Quantcast

Prezidentūra ragina išėjimo iš pensijų kaupimo tvarką padaryti lankstesnę

Vyriausybei ir socialiniams partneriams ieškant sprendimo, kokios galėtų būti svarbios priežastys nutraukti pensijų kaupimo sutartis anksčiau laiko, prezidento patarėja sako, kad turėtų būti sudarytas aplinkybių sąrašas, kada žmogus galėtų pasiimti sukauptas lėšas.

Kita vertus, Irena Segalovičienė ragina pasitraukimo tvarką padaryti lankstesnę – svarstyti ir dalinio lėšų išsiėmimo galimybę, kai žmogui nutiks bėda ar jis manys, jog toliau kaupti nėra tikslinga. 

„Esame už tai, kad būtų objektyvus aplinkybių sąrašas, kada žmonės gali pilnai nutraukti kaupimą antros pakopos fonduose, ką pasakė Konstitucinis Teismas. Bet kartu kviečiame svarstyti ir teisės į dalinį išsiėmimą suprantant, kad visų gyvenimo atvejų vis tiek neišeis aprašyti ir liks žmogaus subjektyviu manymu labai svarios aplinkybės, kurios pablogins jo sąlygas kaupti arba kaupimą padarys nereikšmingu, netikslingu“, – antradienį Žinių radijui sakė prezidento vyriausioji patarėja ekonomikos ir socialinės politikos klausimais Irena Segalovičienė.

Jos teigimu, antros pakopos sistema turėtų būti įvairesnė, suteikti galimybę kai kuriais atvejais išsiimti dalį sukauptų lėšų toliau pasiliekant fonduose.

Sistema išsiėmimo, pasitraukimo, pasinaudojimo lėšomis kaip savo nuosavybe galėtų būti lankstesnė.

 

„Pasiūlant konkrečius atvejus, kada galima išsiimti visą sumą, tiek ir numatant mechanizmą, kaip būtų galima padaryti dalinį išsiėmimą. Tokiu būdu pasiliekant pačioje sistemoje, paliekant joje didžiąją lėšų dalį, bet kada yra bėda, labai svarbus gyvenimo įvykis, pasinaudoti dalimi tų lėšų“, – kalbėjo I. Segalovičienė.

„Sistema išsiėmimo, pasitraukimo, pasinaudojimo lėšomis kaip savo nuosavybe galėtų būti lankstesnė“, – pabrėžė ji.

Anot I. Segalovičienės, po Konstitucinio Teismo sprendimo institucijos siūlo per siauras priežastis, kada gyventojai galėtų atsiimti visas fonduose sukauptas lėšas. Jos manymu, jas išplėtus sistema taptų patrauklesnė.

„Prezidento įsitikinimu, vartai turėtų būti atverti pakankamai plačiai, kad pro juos būtų norima užeiti savanoriškai, kuo plačiau“, – sakė I. Segalovičienė.

Konstitucinis Teismas kovą paskelbė, kad turi būti numatyta galimybė žmonėms nutraukti pensijų kaupimo sutartį dėl svarbių priežasčių.

Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė anksčiau teigė, kad svarbios priežastys galėtų būti kaupiančiojo arba jo šeimos nario, nepilnamečio vaiko liga ar sunki negalia.

Ministerija žada galutinį pataisų variantą pateikti balandžio pabaigoje, tuomet jį svarstys Vyriausybė, o vėliau – Seimas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

būtina

būtina portretas
iš viso visas šitas kaupimo tvarkas atšaukti ir gryžti prie ankstesnės sistemos. Ir durnam aišku kad per kelias dešimtis metų šalies gyvenime (..o ypač mūsų šalies..:D) stabilumo tikrai nebus o tokiu atveju labai tikėtina kad tas pats pinigas atiduotas pri vatnykui nuvertės ar bus pavogtas. Pavyzdį jau šiandien matome pasižiūrėję į nuostabią lošėjo Stapukonio istoriją - pinigų nėra ir nieks neieško o nusikaltėlis vaikšto beveik laisvas (apykojė tik juokina..:D)
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių