Quantcast

Seimas Europos Komisijos prašo skubios paramos žemdirbiams

  • Teksto dydis:

Seimas kreipiasi į Europos Komisiją (EK), kad Lietuvos žemdirbiams būtų kuo skubiau kompensuojami nuostoliai, kuriuos jie patyrė dėl Rusijos embargo. Parlamentas taip pat prašo paramos ir kovai su afrikiniu kiaulių maru.

EK prašoma nedelsiant imtis skubių priemonių Lietuvos žemės ūkio sektoriui paremti - skirti paramą pieno gamintojams, patyrusiems išskirtinių praradimų, ir maksimaliai kompensuoti jų patirtus nuostolius dėl Rusijos įvesto importo draudimo.

Seimas antradienį 51 balsu už ir trims parlamentarams susilaikius priėmė tai numatančią rezoliuciją, kurią pasirašė beveik visų frakcijų atstovai.

Kreipimęsi į EK taip pat prašoma paramos Lietuvos kartu su kaimyninėmis šalimis parengtai afrikinio kiaulių maro prevencijos ir kontrolės bei židinių likvidavimo priemonių programai įgyvendinti.

Seimo Kaimo reikalų komiteto narys konservatorius Kazys Starkevičius teigė, kad Seimo palaikymas yra reikalingas Žemės ūkio ministerijai, kuri derasi su Briuselio dėl kompensacijų.

„Kai ministerija kalbasi vienu balsu, galima pasiekti vienų rezultatų. Tai būtų mūsų, kaip parlamento, visos Lietuvos pozicija“, - teigė parlamentaras.

Kreipimęsi teigiama, kad Rusijos sankcijos daro netiesioginę įtaką ir mėsos, vaisių bei daržovių sektoriams, o dėl embargo pieno supirkimo kainos krito iki 40 proc., dalis ūkininkų atsisako pieno ūkių. Prognozuojama, kad Lietuvos pieno gamintojų nuostoliai 2014 metais sieks 32,6 mln. eurų (112 mln. litų).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių