Quantcast

R. Pocius: VERT gins vartotojų teisę susigrąžinti elektros tiekėjų taikytas baudas

Kilus ginčams tarp nepriklausomų elektros tiekėjų ir vartotojų dėl baudų už nutrauktas sutartis, Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) bando išspręsti ginčą taikiai, tačiau tiekėjams atsisakius grąžinti pinigus taryba gins vartotojų teises teismuose, sako VERT vadovas Renatas Pocius.

„Konkrečiai mes kreipėmės į tris nepriklausomus tiekėjus prašydami per savaitę pateikti savo apsisprendimą, ar tiekėjas ketina grąžinti šitas nuolaidas, ar ne, nes mes, pirma, norime tą klausimą išspręsti civilizuotai, siūlyti patiems tiekėjams, geranoriškai, kreiptis į vartotojus ir grąžinti pinigus, kurie buvo surinkti ne visiškai teisėtu būdu“, – LRT radijui pirmadienį sakė R. Pocius.

Pasak jo, nepriklausomi tiekėjai tiek iki 2023 metų birželio, kai įsigaliojo draudimas taikyti baudas pagal naujas sutartis, tiek dabar neturi teisės taikyti baudų vartotojams keičiant tiekėją ir nutraukiant sutartį.

„Gavę iš tiekėjų atsakymus tokiu atveju matysime, jeigu tiekėjai nesutiks, tai toliau mes ginsime vartotojų teises pagal tai, kaip yra nustatyta teisės aktuose ir imsimės visų priemonių, kurie instrumentai yra suteikti tarybai tam, kad būtų tos teisės apgintos“, – teigė VERT vadovas.

Mes vertinam šitą veiksmą kaip visiškai nepagrįstą vartotojo klaidinimą ir iš tikrųjų stebina tokia ir Energetikos ministerijos, ir reguliuotojo pozicija, nes ji prieštarauja pačiai sau.

 

Tuo metu energetikos bendrovės „Enefit“ vadovas Vytenis Koryzna sako, jog VERT pakeitė ankstesnę savo poziciją ir  klaidina vartotojus.

„Mes vertinam šitą veiksmą kaip visiškai nepagrįstą vartotojo klaidinimą ir iš tikrųjų stebina tokia ir Energetikos ministerijos, ir reguliuotojo pozicija, nes ji prieštarauja pačiai sau. (...) Dabar ta pozicija keičiasi ir reguliuotojas persigalvoja, tiesiogine to žodžio prasme persigalvoja ir pareikalauja grąžinti per trejus metus taikytus tam tikrus sutarčių nutraukimo mokesčius“, – LRT radijui sakė V. Koryzna.

Jo teigimu, jau vyksta teisminiai ginčai su kai kuriomis įmonėmis, be to, bendrovė neatmeta galimybės kreiptis į Europos Sąjungos Teisingumo Teismą (ESTT).

„Kas toliau? Toliau turime keletą teisminių procesų, kurie yra būtent ar tai su mažom, arba labai mažom įmonėm ir privačiais vartotojais, ir iš esmės – teismai, kur tą praktiką aiškins, kaip reikia interpretuoti ir vadovautis įstatymais ir bet kokiu atveju neatmetame galimybės, kad teks kreiptis ir į ESTT“, – teigė jis.

Skelbta, kad tiekėjams reikalaujant netesybų iš klientų su šia problema susidūrė daugiau nei 2 tūkst. buitinių vartotojų bei bent 200 mažų ir labai mažų įmonių. Netesybų reikalavo „Elektrum Lietuva“ bei „Enefit“, dėl to elektros tiekėjai ir kai kurie jų klientai bylinėjasi teismuose.

„Ignitis“ ir „Elektrum Lietuva“ sausį pašalino sutartyse anksčiau nustatytus pažeidimus dėl teisės jas vienašališkai nutraukti ar pakeisti – naujose sutartyse nenumatyta prievolė grąžinti naudas, nuolaidas, sumokėti netesybas, kai vartotojas nutraukia sutartį anksčiau termino.

Elektros tiekėjai taip pat įsipareigojo po 2023 metų birželio 1 dienos sutartis sudariusiems šių grupių vartotojams netaikyti sąlygų dėl nuolaidų grąžinimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

rinkejas

rinkejas portretas
iteisinti vagys su valdzios palaiminimu

Komentaras

Komentaras portretas
Visi dirba ranka rankon, todėl nemato,kaip apvaginejami žmonės,kaip keičiami skaitikliai,kaip pakeitus išauga suvartojami Kw. Galimai,kiekvienas pasiima savo" pyrago gabalą".
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių