Quantcast

VU dainų ir šokių ansamblis pradeda jubiliejinių koncertų ciklą

  • Teksto dydis:

Vilniaus universiteto dainų ir šokių ansamblis, šiais metais švenčiantis 75-metį, balandžio 25 d. 18 val. koncertu Vilniaus Šv. Jonų bažnyčioje pradeda jubiliejinių pasirodymų ciklą, kuris tęsis iki gruodžio.

Pirmajame koncerte „Atrakink žemę“ kolektyvas sveikins pavasarį, budins žemę, pasakos apie žmogaus ir gamtos darną. Ansamblio šokėjai, orkestro muzikantai ir choro dainininkai subtiliais kūriniais demonstruos šio kolektyvo išskirtinumą – mokėjimą derinti liaudies meną su intelektualia, šiuolaikiška kūryba. Skambės kompozitorių Juozo Naujalio, Alfonso Vidugirio, Broniaus Kutavičiaus, Vaclovo Augustino, Jono Švedo, Nijolės Sinkevičiūtės ir Felikso Bajoro muzika.

„Šis koncertas – tai bendrystės židinys, o pats ansamblis – bendrystės simbolis. Tai meilė, kurią puoselėjame ir saugome. Mes mylime ir vienas kitą, ir savo žemę, kurią siejame su gyvenimu, su gyvybės atsiradimu“, – sako ansamblio meno vadovas Eugenijus Čiplys.

Kažkur toli skamba birbynių kvintetas – tai pavasario balsai, kviečiantys žemę keltis. Jau tuoj sužaliuos miškai ir pievos, ir suksis jose jaunos širdys, skraidindamos savo studentišką svajonę. Kartais svajonė sugrąžina į praeitį, į dešimtmečiais puoselėtą bendrumą – savotišką žmonių sielų sutartinę. Tai koncertas, kuriame pinsis meilė žmogui ir gamtai.

Visus ansamblio narius – buvusius ir esamus – sieja ypatingas ryšys. Todėl koncerte dalyvaus buvusio ansamblio choro vadovo Vytauto Versecko vadovaujamas Dainos mylėtojų klubo choras, kurio dauguma dainininkų – buvę ansamblio nariai.

Jubiliejinių metų moto – „Saugokime istoriją, puoselėkime tradicijas“. Todėl visus keturis jubiliejinius koncertus vienija ansamblio praeities ir dabarties temos.

Balandžio 25-osios koncertas – tai subtilus prisilietimas prie ansamblio šaknų, iš kurių ansamblis semiasi stiprybės ir žinių. Antrasis koncertas bus skirtas iškilaus muziko Vido Aleksandravičiaus atminimui. Tai lyg grįžimas į aukščiausią tašką ansamblio istorijoje, kai ilgametis ansamblio meno vadovas V. Aleksandravičius vedė ansamblį profesionalumo link. Trečiuoju koncertu „Oi ant kalno“ norima atskleisti ansamblio gyvybingumą, siejamą su Vilniaus miesto, Vilniaus universiteto ir paties ansamblio istorija. Baigiamasis pasirodymas vyks gruodžio mėnesį Vilniaus universiteto Didžiojoje auloje – čia nuo pat 1940-ųjų repetuota ir koncertuota, čia ansamblio dalyviai įgyvendino daugybę studentiškų savo svajonių.

Vilniaus universiteto dainų ir šokių ansamblis – seniausias studentų dainų ir šokių kolektyvas Lietuvoje. Šiuo metu čia šoka, dainuoja ir groja apie 100 Vilniaus universiteto studentų. Jiems ansamblis – didžiulė vertybė, kurią saugo ir puoselėja, tai erdvė, kurioje jie nori ir gali prasmingai leisti studentišką laisvalaikį.

Per 75 metus kolektyvas dalyvavo daugybėje dainų švenčių, įvairiuose festivaliuose ir konkursuose. Už ilgametę prasmingą meninę veiklą ir liaudies meno puoselėjimą 2010 m. ansamblis apdovanotas prestižiniu „Aukso paukštės“ prizu.


Šiame straipsnyje: VUansambliskoncertai

NAUJAUSI KOMENTARAI

!!!

!!! portretas
taip - tai DISVITIS ir ZILVINAS

gb,jhbv

gb,jhbv portretas
kažkada Klaipėdoje buvo du puikūs ansambliai. Deja, kažkam pamaišė...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių