojo vadovo konkurso rezultatus ginčijantis buvęs įstaigos vadovas Renaldas Gudauskas teismui pateikė naujus reikalavimus – jis prašo pripažinti jį laimėtoju ir grąžinti į eitas pareigas. Jis taip pat prašo jam priteisti turtinę ir neturtinę žalą.

Piniginių sumų ieškovas kol kas neįvardija.

Anksčiau R. Gudauskas prašė tik panaikinti naujojo vadovo konkurso rezultatus.

Vilniaus miesto apylinkės teismo nagrinėjamoje civilinėje byloje atsakovas yra Kultūros ministerija, tretieji suinteresuotieji asmenys – Nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka ir per ginčijamą konkursą išrinkta bei darbą jau pradėjusi naujoji jos vadovė Aušrinė Žilinskienė.

R. Gudausko advokatė Ramunė Šaikuvienė per teismo posėdį antradienį sakė, kad reikalavimo tikslinimai yra paruošti. Pasak jos, atsakovas, Kultūros ministerija, per ankstesnius posėdžius galutinai patvirtino, kad konkursą sudarė dvi dalys: testas raštu ir testas žodžiu. Už testą raštu R. Gudauskas per konkursą gavo 8, už testą žodžiu – 7, už praktinę užduotį – 9, bendras rezultatas – 16 balų.

Tuo metu laimėtoja A. Žilinskienė 7,6 balo gavo už pokalbį, 7,6 balo – už praktinę užduotį, 9,1 balo – už testą, testas žodžiu įvertintas 8,34 balo. Galutinis rezultatas – 15,95 balo.

„Tai ką mes matome? Kad daugiau surinkęs netapo laimėtoju“, – per teismo posėdį antradienį sakė advokatė.

„Mes matome, kad laimėtoju turi būti paskelbtas ieškovas, dėl turtinės ir neturtinės žalos – Klaipėdos apygardos teismas suformavo naują praktiką, kad gali būti priteisiama turtinė ir neturtinė žala, nes pretendentas patyrė nerimą, stresą dėl tokio konkurso vykdymo pažeidimų, yra pagrindas priteisti neturtinę žalą ir kompensacija negautų pajamų, jis turėjo lūkestį, kad gaus pajamas surinkęs daugiau balų. Todėl prašome ir šį reikalavimą patenkinti, ieškovas turėjo tęsti darbo santykius“, – kalbėjo R. Gudausko advokatė.

Laikomės taisyklių ir tvarkų, kad užtikrinti skaidrią atranką.

Be to, ji mano, kad R. Gudauskas bet kokiu atveju yra konkurso laimėtojas, nes komisija neteisingai suskaičiavo pretendentų vertinimo balus.

Teismas antradienį pradėjo liudytojų apklausą. Pirmasis liudijo naujojo vadovo rinkimo konkursą stebėjęs Lietuvos paslaugų sferos darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Aleksandras Posochovas.

Jis pasakojo, kad atvykęs į konkursą turėjo pasirašyti konfidencialumo raštą.

„Tada buvau išprašytas, aš manau, kad nepagarba stebėtoju, jeigu pasirašiau raštą, tai jau turiu dalyvauti“, – sakė liudytojas. Vėliau A. Posochovas buvo pakviestas stebėti konkursą.

Kaip liudytojas buvo apklaustas ir kultūros viceministras Rimantas Mikaitis, jis buvo komisijos pirmininku, renkant naująjį bibliotekos vadovą. Viceministras pažymėjo, kad dabar rengiama daugybė atrankų į įvairių kultūros ir meno įstaigų vadovų postus.

„Laikomės taisyklių ir tvarkų, kad užtikrinti skaidrią atranką“, – teismui teigė viceministras.

Komisijos pirmininkas R. Gudausko per konkursą pateiktai programai skyrė 9 balus ir ją įvertino kaip aukšto lygio.

Naująjį Martyno Mažvydo bibliotekos vadovą rinko komisija, susidedanti iš 7 narių.

„Reikalavimai pretendentams suformuluoti atsakingų specialistų, jie skelbiami viešai, kaip kiekviename konkurse”, – sakė viceministras R. Mikaitis.

Teismui liudijo ir Kultūros ministerijos Atminties institucijų politikos grupės patarėja Gražina Lamanauskienė. Ji R. Gudauskui skyrė 8 balus, visus pretendentus sakė vertinusi objektyviai, nebuvo prieš nieką neigiamai nusiteikusi. Liudytoja pažymėjo, kad labai vertina R. Gudausko nuopelnus valstybei ir dalyvavo rengiant raštus, prašant profesoriui skirti valstybinį apdovanojimą. 2021 metais R. Gudauskas buvo apdovanotas ordino už nuopelnus Lietuvai Riterio kryžiumi.

R. Gudauskas teismui skundžiasi dėl konkurso organizavimo ir vykdymo galimų tvarkos pažeidimų, jis sako, kad konkursas pasižymėjo neapibrėžtumu.

Kultūros ministerija su ieškiniu nesutinka, jos atstovas Virginijus Varnaitis teismo prašė neapklausti liudytojų, kol nėra išspręsta dėl naujų R. Gudausko ieškinio reikalavimų.

Nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka yra didžiausia šalies mokslinė ir parlamento biblioteka, joje veikia valstybinė universali lietuviškų, lituanistinių ir užsienio leidinių saugykla, nacionalinis spaudos archyvas. 

2022 m. Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka turėjo 16 312 registruotus vartotojus, išdavė 558 526 dokumentus, bibliotekoje apsilankė 3 403 376 lankytojų. Bibliotekoje dirba daugiau nei 500 darbuotojų.

66 metų R. Gudauskas M. Mažvydo bibliotekai vadovavo nuo 2010 metų.

1998–2000 m. jis buvo Valdymo reformų ir savivaldybių reikalų ministerijos viceministru informacijai ir informatikai, 1996–1998 m. R. Gudauskas buvo tuometinio prezidento Algirdo Brazausko patarėjas informacijai ir komunikacijai, 1991–2002 m. R. Gudauskas ėjo Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto dekano pareigas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

anonimui

anonimui portretas
pasiguglinau, tas profsąjungos vadas nedirba bibliotekoje, tik vadovauja jos profsąjungai. Ir vadovauja daugeliui kitų įmonių profsąjungų, taip pat ir asociacijoms, kurioms tos jo vadovaujamos profsąjungos priklauso, kažkaip keistai atrodo.

anonimas

anonimas portretas
Labai itartina, kad profsajungos vadas taip uoliai gina istaigos direktoriu :D paprastai buna atvirksciai. :DD

Būtinai reikia sukurti teisminį precedentą

Būtinai reikia sukurti teisminį precedentą portretas
Įrodyti, kad sukčiavo ir ta moteris yra tiesiog įtaisyta į šiltą vietą. Už moralinę žalą, žinoma, reikia prisiteisti. Ir tada bus galima pradedant nuo 2000 metų imti vusus konkursus į valstybės tarnybą, į direktorių postus muziejuose, bibliotekose, institutuose ir ypač tose tarnybos vietose, kur yra perskirstymas ES finansavimas oer projektus ir parama žemės ūkiui, aplinkos apsaugai, t.t. Kiekvieną atvejį peržiūrėti, kaip iki 2004 ir maždaug iki 2008 m į visas šias vietas pateko iš MRU įstatyti asmenys, kurie daug jas buvo ar iš viso beraščiai, su tam tikra proto negalia, dauguma su teisininkų magistro laipsniais, kuriuos įsigijo tiesiog nusipirkę baigiamąjį rašto darbą. Tuo pačiu peržiūrėti ministrus, vuceministrus už visą laiką nuo 2000m. Ir pamatysite vaizdelį tokį, kad bus viskas aišku, kokia sukurta schema ES pinigams išplauti tiesiai į privačias kišenes. O byla kur Krupavičius negavo baudžiamosios yra dar vienas atvejis, kas vyksta. Reikėjo sudėt pinigus Krupavičiui įkalinti.
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių