Quantcast

Dujų kaina „GET Baltic“ biržoje sausį mažėjo penkiais proc.

  • Teksto dydis:

Sausio mėnesį Baltijos šalyse ir Suomijoje veikiančioje dujų biržoje „GET Baltic“ dujų kaina, palyginti su gruodžiu, sumažėjo 5 proc. ir vidutiniškai sudarė 41,5 euro už megavatvalandę. Tai 40 proc. mažiau nei praėjusių metų sausį, kai vidutinė dujų kaina regione siekė 69 eurus už megavatvalandę.

„GET Baltic“ teigimu, Baltijos šalių ir Suomijos rinkoje vidutinė dujų kaina krito visą mėnesį: sausio pradžioje formavosi arti 50 EUR/MWh siekusi kaina, o mėnesio pabaigoje jau leidosi iki maždaug 35 EUR/MWh.

„Dujų kainos kreivė slenka žemyn visoje Europoje dėl aukšto dujų saugyklų užpildymo lygio. Ši tendencija atsispindi ir Baltijos–Suomijos regione. Esant sąlyginai nešaltai žiemai, dujų pasiūla viršija paklausą, o tai lemia kainos mažėjimą“, – išplatintame pranešime cituojama „GET Baltic“ biržos vadovė Giedrė Kurmė.

Lietuvos prekybos aikštelėje vidutinė kaina sausį, palyginti su gruodžiu, sumažėjo 15 proc. iki 33,69 EUR/MWh. Bendroje Latvijos ir Estijos prekybos aikštelėje dujų kaina nukrito 14 proc. iki 30,80 EUR/MWh Eur. Suomijoje dėl laikinai neveikiančios Balticconector jungties dujų kaina, palyginti su gruodžiu, nežymiai padidėjo iki 64,41 Eur.

Lietuvoje šių metų sausį įsigyta 57 proc. viso biržoje suprekiauto dujų kiekio, bendroje Latvijos ir Estijos prekybos aikštelėje – 15 proc., Suomijoje – 27 procentai.

Pirmąjį šių metų mėnesį biržoje suprekiautas reikšmingas kiekis – 1,3 teravatvalandės (TWh) dujų. Didžiausias prekybos apyvartos šuolis buvo fiksuotas sausio 5 dienos dujų pristatymui, kai per vieną dieną buvo suprekiauta 108 GWh dujų, rašoma pranešime.

Sausį biržoje iš viso buvo sudaryta 4 tūkst. dujų pirkimo ir pardavimo sandorių. Palyginti su tuo pačiu laikotarpiu praėjusiais metais, sandorių skaičius išaugo 12 proc. Aktyviai „GET Baltic“ biržoje tiek šių, tiek praėjusių metų sausį dujomis prekiauja 60 dalyvių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Egis

 Egis portretas
Visur dujos pinga ,o lietuvoje brangsta arba nepinga, godumui ribų nėra ,kapinėse būsit patys turtingiausi
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių