Quantcast

Aukščiausiasis Teismas: „Orlen Lietuva“ už žalą gamtai privalo sumokėti 10 mln. litų

Sunkius laikus išgyvenanti naftos bendrovė „Orlen Lietuva“ už padarytą žalą gamtai privalo valstybei sumokėti 9,7 mln. litų. 2009 metais Rokiškio rajone į pelkę išsiliejus dyzelinui, naftos produktais buvo užteršti Šaltojos ir Vyžuonos upeliai bei jų slėniai.

Galutinį sprendimą ketvirtadienį priėmė Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT), pranešė teismas.

Teismas nutarė, jog „Orlen Lietuva“ nesiėmė tinkamų priemonių iki galo pašalinti iš produktotiekio į gruntą ir vandenį išsiliejusio dyzelino likučių. Teismo nuomone, bylą nagrinėję teismai pagrįstai įpareigojo įmonė atlyginti aplinkai padarytą žalą ir jos dydį apskaičiavo teisingai.

LAT atmetė „Orlen Lietuvos“ prašymą kreiptis į Konstitucinį Teismą dėl to, ar Aplinkos apsaugos įstatymas atitinka Konstituciją, nes KT jau yra atmetęs tokį pat Seimo narių grupės prašymą.

Apeliacinis teismas prieš metus padidino baudą įmonei nuo 6,791 mln. litų iki 9,702 mln. litų. Panevėžio apygardos teismas 2011 metų spalį buvo sumažinęs žalos dydį 30 procentų.

Panevėžio regiono aplinkos apsaugos departamentas teismui nurodė, kad 2009 metų kovo 25 dieną dėl galbūt nelegalaus prisijungimo prie naftos produkto vamzdyno Polockas-Venspilis, ties Pakapynės kaimu, į pelkę išsiliejo dyzelinas ir naftos produktais buvo užteršti Šaltojos ir Vyžuonos upeliai bei jų slėniai. Anot departamento, „Orlen Lietuva“ ėmėsi avarijos padarinių likvidavimo, kurie turėjo būti baigti iki tų metų spalio 20 dienos, tačiau grunto valymo darbai laiku nebuvo baigti.

Šaltojos ir Vyžuonos upeliai bei jų slėniai yra priskirti prie paukščių apsaugai svarbių teritorijų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių