Quantcast

Konstitucinis Teismas spręs dėl motinystės išmokų „lubų“

Konstitucinis Teismas nagrinės, ar maksimalų galimos motinystės išmokos dydį numatanti tvarka neprieštarauja Konstitucijoje įtvirtintų asmenų lygybės prieš įstatymą bei šeimos ir motinystės, kaip konstitucinės vertybės, principams.

KT ketvirtadienį priėmė nagrinėti Vilniaus apygardos administracinio teismo prašymą dėl Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatyme įtvirtintos tvarkos, kad maksimalus motinystės pašalpos dydis negali viršyti einamųjų metų draudžiamųjų pajamų 3,2 dydžio sumos (šiuo metu - 4761,6 lito).

Anot Vilniaus apygardos administracinio teismo, Konstitucijoje dirbančioms motinoms garantuojamų mokamų nėštumo ir gimdymo atostogų apmokėjimo dydis turėtų atitikti per protingą laikotarpį iki šių atostogų gauto atlyginimo vidurkį ir negali būti ribojamas visuomenės ir valstybės išgalėmis, įskaitant „lubų“ taikymą. Tokiu būdu taip pat nesilaikoma ir Konstitucijos nuostatų, pagal kurias valstybė turi užtikrinti, kad šeima, motinystė, tėvystė ir vaikystė, kaip konstitucinės vertybės, būtų visokeriopai puoselėjamos ir saugomos.

Vilniaus apygardos administracinio teismo teigimu, nėra objektyviai pateisinama ir tai, kad vienodoje teisinėje padėtyje esančios dirbančios motinos, kurios valstybinio socialinio draudimo įmokas ligos ir motinystės socialiniam draudimui moka nuo visų pajamų, apskaičiuojant motinystės pašalpas yra traktuojamos skirtingai - daliai jų taikomos išmokų „lubos“, taip pažeidžiant asmenų lygybės įstatymui principą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

klausimas

klausimas portretas
ar pripazinus sia tvarka neteiseta bus kompensuojama motinoms kaip ir pensininkams????????????
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių