Quantcast

Ignalinos rajone skelbiama ekstremali padėtis (Veterinarijos tarnybos komentaras)

Lietuvoje plintant afrikiniam kiaulių marui, Vyriausybės ekstremalių situacijų komisija pirmadienį paskelbė ekstremalią padėtį Ignalinos rajone, kuri Danijos kapitalo „Idavang“ fermose iki pirmadienio jau sunaikinta apie 19 tūkst. kiaulių. Tokią padėtį praėjusią savaitę paskelbė ir rajono savivaldybė, o anksčiau ji buvo paskelbta 6-iose savivaldybėse.

„Ignalinos rajone skelbiame papildomai prie turėtų penkių (šešių - BNS) savivaldybių Mes buvome pratęsę iki sausio 24 dienos ekstremalią padėtį, šiandien prijungėme dar vieną savivaldybę, kur yra lokalizuotos ir sunaikintos visos kiaulaitės, kurios užkrėstos liga“, - pirmadienį spaudos konferencijoje sake vidaus reikalų ministras Dailis Alfonsas Barakauskas.

Pasak jo, Veterinarijos tarnybos vadovui Jonui Miliui suteiktos teisės imtis visų priemonių, siekiant užkirsti kelią marui: „Yra suteikti Miliui įgaliojimai (...) priiminėti visus sprendimus, kad būtų sustabdyti bet kokie netikėti atvejai. Jis turės teisę daryti sprendimus, kuriuos suteikia Vyriausybė“.

J.Milius teigė, kad tokia padėtis sukels problemų Lietuvai, siekiančiai eksportuoti į Rusiją termiškai apdorotus produktus. Anot jo, jau buvo beveik pavykę atverti kaimyninės valstybės rinką, tačiau dabar procesas užtruks.

„Muitų sąjunga iš kitų Europos Sąjungos šalių dar įsileidžia termiškai apdorotus, bet iš mūsų net ir termiškai apdorotų neįsileidžia. Jau buvo beveik pavykę pasiekti, bet aš manau, kad po šito įvykio užsitęs“, - pirmadienį spaudos konferencijoje teigė J.Milius.

Anot D.A.Barakausko, įmonės, kurios norės gauti valstybės ir ES paramos, turės vykdyti valstybės reikalavimus bei būti apsidraudusios.

„Įmonės, kurios norės gauti valstybės kompensavimą už nuostolius, patirtus vienu ar kitu atveju, privalės laikytis tų reikalavimų, kuriuos iškėlė valstybė. (...) Ir lygiai taip pat, visos įmonės, kurios nori gauti kompensaciją iš valstybės ir iš Europos Sąjungos, privalo apsidrausti“, - teigė vidaus reikalų ministras.

Vidaus reikalų ministras sakė, kad planuojama patikrinti ir šernų medžioklės apskaitą. Anot jo, įtariama, kad medžiotojai galėjo sumedžioti daugiau šernų nei iš tiesų - kai kur deklaruota, jog sumedžiota 2,3 karto daugiau šernų nei jų gyveno konkrečioje teritorijoje.

„Kai kuriose vietose yra užfiksuota daugiau atšaudimų nei yra šernų. Aplinkos ministerijai yra pavesta suskaičiuoti šernų skaičių“, - tikino D.A.Barakauskas.

Žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė teigė, kad susitvarkyti su maru be mokslininkų pagalbos nepavyks. Jos nuomone, reikės pradėti investuoti į mokslinius tyrimus, siekiant sukurti vakciną nuo šios ligos.

V.Baltraitienė trečiadienį Vilniuje ketina susitikti su Estijos, Latvijos ir Lenkijos žemės ūkio ministrais ir aptarti afrikinio kiaulių maro padėtį.

Ekstremali padėtis, be Ignalinos, jau paskelbta Trakų, Varėnos, Druskininkų, Lazdijų, Šalčininkų ir Alytaus rajonuose.

J. Milius: dėl afrikinio kiaulių maro nuolat tiriamos didžiausios Lietuvos fermos

Lietuva stiprins policijos apsaugą Ignalinos rajone, kur yra afrikinio kiaulių maro židinys ir sunaikinta apie 19 tūkst. kiaulių. Veterinarijos tarnybos vadovas sako, kad kitos didelės kiaulių fermos taip pat nuolat stebimos, tačiau maro jose nėra.

„Kiekvieną mėnesį atliekame tyrimus ir kitose didesnėse Lietuvos fermose, tyrimai afrikinio kiaulių maro nerodo. Kadangi Lietuva yra Europos Sąjungos buferinė zona, plintant afrikiniam kiaulių marui, sieksime, kad šie svarbūs tyrimai būtų kompensuojami 100 proc. Dabar europinė parama jiems sudaro 50 proc.“, - BNS sakė Jonas Milius.

Pasak jo, apie bendrą poziciją dėl galimos Europos Sąjungos (ES) pagalbos bus kalbama trečiadienį Vilniuje įvyksiančiame Baltijos šalių bei Lenkijos žemės ūkio ministrų bei veterinarijos tarnybos vadovų susitikime.
Buferinę užkrato zoną Ignalinos rajone dabar saugo policija ir kariškiai. Iš viso įrengta 11 postų, kuriuose tikrinama, kad iš zonos nebūtų išgabenta kiauliena.

„Paprašėme sustiprinti pozicijas papildomomis policijos pajėgomis arba iš aplinkinių rajonų, arba iš centro - dėl to nuspręs policijos generalinis komisaras“, - BNS sakė J.Milius, kuriam Vyriausybės ekstremalių situacijų komisija pirmadienį suteikė įgaliojimus priimti sprendimus, stabdant maro plitimą.

Pasak J.Miliaus, trijų kilometrų spinduliu nuo užkrėsto „Idavang“ komplekso paskerstos ten laikytos 62 kiaulės, o 10 kilometrų spinduliu laikoma apie 150 kiaulių, jos yra nuolat stebimos, bet ligos požymių nepastebėta.

Afrikinis kiaulių maras „Idavang“ Rupinskų komplekse užfiksuotas liepos 24 dieną. Dirbant visą parą, visos šiame komplekse laikytos kiaulės - apie 19 tūkst. - buvo sunaikintos per maždaug keturias paras, tačiau liko jų pašarai, medikamentai, mėšlas ir srutos, bus dezinfekuota visa komplekso teritorija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių