Quantcast

V. Mazuronis: teritorijų planavimo pataisos sumažins biurokratiją

Šiandien Vyriausybės pasitarime pritarta Aplinkos ministerijos parengtoms Teritorijų planavimo įstatymo ir su juo susijusių teisės aktų pataisoms, leidžiančioms iš esmės patobulinti teritorijų planavimą, praneša Aplinkos ministerija.

Iš esmės keičiamas šiuo metu galiojantis teritorijų planavimo teisinis reguliavimas ir sukuriama nauja teritorijų planavimo sistema. „Priėmus pataisas teritorijų planavimo, o tuo pačiu ir visas statybos procesas – nuo idėjos iki rakto – būtų daug paprastesnis ir greitesnis“, – sako aplinkos ministras Valentinas Mazuronis.

Jis pabrėžia, kad pataisos naudingos ir reikalingos tiek visuomenei, tiek ir verslo atstovams, kurie darbuojasi statybų sektoriuje. „Be to, sukuriamos gerokai patrauklesnės sąlygos investuotojams“, - teigia V. Mazuronis.

Sumažės norinčiųjų statyti gyvenamuosius namus išlaidos – jiems nebereikės mokėti už teritorijų planavimo dokumentų rengimą. Gyventojams ar verslininkams, ketinantiems vykdyti statybas žemės sklype, pakaks parengti statybos projektą ir gauti statyti leidžiantį dokumentą, o užstatymo planus turės rengti savivaldybės. Jos bus įpareigotos finansuoti ir organizuoti bendrųjų ir detaliųjų planų rengimą, neperkeliant finansavimo naštos sklypų savininkams ar naudotojams. Net jeigu savivaldybės ir nebus parengusios detaliųjų planų ar vietovės lygmens bendrųjų planų, bus galima statyti statinius teisėtai valdomame žemės sklype vadovaujantis savivaldybės bendrojo plano sprendiniais.

Kad savivaldybės galėtų efektyviau planuoti teritorijas, net 40 proc. bus sutrumpintos planavimo procedūros, atsisakyta besidubliuojančių procedūrų.

Detaliuosius planus tvirtins savivaldybės administracijos direktorius, todėl politikai nebegalės kištis detaliai planuojant teritorijas.

Savivaldybės planuoti privalės kvartalais, o ne sklypais, kaip dabar, kai vienam sklypui rengiamas detalusis planas. Todėl teritorija bus planuojama ir tvarkoma kompleksiškai, nebe padrikai. Ir žmonės, ir verslininkai galės lengviau pasikeisti žemės naudojimo būdą – tiesiog savivaldybės administracijos direktoriaus sprendimu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

naivu

naivu portretas
ir iš kur staiga tos savivaldybės ims lėšų rengti detaliuosius

naiviam

naiviam portretas
Iš paskolų.....
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių