Quantcast

Vyriausybei imantis naujojo socialinio modelio – perspėjimai dėl skubos

  • Teksto dydis:

Ministrų kabinetui penktadienį planuojant svarstyti naujojo socialinio modelio projektą, kai kurios institucijos piktinasi turėjusios vos kelias dienas derinti projektus. Valstybės saugumo departamento (VSD) teigimu, per tris darbo dienas nebuvo įmanoma peržiūrėti tiek daug teisės aktų. Profesinės sąjungos savo ruožtu rengia protesto akciją.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija dėl trumpo termino taip pat sulaukė kritikos iš Vidaus reikalų, Švietimo ir mokslo ministerijų. Pastaroji sugebėjo pateikti pastabas tik Darbo kodekso projektui, kuris yra viena modelio dalių. Profesinių sąjungų atstovas Artūras Černiauskas sako nesuprantantis, ką penktadienį svarstys Vyriausybė.

„Neįsivaizduoju, kas bus pateikta Vyriausybei, kuri iš kitų institucijų sulaukė tiek kritikos dėl skuboto projektų derinimo, kurio neįmanoma atlikti vos per keletą dienų. Socialiniai partneriai Trišalėje taryboje, „Sodros“ taryboje sutarė dėl kai kurių kompromisinių pakeitimų, buvo pakoreguotos ir kai kurios formuluotės, tačiau to neatspindi derinimui pateikti socialinio modelio projektai, kuriuos greičiausiai svarstys Vyriausybė pasitarime“, - BNS sakė A.Černiauskas.

Profesinių sąjungų atstovai penktadienį prie Vyriausybės rengia piketą - jie protestuos ir dėl skubos, ir dėl darbuotojams nepalankių pakeitimų.

„Sodros“ taryba penktadienį baigė svarstyti socialinio draudimo sistemos pakeitimus ir teikia juos Vyriausybei. Profesinių sąjungų atstovas teigia, kad ir čia darbas neatliktas iki galo.

„Sakyčiau, kad nueita pusiaukelė. Suplanuotas dar vienas „Sodros“ tarybos posėdis per ateinantį mėnesį, jame toliau bus svarstomi klausimai“, - BNS sakė A.Černiauskas. Jis paneigė darbdavių atstovo žodžius, kad likę klausimai tiesiogiai su socialiniu modeliu nėra susiję.

„Susiję - kad ir būtinas stažas bazinei pensijai gauti, šis klausimas yra atidėtas. Mes norime gauti papildomus duomenis iš „Sodros“, Darbo biržos ir kitų institucijų“, - BNS sakė A.Černiauskas.

Tuo metu „Sodros“ taryboje dirbantis vienas Darbdavių konfederacijos vadovų Vytautas Zimnickas BNS teigė, kad dėl dalies klausimų trečiadienį pavyko rasti sutarimą, tačiau dėl kai kurių Vyriausybei bus pateiktos atskiros partnerių pozicijos.

„Mes darbą su socialiniu modeliu baigėme, tačiau protokolas dar nesuderintas ir nepasirašytas. Projektai sunkiai, bet „praėjo“. Arba klausimus suderinome, arba teiksime atskirąsias nuomones. Dalį klausimų išėmėme, nes jie nėra tiesiogiai susiję su socialiniu modeliu, o eina šalia jų. Prie jų sugrįšime per mėnesį“, - BNS sakė V.Zimnickas.

Jo teigimu, „Sodros“ tarybos protokolas Vyriausybei bus pateiktas netrukus, nes ji penktadienį planuoja svarstyti visus siūlomus Darbo kodekso ir kitų įstatymų pakeitimus.
„Sunkiausiai deramasi dėl darbo santykių reguliavimo dalies. Trišalė taryba darbo nebaigė ir man sunku pasakyti, kaip valdžios atstovams bus teikiami dokumentai“, - BNS sakė V.Zimnickas.

Pasak profesinių sąjungų, toks Vyriausybės elgesys ignoruojant socialinius partnerius neturi precedento.

Viešai skelbiamoje VSD išvadoje teigiama, kad trumpas derinimo terminas suvaržo institucijos teisę teikti pastabas bei pasiūlymus tuo atveju, kai ji nepritaria.

„Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, nesuteikdama laiko pastaboms bei pasiūlymams pateikti, siekė pasinaudoti Vyriausybės darbo reglamente įtvirtinta prezumpcija, numatančia, kad institucija teisės akto projektui neprieštarauja - tai yra jam pritaria, jeigu ji nustatytais terminais nepateikia išvados“, - pabrėže VSD specialistai.

„Sodros“ taryba penktadienį pritarė mokslininkų siūlymams laipsniškai mažinti pensijų draudimo tarifą, automatiškai indeksuoti pensijas ir įvesti apskaitos taškų sistemą.

Siūloma dabartinę pagrindinę pensijos dalį ir priedą už stažo metus finansuoti bendraisiais mokesčiais, o per 12 metų po 1 procentinį punktą mažinti draudimo tarifą. Be to, siūloma pensijų rodiklius - bazinė pensija, apskaitos vieneto vertė) kasmet automatiškai indeksuoti pagal koeficientą, kurio dydis priklausytų nuo darbo užmokesčio fondo augimo per kelerius metus.

BNS turimais kai kurių ekspertų skaičiavimais, jei siūlomos pataisos bus priimtos, papildomos valstybės išlaidos 2016 metais gali siekti apie 360 mln. eurų, iš jų 36 mln. eurų - senatvės pensijų perskaičiavimas, 135,6 mln. eurų - jų indeksavimas, 39 mln. eurų - „Sodros“ lubų nustatymas, dar 108 mln. eurų - bazinės pensijos mokėjimo iš „Sodros“ į valstybės biudžetą perkėlimas. 2016-2027 metais pastaroji priemonė kainuotų net apie 1 mlrd. eurų.

Socialinio modelio kritikai pasigenda vertinimo, kokių ilgalaikių valstybės įsipareigojimų toks modelis pareikalautų, kai tikėtinos išlaidos nėra subalansuotos su pajamomis ir nėra pagrįstų finansavimo šaltinių.

Socialinis modelis iš viso apima apie 40 teisės aktų.

Profesinės sąjungos kritikuoja planus mažinti darbo užmokestį, atleidimo supaprastinimą, išeitinių išmokų apkarpymą ir įspėjimo terminų sutrumpinimą, maksimalios darbo laiko savaitės ilginimą, terminuotų darbo sutarčių įteisinimą. Tuo tarpu darbdaviai mano, kad liberalizavus darbo rinką bus galima sukurti nemažai naujų darbo vietų ir įdarbinti dalį bedarbių, kurių interesų dabar negina niekas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių