Quantcast

Lietuvoje degalai vis dar pigesni nei Latvijoje ir Estijoje: kada sulauksime kainų augimo?

  • Teksto dydis:

Artėjant vasarai sulauksime degalų kainų augimo. Kaip keičiasi degalų kainos ir kokios dabar tendencijos pasakojo „Pricer.lt“ įkūrėjas Arūnas Vizickas.

 – Ar numatoma, kad degalų kainos gali dar kilti? Kokios priežastys tai lemtų?

– Gera žinia – pinga dyzelinas. Bet jeigu kalbame apie žaliavinės naftos kainų tendencijas, tai ten labai daug nežinomųjų, kintamųjų. Šalia tos geopolitinės įtampos atsiranda ir ekonomikos perspektyvos. Jeigu JAV ekonomika atrodo atsigaunanti ir net šiek tiek auganti, tai  Europa –  pakankamai sudėtingoje situacijoje. Nežiūrint į tuos geopolitinius įvykius, kurie kelia degalų kainą, turime tokį aštrų dalyką – Raudonosios jūros judėjimą. Jis – apribotas. Laivai siunčiami aplink Afriką, Rusiją. Čia labai stiprus veiksnys. Visgi, nafta ieško tos pusiausvyros, balanso variantų. Sudėtinga kalbėti ir nuspėti, manau, dabartinis lygmuo, kurį mes matome – visai teisingas. Jau gegužės mėnesį prasideda atostogų sezonas, tai paprastai padidina paklausą ir tada tai atitinkamai atsiliepia į kainas. jos kyla. 

– Bet švieslentėse daugmaž kainos išsilaiko vienodos. Kas lemia, kad kaina nekyla?

– Čia turime dvi kryptis. Viena kryptis – šiek tiek pabrango benzinas. Nežymiai, keliais centais. Kita – dyzelinas atpigo. Jeigu mes kalbame apie benziną, tai įtaka daro kylanti naftos kaina. Dyzelino kainai įtaka daro besibaigiantis šaltasis sezonas. Dyzelino paklausa padidėjusi, visgi, jo likutis liko nepanaudotas. Atitinkamai ir kaina mažėja, nes jo lengviau gaut.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

– Kaip Lietuva atrodo kitų šalių kontekste? Latvijos, Estijos, Lenkijos.

– Džiugi žinia – atrodome patraukliai. Čia turbūt dėka tų mažųjų degalinių, kurios iš tikrųjų užkuria pirtį dideliems degalinių tinklams. Jos palaiko žemesnę kainą. Latvijoje, Estijoje – to nematome. Atitinkamai ten aukštesnė kaina. Preteksto užsipilti Lenkijoje – nebeliko. Kainos susilygino, o kai kur kaina aukštesnė keliais centais. 

– Kaip degalinių švieslentės atrodė pernai?

– Buvom priartėję prie dviejų eurų už litrą. 

– Būna kainos pasikeičia kelis kartus per dieną. Ką vartotojams reikėtų žinoti? Kaip medžioti mažiausias kainas? 

– Matome, kad mažieji operatoriai bando pritraukti vartotojus. Jie daro mažesnes kainas. Kalbant apie kokybę – tai reklaminis triukas norint pagrįsti aukštesnę kainą. Po kol kas nematom, kad mažieji tinklai degalus pilasi iš kažkur kitur nei visi. Iš tos pačios „Mažeikių naftos“. Jau dabar „Orlen Lietuva“. Kitas momentas – didieji bando žaisti, privilioti vartotojus įvairiomis programėlėmis, nuolaidomis savaitgaliais. Tą atitinkamai reikia sekti, gaudyti, nes patikimo šaltinio mes neturime. Bandome suorganizuoti tą viešumą, kad kainos būtų skelbiamos internete, bet kol kas palaikymo tam negauname.



NAUJAUSI KOMENTARAI

L.

L. portretas
Geriau būtų jei nesulauktume.

Asa

Asa portretas
Taip męs ir laukiam ,kada pabranginsit degalus, godumui ribų nėra

Darius

Darius portretas
Koks dar augimas - jau ir taip beprotiškos kainos.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių