Quantcast

Turistus apmokestins ne tik kurortuose?

Turistai visuose šalies miestuose naudojasi infrastruktūra, kurią reikia prižiūrėti ir atnaujinti, todėl svarstoma, kad vadinamuoju pagalvės mokesčiu keliautojus būtų galima apmokestinti ne tik kurortuose. Tiesa, viešbučių verslo atstovai tokiu mokesčiu nėra sužavėti.

Turistai visuose šalies miestuose naudojasi infrastruktūra, kurią reikia prižiūrėti ir atnaujinti, todėl svarstoma, kad vadinamuoju pagalvės mokesčiu keliautojus būtų galima apmokestinti ne tik kurortuose. Tiesa, viešbučių verslo atstovai tokiu mokesčiu nėra sužavėti.

Svarstys Seime

Vyriausybė, svarstydama Seimo nario Juro Poželos registruotą įstatymo projektą, numatantį, kad visos, o ne tik kurortų savivaldybės turi teisę nusistatyti vadinamąjį pagalvės mokestį, tokiam siūlymui neprieštaravo. Kai Vyriausybė pateiks galutines išvadas, įstatymo projektas bus toliau svarstomas Seime. Jeigu įstatymo pakeitimai bus priimti, jie suteiks teisę visoms savivaldybėms nusistatyti vietinę rinkliavą už turistų, išskyrus vaikus iki septynerių metų, naudojimąsi gyvenamųjų vietovių viešąja turizmo ir poilsio infrastruktūra.

Turistai mokestį susimokės atsiskaitydami už apgyvendinimo paslaugas.

Skirtų infrastruktūrai

Finansų ministro Rimanto Šadžiaus manymu, savivaldybės, priimdamos sprendimus dėl rinkliavos, atsižvelgs į verslo ir vietinių gyventojų interesus. Preliminariai skaičiuojama, kad savivaldybėms nustačius 0,58 euro (2 litų) rinkliavą, savivaldybėse iš užsienio turistų per metus būtų surenkama apie 725 tūkst. eurų (2,5 mln. litų) pajamų.

Lėšos būtų skiriamos turizmo plėtrai, infrastruktūros priežiūrai. Šiuo metu tokias rinkliavas renka tik kurorto statusą turintys Druskininkai, Birštonas ir Palanga. Visuotinį pagalvės mokestį pasiūliusio parlamentaro nuomone, rinkliava itin aktuali didiesiems miestams – Vilniui, Kaunui, Klaipėdai, – nemažai investuojantiems į turizmą.

Visuotinio pagalvės mokesčio įvedimas Seime pradėtas svarstyti pernai lapkritį.

Akivaizdžia nauda abejoja

Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė atkreipia dėmesį, kad ši rinkliava mokama nakvojant viešbučiuose, tad planuojami surinkti mokesčiai gali neatitikti realių skaičių. Pasak jos, dabar ne tik kurortuose, bet daugelyje miestų vyrauja masinis reiškinys, kai atvykstantys turistai apsistoja ne viešbučiuose, bet naudojasi kitokiomis nakvynėms tinkamomis vietomis. Šių paslaugų teikimo kontrolė yra silpna.

Tokia nesąžininga konkurencija, anot E.Šiškauskienės, visus mokesčius mokantiems viešbučiams dar labiau pakenks, jei bus įvedamos papildomos rinkliavos. Asociacijos prezidentė pabrėžė, kad spręsdama apie tokių rinkliavų įvedimą valdžiai reikėtų tartis su verslu ir pagaliau – bent jau turėti labai aiškų planą, kaip surinktos lėšos būtų panaudotos.

Už pagalvės mokesčio pritaikymą pasisakantieji primena, kad jis nesvetingai buvo priimtas Druskininkuose, Birštone bei Palangoje, bet greitai prie jo priprato ir verslininkai ir turistai, kurie teigė, kad dėl kelių papildomų litų savo poilsio planų keisti nelinkę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių