- LNK inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Vasario 9 d. – Picų diena. Kokią rinktis, su ananasais ar be, ar valgyti picos kraštelius, – tai geriausia išgirsti iš tų, kurie žino, kaip valgo patys italai. „Pizza verde“ picerijos savininkas Gintautas Ingileika su LNK žurnaliste pasidalijo jo restorane gaminamų picų išskirtinumu ir kitomis įdomybėmis apie picas.
– Pica kiekvieną dieną?
– Tikrai taip!
– Ar įmanoma, kad picos atsibostų?
– Na, nežinau, man tikrai ne. Tikiuosi, mano klientams irgi. (šypsosi)
– Šiandien patiekėte neapolietišką picą. Italams tai pagrindinė pica?
– Na, neapolietiška pica yra tai, nuo ko viskas ir prasidėjo. Neapolietiška pica yra numeris vienas.
Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:
– Kuo ši pica yra išskirtinė?
– Neapolietiška pica nuo kitų skiriasi tuo, kad yra dedami tik sertifikuoti produktai, gamybos būdas – aukšta temperatūra, apie 500 laipsnių ir pačios tešlos gamybos procesas yra gana komplikuotas ir ilgas. Tešlą reikia brandinti maždaug 24 valandas.
– Priešingai negu kepimas, kuris trunka 60 sekundžių?
– Visiškai teisingai. Kepimas trunka nuo 60 sekundžių iki pusantros minutės.
– Kodėl ši pica tokia graži? Kaip sakote, leopardinė.
– Taip yra dėl karščio ir tešlos kombinacijos. Gerai subrandinta tešla, kurioje pilna oro, papuolusi į karštą aplinką, apie 500 laipsnių, tiesiog sprogsta. Dėl to taip greitai iškepa.
– Pakalbėjome apie esmę, bet eikime prie tikrosios esmės – kur ananasai?
– Apgailestaujame, bet ananasų nėra, ananasų tikrai neturime.
– O jei ateinu pas jus ir sakau: noriu picos su ananasais?
– Žinokite, kiek teko dalyvauti parodose ir pasakoti visiems, ką Lietuvoje valgo, jie tyčiojasi, kai išgirsta apie ananasą.
– Bet juk sako, kad jau atleido. Jie supranta, kad ir ananaso žmonės nori. Ar jie tiesiog jau nusivylę europiečiais?
– Šiaurės Italijoje galbūt ir yra picos su ananasais, bet Neapolio regione tikrai neteko valgyti.
– Dublis numeris du. Kur vištiena?
– Deja, vištienos irgi neturime. Laikomės klasikinių technologijų. Mes receptūrų nekuriame, turime labai storą katalogą, kur tikrai nemaža geriausių Neapolio picų, ir stengiamės pagaminti tai, kas yra valgoma ten.
– Dublis numeris trys. Čia turime labai aštrią picą „Diabolo“ su Pepperoni dešra. Jeigu aš norėčiau ant jos ančiuvių?
– Pataisysiu, labai aštrių picų Neapolyje irgi nėra, nes aštrumas užmuša tikrąjį skonį. Čia yra švelniai aštri, gaminama su Ventricina dešra. Ančiuvių teoriškai galima dėti, bet iš tikrųjų tai sujauks visą skonį, tai bus nebe originalas, tai bus kūrinys, kuris greičiausiai netiks.
– Tikrinu, kada prarasite kantrybę. O jei aš užsimanyčiau plėšytos kiaulienos?
– (Juokiasi). Kaip suprantu, jūs ne į tą piceriją pataikėte. Neapolyje, deja, plėšytos kiaulienos irgi nėra.
– Jūs griežtai laikotės (tradicijų). Nėra pas jus improvizacijos?
– Na, sakykime, taip. Stengiamės nešti į Lietuvą tai, kas yra originalu Neapolyje.
– O kuri diena Lietuvoje picoms yra populiariausia?
– Penktadienis – numeris vienas, šeštadienis – numeris du.
– O šventė, per kurią daugiausia valgoma picų?
– Rugsėjo pirmąją turbūt daugiausia suvalgoma picų, antra diena, sunku įvardyti, galbūt kalėdinis laikotarpis.
– Aš ir norėjau klausti, ar kas per Kalėdas valgo picas (juokiasi).
– Kaip bebūtų keista, taip. Mes paprastai Kalėdų antrą dieną dirbame, būna pilna salė žmonių.
– Daugybė diskusijų ir sąmokslo teorijų yra apie picos kraštelį. Dievinu, valgau. Neleisite? Atimsite irgi?
– Žinote, kas yra tikroji picos esmė? Padas. Jį pagaminti sudėtingiausia ir tai rodo pačios picerijos kokybę.
– Bet kraštelį galima valgyti? Italai, sako, jį palieka ir valgo tik jei yra nepasisotinę.
– Ką tik pataikėte ant mito. Italai pirmiausia suvalgo kraštelį. Netgi komisija, kai yra pristatinėjamos picos, visąlaik pirmiausia tikrina kraštelį. Visa kita, kas uždėta, yra kūryba.
– Kvadratinė pica. Sąmokslas? Išprotėjimas? Kas tai?
– Ne, ne sąmokslas. Kvadratines picas gamina. Tai ne Neapolio pica, tai vadinamoji romana tipo pica. Jų tikrai yra kvadratinių.
– Kaip įsivaizduojate, kada atsirado pica?
– Na, oficialiai pica atsirado Neapolyje, 18 a., užfiksuota, nors teigiama, kad iš tikrųjų iš Egipto kilusi, bent jau paplotis.
– Pica su Pepperoni dešra yra pati populiariausia?
– „Diabolo“ – su Ventricina dešra.
– Jūsų, kaip picų eksperto, patarimas – kokią picą verčiausia užsisakinėti?
– Jeigu norima įvertinti picerijos kokybė, užsisakykite „Margaritą“. Klasiką. Mes turime dvi „Margaritas“, viena iš jų vadinasi „Verace“, skiriasi tuo, kad ten yra buivolių pieno mocarelos sūris.
– Kaip reikėtų išlydėti žmones valgyti picos?
– Na, reikėtų palinkėti gero apetito, itališkai tai būtų buon appetito!
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Europoje plinta maliarija ir dengės karštligė: Lietuvoje yra įmanomi visokie scenarijai
Mokslininkai praneša, kad uodų pernešamos ligos – maliarija ir dengės karštligė – sparčiai plinta visame pasaulyje. Jos plinta ir kai kuriose Pietų bei Vakarų Europos šalyse – Italijoje, Ispanijoje, Prancūzi...
-
Mokslininkų atliktas tyrimas šokiravo gyventojus: per žingsnį nuo mirties?7
Belgijos mokslininkai tyrė gyventojų sveikatą regione, kuriame įsikūrusios septynios metalo perdirbimo įmonės. Rezultatai šokiravo – gyventojų organizme rasta arseno, švino ir fosforo dalelių. Valdžia liepė gyventojams imtis atsa...
-
SAM: farmacinės rūpybos paslauga leis rečiau lankytis pas gydytoją – keisis receptų galiojimo laikas
Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) praneša, kad iki kitų metų pradžios bus sukurtos sąlygos teikti tęstinį vaistinių preparatų išdavimą po vaistininko suteiktos farmacinės rūpybos paslaugos. ...
-
Valstybės institucijos tarpusavyje varžysis „Laiptynėse 2024“
Sveikatos apsaugos ministerija kartu su Aplinkos ministerija ir Turto banku inicijuoja kasmetine tradicija tampančią akciją „Laiptynės 2024“. Valstybės įstaigos bus kviečiamos tarpusavyje pasivaržyti nueinamų žingsnių skaičiumi, o tarna...
-
Paskelbtas LSMU Kauno ligoninės generalinio direktoriaus konkursas4
Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) skelbia konkursą Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Kauno ligoninės generalinio direktoriaus pareigoms užimti. Kandidatų paraiškų laukiama iki gegužės 10 dienos imtinai. ...
-
NVSC atstovė: mums reikia išmokti gyventi kartu su erkėmis13
Kasmet erkiniu encefalitu Lietuvoje suserga beveik 500 žmonių. Tai sunki, ilgalaikes pasekmes paliekanti liga, kuri gali baigtis ir mirtimi. Skiepai, kurie yra efektyviausia priemonė nuo erkinio encefalito, yra mokami, bet nuo rugsėjo 50–55 metų am...
-
Erkių ligos sugrįžo: ką svarbu apie jas žinoti?
Erkių sezonas jau įsibėgėjo, todėl labai svarbu jų saugotis. „Eurovaistinės“ vaistininkė Toma Gečienė ne tik pataria pasiskiepyti nuo erkinio encefalito, bet ir išskiria 5 svarbius, tačiau rečiau išgirstamus faktais apie e...
-
Baltijos šalys bendradarbiaus valdant su sveikata susijusias krizes
Trečiadienį sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys Briuselyje pasirašė memorandumą su kitų Baltijos valstybių – Latvijos ir Estijos – ministrais dėl bendradarbiavimo ir savitarpio pagalbos su sveikata susijusių krizių valdyme, ...
-
PSO: per 50 metų skiepai išgelbėjo mažiausiai 154 mln. gyvybių9
Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) trečiadienį pareiškė, kad per pastaruosius 50 metų skiepai pasaulyje išgelbėjo mažiausiai 154 mln. gyvybių. ...
-
Skelbiamas Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės direktoriaus konkursas2
Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) paskelbė konkursą Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės (RVUL) direktoriaus pareigoms užimti. ...