Quantcast

Vakarų bankai mažino finansavimą besivystančioms Europos šalims, įskaitant Lietuvą

  • Teksto dydis:

Vakarų bankai 2014 metų trečiąjį ketvirtį kiek sparčiau mažino finansavimą Lietuvai ir kitoms Vidurio, Rytų ir Pietryčių Europos šalims, rodo paskelbta ataskaita.

Pasak Europos bankų veiksmų derinimo Vienos iniciatyvos (EBVDI) – viešųjų ir privačiųjų įstaigų forumo – ataskaitos, Lietuvoje ir Vengrijoje toks finansavimas sumažėjo po daugiau kaip 1 proc. BVP.

Labiausiai regione nukentėjo Kroatija, kurios ekonomika smunka nuo 2008 metų, - jos finansavimas sudarė 2,7 proc. BVP.

Pasak iniciatyvos, kuri sukurta 2009 metais siekiant užkirsti kelią masiniam ir nekoordinuotam Vakarų bankų kapitalo atsiėmimui, tarptautiniai skolintojai savo kapitalą, investicijas ir paskolas iš šio regiono atkakliai stengiasi atsiimti nuo 2008 metų pasaulinės finansų krizės ir jau atsiėmė maždaug 230 mlrd. JAV dolerių, arba beveik 5 proc. regiono BVP.

Pagal TVF ir TAB statistinius duomenis parengtoje ataskaitoje apžvelgiamų bankų Vidurio, Rytų ir Pietryčių Europos šalims suteikto finansavimo suma trečiąjį ketvirtį sumažėjo 0,3 proc. regiono BVP. Antrąjį ketvirtį ši suma sumažėjo 0,1 proc. BVP.

Tačiau bendras vidaus kreditavimas regione 2014 metų lapkritį didėjo. Visgi augimas buvo daugiausia sutelktas Turkijoje, Rusijoje ir Lenkijoje, o daugelyje kitų šalių kreditavimas augo lėtai.

Be to, užsienio bankų finansavimo mažinimą daugumoje šalių trečiąjį ketvirtį ir vėl su kaupu kompensavo vidaus bankų indėlių augimas. Tačiau sulėtėjus skolinimo sąlygų gerinimo procesui vėl padidėjo bankų blogų paskolų suma.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių