Quantcast

Vyriausybė kitą savaitę spręs, kaip didinti ligos pašalpas

  • Teksto dydis:

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) siūlo Vyriausybei tik iš dalies pritarti Seime svarstomoms pataisoms, kuriomis siūloma nuo kitų metų atstatyti iki krizės galiojusias ligos pašalpas. Vyriausybė sprendimą priims kitą savaitę.

Pagal Seime svarstomus Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo pakeitimus, pašalpas siūloma didinti iki 85 proc., o ministerija, motyvuodamas lėšų stygiumi, siūlo jas didinti iki 80 proc. kompensuojamojo darbo užmokesčio.  

SADM skaičiuoja, kad pašalpas padidinus iki 80 proc., iš „Sodros“ biudžeto papildomai reikėtų apie 115,4 mln. litų, o iki 85 proc. - apie 167 mln. litų.

SADM siūlo, kad nauja tvarka įsigaliotų tik susirgusiems nuo 2015 metų sausio 1-osios, o susirgusiems per paskutines 5 gruodžio dienas, pašalpos būtų mokamos pagal dabartinę tvarką.

„Kadangi ir dabar 80 proc. pašalpa mokama nuo 7 dienos, tai nuo 3 iki 7 dienos esančios 5 dienos - tas gabaliukas bus pagal senąją tvarką. Čia ne dėl sutaupymo, o kad nereikėtų keisti informacinių sistemų“, - BNS teigė ministerijos Socialinio draudimo skyriaus vedėjas Vaidotas Kalinauskas.

Dabar už 2 pirmas nedarbingumo dienas ligos pašalpą moka darbdavys, ji sudaro ne mažiau kaip 80 proc. vidutinio darbo užmokesčio. Nuo trečios dienos pašalpą moka „Sodra“ - iki septintos ligos dienos jos dydis yra 40 proc., o nuo aštuntos - 80 proc.

Tačiau SADM siūlo nesvarstyti pataisų, kuriomis norima didesnes išmokas mokėti daugiau uždirbantiems - esą tam prireiktų 66 mln. litų per metus, o padidintas išmokas gautų beveik 40 tūkst. asmenų.

Šiuo metu pašalpos mokamos tik nuo dalies atlyginimo - ji neviršija 3,2 draudžiamųjų pajamų dydžio (4762 litai), o Seime svarstomomis pataisomis norima šią ribą pakelti iki 5 draudžiamųjų pajamų dydžio - 7440 litų - toks dydis galiojo iki krizės.

Ligos pašalpa po atleidimo iš darbo mokama ne ilgiau kaip 5 kalendorines ligos dienas.

Seimas 2010 metais neribotam laikui yra pratęsęs 2009 metų gegužę sumažintų ligos pašalpų mokėjimą



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių