Quantcast

Lietuvos garbės konsulas Valdovų rūmams padovanojo du vertingus žemėlapius

  • Teksto dydis:

Valdovų rūmuose penktadienį apsilankęs neseniai paskirtas pirmasis Lietuvos garbės konsulas Saudo Arabijoje Mahfouzas Marei Mubaraku bin Mahfouzu muziejui padovanojo du vertingus XVI–XVII amžiaus žemėlapius, kuriuose vaizduojama Lietuvos Didžioji Kunigaikštystė.

„Abu žemėlapiai – labai vertinga dovana muziejui. Džiugu, kad jie papildė esamas kolekcijas, o ir galės papuošti Valdovų rūmų muziejaus ekspoziciją bei pasakoti lankytojams Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės istoriją“, – pranešime spaudai sakė Valdovų rūmų muziejaus Rinkinių apskaitos ir saugojimo skyriaus vedėjas Dalius Avižinis.

Viename dovanotų žemėlapių, kuris buvo išspausdintas 1595 metais Antverpene, vaizduojama Lenkijos Karalystė ir Lietuvos Didžioji Kunigaikštystė. Šis žemėlapis buvo publikuojamas žymaus geografo, kartografo ir leidėjo Abrahamo Orteliuso (Abrahamo Ortelijaus) parengtame atlase „Theatrum Orbis Terrarum“, kuris laikomas pirmuoju geografiniu atlasu, buvo itin populiarus XVI-XVII amžiuje ir gausiai tiražuojamas.

A.Ortelijus pirmasis į savo atlasus įtraukė istorinius žemėlapius, todėl yra vadinamas istorinės kartografijos tėvu.

Kitame žemėlapyje, kuris buvo išspausdintas 1620 metais Amsterdame, vaizduojamas Europos žemynas, kuriame aiškiai išskirtos ir Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės ribos, didesni jos miestai. Jį sukūrė garsus olandų kartografas Jodocus Hondius (Jodokas Hondijus).

Iš viso Valdovų rūmų muziejui arba nacionaliniam kultūros paveldo vertybių fondui, 2003–2014 metais daugiau kaip 40 dosnių mecenatų, kultūrininkų, kolekcininkų, mokslininkų, taip pat organizacijų padovanojo ar perdavė beveik 200 eksponatus, jų bendra vertė – daugiau kaip 1,5 mln. litų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių