Quantcast

Lietuva į ES biudžetą šiemet papildomai sumokės 26 mln. litų

  • Teksto dydis:

Prasidėjus deryboms dėl 2015 metų Europos Sąjungos (ES) biudžeto projekto, Lietuva papildomai į šių metų biudžetą turės sumokėti dar 7,5 mln. eurų (25,9 mln. litų), sako finansų viceministras. Pasak Algimanto Rimkūno, kol ES valstybės narės nesumokės papildomų įnašų, nebus svarstomas kitų metų biudžetas.

„2014 metų biudžeto vykdymas yra didelė problema. Europos Komisija (EK) jau stokoja pinigų apmokėti už projektus, kurie yra realizuoti Europos Sąjungos valstybėse narėse, - tai įprasta biudžeto vykdymo praktika. Matoma, kad einamaisiais metais pritrūksta pinigų ir valstybės narės prašomos papildomai sumokėti“, - BNS telefonu iš Venecijoje vykstančio ES narių ministrų, atsakingų už biudžetą, neformalaus posėdžio sakė finansų viceministras A.Rimkūnas.

Anot jo, papildomi įnašai kiekvienai ES narei buvo paskaičiuoti, patikslinus bendrąsias nacionalines pajamas (BNP). Kartu su BNP buvo perskaičiuota ir kiekvienos narės įmokos dalis, kurią sudaro muitai, pridėtinės vertės mokestis (PVM) ir specifinis cukraus mokestis.

A.Rimkūnas teigė, kad perskaičiavus įmokos dalį, paaiškėjo, kad visos ES narės surinko daugiau negu buvo tikėtasi, todėl Lietuvai turėtų sugrįžti 25,7 mln. eurų (86,3 mln. litų). Ši suma bus grąžinta tik tuo atveju, jei visos ES narės sutiks mokėti papildomas įmokas į 2014 metų biudžetą.

Atėmus numatomą 7,5 mln. eurų įmoką į šių metų biudžetą, pasak finansų viceministro, Lietuvai grįžtų 18,2 mln. eurų (62,2 mln. litų) arba jie būtų įskaičiuoti į kitų metų ES biudžetą.

„18,2 mln. eurų bus arba grąžinti, arba į 2015 metų biudžetą įskaičiuoti, jei tik visos narės sumokės papildomas įmokas“, - tvirtino A.Rimkūnas.

Pasak jo, šiuo metu bendras sukauptas ES biudžeto deficitas yra maždaug 24 mlrd. eurų (82,9 mln. litų), o ES institucijos stengiasi, jog ši suma nedidėtų, todėl ir atsiranda papildomos įmokos einamaisiais metais.

„Problema yra tokia, kad Europos Sąjungos biudžetai 2014 ir 2015 metų yra mažesni už buvusios finansinės perspektyvos biudžetus, bet poreikis finansuoti projektus išlieka toks pats ar net augantis ir trūksta pinigų, todėl valstybės narės papildomai prašomos sumokėti, kad būtų Europos Komisijai iš ko apmokėti tuos projektus“, - kalbėjo A.Rimkūnas.

Europos Parlamentas (EP) 2015 metų ES biudžetą svarstys, tik surinkus trūkstamus 4 mlrd. eurų (13,81 mlrd. litų) į šių metų biudžetą. Numatoma, jog 2015 biudžetas bus apie 140 mlrd. eurų (483,4 mlrd. litų), bet, pasak A.Rimkūno, kol kas tai yra „derybinis skaičius“.

2014 metų ES biudžete numatyta 135,5 mlrd. eurų (467,9 mlrd. litų) mokėjimams ir 142,6 mlrd. eurų (492,4 mlrd. litų) įsipareigojimų vykdymui.

Algimantas Rimkūnas, Finansų ministerija, viceministrai, ES biudžetas, Lietuvos biudžetas, 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių