Quantcast

Mirusieji neliks nepalaidoti - vietos kapinėms atsirado Kauno rajone

Netrukus kauniečiai bus laidojami Ledos kapinėse, nes Kauno kapinėse laisvų vietų nebeliko. Miesto valdžia žada iki metų pabaigos įrengti ir Vainatrakio kapines Kauno rajone.

Pakaks metams

Kovo 31 d. Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas pasirašė sutartį su Kauno rajono meru Valerijumi Makūnu dėl kauniečių laidojimo Ledos kapinėse Vijūkų kaime Kauno rajone.

"Važiuosiu pas Užliedžių seniūną tartis dėl ribų nustatymo", – informavo savivaldybės įmonės "Kapinių priežiūra" direktorius Valdemaras Olšauskas. Anot jo, 1,3 ha plote amžinojo poilsio gali atgulti apie 1 000 kauniečių. "Kapinių priežiūros" vadovas prognozuoja, kad tiek kapaviečių tūrėtų užtekti metams. Vėliau tikimasi įrengti kapines Vainatrakio kaime.

Kitose miesto kapinėse laisvų vietų beveik nebeliko. Mirusiuosius leidžiama laidoti nebent šeimos kapavietėse. "Karmėlavoje užlaidojome visas įmanomas vietas, visas pakeles", – sakė V.Olšauskas. Pernai kauniečiams laidoti buvo skirtas 1,5 ha žemės sklypas Eigulių kapinėse, tačiau ir ten vietos beveik nebeliko.

Privačių kapinių neplanuoja

Paklaustas, kada pradės veikti Vainatrakio kapinės, miesto vicemeras Steponas Vaičikauskas tikino, kad derinimo darbai juda į pabaigą.

"Projektas perduotas įvertinti Visuomenės sveikatos centrui. Pagal visas procedūras privalome tai padaryti. Manau, kad balandį skelbsime konkursą kapinių įrengimo darbams", – žadėjo S.Vaičikauskas. Anot jo, darbai Vainatrakio kaime turėtų prasidėti rugpjūtį arba rugsėjį, o metų pabaigoje ten bus galima laidoti mirusiuosius.

Projekte numatyta, kad visoms apie 40 ha ploto kapinėms įrengti reikės apie 10 000 000 litų, tačiau S.Vaičikauskas tikina, kad darbai bus atliekami atskiruose kvartaluose. "Kad kapinės galėtų funkcionuoti, reikia atvesti elektrą, įrengti vandentiekį, takus, teritoriją aptverti tvora. Tam pradžiai užteks apie 1 000 000 litų", – aiškino vicemeras.

Pasiteiravus, ar naujosiose Vainatrakio kapinėse kapavietės bus parduodamos ir ar ketinama įrengti komercinių kapaviečių kvartalą, S.Vaičikauskas tikino, kad tokia galimybė nesvarstoma. "Kaip ir visose kapinėse, čia už vietą mokėti nereikės. Yra laisvų žemės plotų šalia kapinėms numatytos žemės. Jų savininkai gali steigti privačias kapines", – siūlė politikas.

Tikimasi, kad Vainatrakio kapinėse kauniečiams kapaviečių užteks kelioms dešimtims metų.

Įdomi kapinių pradžia

Pasak Užliedžių seniūnės Jūratės Truncienės, kauniečių laidojimo Ledos kapinėse klausimą pirmiausia sprendė seniūnaičių sueiga. Niekas neprieštaravo, kad 8,3 ha ploto kapinėse 1,3 ha būtų skirta miestiečių amžinojo poilsio vietoms. 1993 m. vasarį įrengtose ledos kapinėse šiuo metu užlaidotas tik apie 0,5 ha plotas.

J.Truncienės teigimu, Kauno savivaldybė pažadėjo nukreipti miesto transportą Ledos kapinių link, pastatyti biotualetą, rūpintis šiukšlių išvežimu. Miestas turėtų rūpintis ir maždaug 1 km žvyrkelio atkarpa. "Čia asfalto kol kas ir nebuvo planuojama pakloti. Pirmiausia norime išasfaltuoti gyvenvietes", – pastebėjo seniūnė.

Darbo dieną vienintelis kapinėse sutiktas Gediminas Lisauskas, atvažiavęs sutvarkyti čia palaidoto brolio kapo, teigė, kad ir dabar šiose kapinėse laidojami miesto gyventojai. "Čia veža iš visur – iš Užliedžių, Giraitės, Kauno", – sakė vyras. Anot jo, sklando kalbos, kad Ledos kapinės atsirado po nusikalstamo pasaulio grupuočių susišaudymo prie garsiojo "Vilulos" restorano.

Užliedžių seniūnė nustebo išgirdusi tokią versiją. "Tuo metu net nedirbau čia. Nieko nežinau ir net nebuvau girdėjusi apie kapinių sąsajas su šiais įvykiais", – sakė J.Truncienė.

Seniūnė pasakojo, kad kapinės buvo įrengtos Lietuvos veterinarijos akademijos mokomojo ūkio teritorijoje, nes nebuvo kur laidoti mirusių Užliedžių seniūnijos gyventojų. Tuo metu šiai seniūnijai priklausė ir Romainiai, Aukštutiniai bei Žemutiniai Kaniūkai.

Teisminiai ginčai tęsiasi

Apie tai, kad Kaune gali pritrūkti laidojimo vietų, pradėta kalbėti 1998 m. Naujoms kapinėms buvo parinkta vieta Vainatrakio kaime. Planuota 112 ha plote įrengti kapines, krematoriumą ir aptarnavimo patalpas. Vėliau nuspręsta apsiriboti mažesne teritorija. Pasak S.Vaičikausko, šalyje galiojantys teisės aktai neleidžia įrengti kapinių didesniame kaip 40 ha plote.

Ne vienus metus užtruko teisminiai ginčai dėl žemės paėmimo visuomenės poreikiams. Ginčai teisme tarp rajono savivaldybės ir vieno iš šalia esančių sklypų savininkų dar ir dabar nesibaigė, tačiau, pasak miesto vicemero S.Vaičikausko, teismas neprieštarauja, kad kapinių įrengimo darbai būtų tęsiami.

Ne kartą buvo svarstyta, kad kapinių klausimą padėtų spręsti palaikų kremavimas, tačiau krematoriumo statybos reikalai kelerius metus nejudėjo iš mirties taško. Pernai Kėdainių rajono savivaldybė pasirašė sutartį su galimais investuotojais dėl krematoriumo statybos. Pasak Kėdainių rajono savivaldybės mero pavaduotojo Romualdo Gailiūno, baigiamos įvairios derinimo procedūros, o krematoriumo statybos darbai turėtų prasidėti balandžio pabaigoje. "Kaip ir planuota, krematoriumas turi būti pastatytas iki šių metų lapkričio, nebent žemė drebėtų. Lapkritį jis jau turi veikti", – žadėjo R.Gailiūnas.

Kol Lietuvoje krematoriumo nėra, Lietuvių palaikai kremuoti vežami į Latviją.

Valerijus Makūnas, Kauno rajono meras:

Tiek miesto, tiek rajono savivaldybės stengiasi, kad Vainatrakio kapinės būtų įrengtos kuo greičiau. Praktika rodo, kad žemės klausimai sprendžiami vangiai, todėl procesas užtruko. Suprojektavome kelią į būsimas Vainatrakio kapines, su miesto savivaldybe pateikėme paraišką finansavimui gauti, parengėme detalųjį planą. Visa tai leidžia miestui tęsti kapinių įrengimo darbus. Karmėlavos kapinėse nebeliko laisvų vietų, todėl situacija vertė geranoriškai pasižiūrėti į šią problemą. Leidome kauniečius laidoti Ledos kapinėse.


Šiame straipsnyje: kapinėsKauno kapinės

NAUJAUSI KOMENTARAI

nori

nori portretas
mirti..........derink su vaicexowskiu.......... dar gerai kad teismai nepriestarauja del kapiniu irengimo darbu tesinio,o tai...............blogiausiu atveju skandinkis su akmeniu,nesuras..........

777

777 portretas
Kiek man žinoma iš šios istorijos, tai kažkoks taip vadinamas verslininkas sužinojes iš kažkurtai, kad šioje vietoje bus statomos kapinės, supirko žemę ir tada prasidėjo valstybės šantažas. Amerikoje su tokiais taip vadinamais verslininkais nesiterliotu. Ten sužinotu kas yra neleistina spekuliacija.

užledis

užledis portretas
aišku, Ledos kapinėms nereikia nei elektros, nei takų, nei vandens, nei stovėjimo aikštelės ir pan. Pakaskit mane Ledos pievose... :))))
VISI KOMENTARAI 21

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių