Quantcast

Ant vartotojų stalo nepateko tūkstančiai tonų nesaugių ar nekokybiškų produktų

  • Teksto dydis:

Pernai Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) inspektoriai neleido realizuoti 2 420 t nesaugių ar nekokybiškų produktų. Didžioji dalis buvo konfiskuoti pasienyje arba platintojų sandėliuose, todėl net nepasiekė prekybos vietų.

Svarbiausia nesaugius produktus sulaikyti pasienyje

Įvežti į Lietuvą neleista 57 t aliejinių kultūrų sėklų, 40 t daržovių ir vaisių produktų, 176 t žuvų ir vėžiagyvių, 30 t mėsos gaminių. Iš viso - daugiau nei 1 tūkst. tonų. Lyginant su ankstesniais metais, Lietuvos pasienyje ar importuotojų sandėliuose sulaikytų maisto produktų ir pašarų kiekiai išaugo beveik du kartus.

トIš prekybos vietų surinkti nesaugius produktus - sudėtingas ir brangus procesas. Visų nesaugios partijos likučių dažnai net neįmanoma surinkti, dalį tokių produktų gali būti įsigiję vartotojai. Kur kas naudingiau ir efektyviau nesaugius bei nekokybiškus produktus sulaikyti pasienyje ar importuotojo sandėliuose, todėl importo kontrolei skiriame ypatingą dėmesį", - pabrėžia VMVT direktorius dr. Jonas Milius.

Uždrausta realizuoti 1 tūkst. tonų pieno

Taip pat labai svarbu užtikrinti, kad į gamybos, viešojo maitinimo įmones atkeliautų saugios ir kokybiškos žaliavos.

Rinkos kasmet plečiasi, Lietuvos gamintojai bendradarbiauja vis su naujais tiekėjais, kurie ne visuomet parduoda geriausios kokybės produktus. Tad, pasak J.Miliaus, kontrolės ir rizikos metodai nuolat tobulinami,  siekiant atrinkti rizikingiausias produktų grupes bei gamybos sektorius. Štai jau beveik 5 metus vykdoma žaliavinio pieno kokybės kontrolės programa. 2014 m. į gamybos įmones nepateko 1 tūkst. tonų žaliavinio pieno. Tokiu būdu buvo užkirstas kelias produktų gamybai iš nesaugaus ir nekokybiško pieno. トGriežta žaliavų kontrolė yra viena iš pagrindinių priežasčių, kodėl šiemet maisto produktų gamybos įmonėse sulaikyta vos 5 t saugos reikalavimų neatitinkančių produktų. Įvertinus gamybos apimtis, tai tikrai labai geras rodiklis. Be to, 62 t produktų uždrausta realizuoti iš didmeninių sandėlių dėl pasibaigusių tinkamumo vartoti terminų", - sako VMVT direktorius.

Iš prekybos vietų surinkta 244 t nesaugių ir nekokybiškų produktų

Parduotuvėse, turgavietėse, viešojo maitinimo įmonėse pernai daugiausiai nustatyta vaisių, mėsos ir jos subproduktų, žuvų ir kitų jūros gėrybių, maisto papildų saugos pažeidimų - neleista realizuoti 172 t produktų.

2014 m. iš prekybos vietų buvo surinkta daugiau nei 40 t nekokybiškų ir neteisingai paženklintų produktų. Daugiausia nustatyta nesaugių vaisių (46 t), mėsos ir jos subproduktų (18 t), žuvų ir kitų jūros gėrybių (7 t).



NAUJAUSI KOMENTARAI

elze

elze portretas
o kiek simtu furu netikrintu pravaziuoja?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių