Quantcast

Nuo 2015 metų liepos pensijos bus didinamos 16–17 litų

  • Teksto dydis:

Iki šiol žadėję nuo kitų metų ne tik kompensuoti, bet ir didinti senatvės pensijas, valdantieji penktadienį pareiškė, kad pensijos nuo kitų metų vidurio didės vidutiniškai 16-17 litų. Premjero teigimu, jeigu nereikėtų grąžinti per finansų krizę apkarpytų pensijų, jas būtų galima padidinti trigubai.

Iki šiol žadėję nuo kitų metų ne tik kompensuoti, bet ir didinti senatvės pensijas, valdantieji penktadienį pareiškė, kad pensijos nuo kitų metų vidurio didės vidutiniškai 16-17 litų. Premjero teigimu, jeigu nereikėtų grąžinti per finansų krizę apkarpytų pensijų, jas būtų galima padidinti trigubai.

„Rastas bendras sutarimas, kad tai vyksta nuo 2015 metų liepos - ir bazinė pensija didėja 14 litų, ir draudžiamosios pajamos didėja 14 litų (...) Vidutinė senatvės pensija vidutiniškai padidėtų 16-17 litų“, - penktadienį po valdančiosios koalicijos politinės tarybos posėdžio pranešė Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė.

Anot Algirdo Butkevičiaus, pensijas būtų galima didinti daugiau, jeigu nereikėtų pensininkams grąžinti dėl krizės sumažintų pensijų.

„Keliat klausimą, kad čia yra juokinga (suma - BNS), bet reikia žiūrėti plačiau, vertinant visą finansinę situaciją - jeigu mes negyventume į praeitį ir nereikėtų kompensuoti pensijų, tai mes tris kartus didesnę sumą skirtume pensijų didinimui. Kitais metais pensijų kompensavimui numatyta skirti apie 120 mln. litų. Jeigu tą 120 mln. mes būtume pridėję prie pensijų padidinimo, tai faktiškai pensijos būtų didėjusios apie 30 litų  - tiek bazinė pensija, tiek draudžiamosios pensijos“, - pareiškė A.Butkevičius.

Pasak Seimo pirmininkės, tam „Sodros“ biudžete reikės rasti 92 mln. litų. 

“Iš deficitinio biudžeto („Sodros“ - BNS) tikrai taip greitai dar neišeisime, dar keletą metų. Yra sudaryta nuosekli programa, kurią mes vykdome, todėl matome galimybes šiek tiek padidinti deficitą, bet negalime žmonių palikti visiškai nepakėlę pensijų“, - teigė L.Graužinienė.

L.Graužinienė neatmeta galimybės, kad kitais metais pensijos bus didinamos kelis kartus: „Tai priklausys nuo geopolitinės situacijos, makroekonominių rodiklių“.

Jau anksčiau buvo pranešta, kad siekiant suapvalinti išmokas eurais, nuo 2015 metų pradžios siūloma kiek padidinti bazinę pensiją ir draudžiamąsias pajamas, kurios lemia daugelio socialinio draudimo išmokų dydį.

Vyriausybei pritarus, bazinė pensija nuo sausio 1-osios būtų 105 eurai (362,54 lito), o einamųjų metų draudžiamosios pajamos – 431 euras (1488,16 lito) - atitinkamai 2,54 ir 0,16 lito daugiau nei šiuo metu. Skaičiuojama, kad vidutinė senatvės pensija padidėtų 3,43 lito iki 865,02 lito (250,53 euro). 

Šių metų ketvirtąjį ketvirtį bus pradėta kompensuoti per krizę sumažinta pensijų dalis. Tai bus tęsiama ir kitąmet.

Vidutinė senatvės pensija Lietuvoje šiuo metu yra 830 litų, valstybinė socialinio draudimo bazinė pensija - 360 litų, draudžiamosios pajamos - 1488 litus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Senjoras

Senjoras portretas
O ar padidės našlių pensijos?

PRL

PRL  portretas
Algimanto Žižiūno, kuris padovanojo Lietuvai savo asmeninį archyvą, pensija pensija jau taip maža, kad gėda rašyti, jog tik 172,65 Eur, tai pridėjo tik 3,94 Eur, kai visiems kitiems sugebėjo pridėti ir 5, ir 6 Eur. Manau, kad taip daro tyčia: tu gali sau dovanoti viso gyvenimo darbą, kurio vertė daugiau kaip 2 mln. Lt, o mes tau nieko neduosim. Potekstė tokia: gal greičiau nusibaigsi ir nieko nebeprašysi. Gėda gyventi tokioje valstybėje.

Danute,

Danute, portretas
Mano nuomone kompensuoti pensijas reikia is to saltinio, kuriam buvo panaudota nusavintos pensijos, o ne is Sodros lesu , pensiju vidurkis turetu buti skelbiamas be valstybiniu pensiju, tuomet butu matoma tikroji padetis. Kur nebus Sodros deficitas, o jis bus dar didesnis, nes jau greit grys Blinkeviciute, tai savo reitingo kelimui, vel sukurs kazka kaip ta deficita padidinti. Gal dar padidins ismokas jaunosioms mamytems, nes niekas nebenori gimdyti, o tik po uzsienio kurortus vazineti, o tam reika lesu, taigi Valstybe , jei Tau reikia vaiku kazka "galvok", lietuviams vaiku be gero islaikymo nereikia.
VISI KOMENTARAI 34

Galerijos

Daugiau straipsnių