Quantcast

Valdantieji nesutaria dėl PVM lengvatos šildymui

  • Teksto dydis:

Valdančiosios koalicijos politinė taryba kol kas nerado sutarimo dėl šildymo pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatos panaikinimo.

Vyriausybės siūlymui nuo 2015 metų sausio nebetaikyti šildymui lengvatinio 9 proc. PVM nepritaria du iš trijų valdančiųjų koalicijos narių- „darbiečiai“ ir „tvarkiečiai“.

ocialdemokratų lyderis premjeras Algirdas Butkevičius sako, kad lengvatą naikinti būtina, siekiant socialinio teisingumo - turtingieji už šildymą susimokės, o socialiai remtiniems būtų kompensuojama.

„Tvarkiečių“ lyderis Rolandas Paksas po politinės tarybos pasitarimo pranešė, kad diskusijos bus pratęstos pirmadienį 17 val. išplėstiniame koalicijos posėdyje. Pasak jo, nuo sausio 1-osios PVM lengvatos šildymui nereikėtų atsisakyti.

„Bent jau nuo liepos 1 dienos (būtų galima atsisakyti - BNS)“, - teigė R.Paksas.

Seimo pirmininkė „darbietė“ Loreta Graužinienė pareiškė, kad Darbo partija taip pat yra priėmusi sprendimą, kad lengvatos naikinti negalima, kol šilumos kainos didėja.

„Mes matome pagal skaičiavimus, kad kai kuriose savivaldybėse kainos kyla atsisakant lengvatos, tol mes nesutiksime su PVM lengvatos naikinimu“, - teigė L.Graužinienė.
Pasak jos, politinei tarybai buvo pristatyta kompensavimo tvarka, kuri būtų taikoma, atsisakius PVM šildymui.

„Mes turime įsigilinti ir išstudijuoti jį, pažiūrėti kiekvieną savivaldybę. Principinio pritarimo nuo sausio nėra. Nebent bus pateikti skaičiavimai, kad ta kaina nedidėja“, - teigė L.Graužinienė.

„Jeigu lengvatos bus atsisakyta politiškai, finansiniu požiūriu nieko neprarandame - iš PVM lengvatos taikymo biudžetas netenka 190 mln. litų,“ - aiškino A.Butkevičius. Pasak jo, atsisakius lengvatos, šildymo kaina padidėtų 15-oje savivaldybių.

„Ten, kur yra tik biokuras (naudojamas šiluma gaminti - BNS), padidėtų nuo 2 iki 8-10 proc. atskirose savivaldybėse,“ - teigė premjeras. 

Iki šių metų pabaigos centralizuotam šildymui galioja 9 proc. PVM, o standartinis tarifas yra 21 procentas.

Seime jau yra registruotos liberalų pataisos, kuriomis siūloma iki 2016 metų pratęsti lengvatinio PVM už šildymą galiojimą.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė praėjusią savaitę pareiškė, kad PVM lengvata šildymui gali būti panaikinta su sąlyga, kad jo kaina vartotojams nedidės ir Vyriausybė nustatys aiškią kompensacijų tvarką socialiai remtiniems žmonėms.

Kitų metų biudžeto projekte socialiai remtinų žmonių kompensacijoms biudžete numatyta 168 mln. litų.

Lietuvos gyventojų skolos už šildymą kasmet didėja - šių metų rugsėjo pradžioje jos siekė 154,4 mln. litų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

to nuomonė

to nuomonė portretas
Na jau skurdžiai,gyvenate nuosavuose namuose,šildotės kada norite.O kas klausia žmogaus ar jis nori to centrinio šildymo,juk yra monopolija,nori,nenori nuo jų nepabėgsi.

Nuomonė

Nuomonė portretas
PVM padidinti dabar pats geriausias laikas,nes žymiai supigo dujų kaina.Tai reiškia,kad žmonės pajus ne taip skaudžiai.O jį didinti visvien reiks.Tik nesuprantu,kodėl tas PVM-as sumažintas tik tiems,kurie naudojasi centriniu šildymu? Kodėl tie,kurie naudojasi kitokiu šildymu,tos PVM lengvatos negauna?Tai labai neteisinga ir žinoma gaila,kad daugumas to nesupranta.Dabar gaunasi,kad nesinaudojantys centriniu šildymu(ir gal dar didesni skurdžiai)padeda tiems,kurie centriniu šildymu naudojasi.

gyventojai

gyventojai portretas
kurie moka už šildymą, dar antrą kartą privalo apmokėti už šildymą gyventojams, kurie negali už jį apmokėti
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių