Quantcast

Tyrimas: ar Lietuvos gyventojai rūpinasi savo mityba?

  • Teksto dydis:

Tik mažiau nei penktadalis, arba 18 proc. Lietuvos gyventojų, teigia, kad nuolat vartoja maisto papildus mitybai papildyti. Tuo tarpu net 82 proc. gyventojų pripažįsta neskiriantys pakankamai dėmesio maisto balansavimui ir maisto papildų nevartoja, rodo rinkos tyrimų bendrovės „Prime Consulting“ atliktas Lietuvos gyventojų nuomonės tyrimas.

Lietuvos sporto universiteto (LSU) docentas Ramutis Kairaitis mano, kad lietuvių mitybos racionas labai dažnai stokoja įvairesnių maisto produktų, o subalansuoti mitybą galėtų padėti maisto papildai.

„Lietuviai per daug valgo greitai įsisavinamų, daug krakmolo turinčių, maisto produktų, tarkime, baltų miltų ar bulvių, per daug valgoma ir riebios mėsos, o daržovių ir vaisių racione mažai. Didelis riebalų kiekis yra tiesus kelias širdies ir kraujagyslių sistemos susirgimų link, – teigė R.Kairaitis. – Visame pasaulyje žinoma, kad riebalinių rūgščių, tokių kaip omega-6 ar omega-3 santykis organizme turi būti vienas prie vieno, tačiau valgant riebiai, minėtas santykis smarkiai pažeidžiamas, todėl vartoti žuvies produktus ar papildus su mano minėtomis rūgštimis yra itin aktualu. Galima pabrėžti ir tai, kad žuvies riebalai mažina riziką susirgti diabetu ir net kai kurių rūšių vėžiu“.

Tyrimas atskleidė, kad maisto papildus kaip priemonę maisto racionui papildyti dažniau vartoja moterys, taip atsakiusių respondenčių buvo daugiau nei penktadalis arba 21 proc. Vyrai šiuo klausimu buvo pasyvesni – tik apie 15 proc. apklausos dalyvių nurodė papildantys savo kasdieninį maistą vitaminų ar mineralinių medžiagų papildais.

Anot R.Kairaičio, subalansuotas maisto papildų vartojimas gali padėti įveikti stresą, bet ir sumažinti nepilnavertės mitybos ar nežymių chroniškų negalavimų sukeltą blogą savijautą.

Maisto papildai, R.Kairaičio teigimu, dažniausiai vartotini nepilnavertei mitybai papildyti, neturint laiko ar galimybių normaliai maitintis, esant dideliems fiziniams krūviams, papildus svarbu vartoti ir asmenims, turintiems nežymius nukrypimus nuo sveikatos normų.

Anot docento, skatinant pilnavertės mitybos svarbos sveikatai supratimą, itin svarbu ir vieši edukaciniai projektai, todėl spalio-lapkričio mėnesiais septyniuose didžiuosiuose Lietuvos miestuose vyks renginių ciklas „Ilgaamžiškumo paslaptis“, kuriame krepšinio legendos Vladas Garastas, Modestas Paulauskas ir Angelė Rupšienė kartu su Lietuvos sporto universiteto specialistais pasakos apie sveiką gyvenimo būdą ir dalysis praktiniais patarimais, kaip išlikti energingam visą gyvenimą.

Edukacinio projekto „Ilgaamžiškumo paslaptis“ pagrindiniai iniciatoriai yra Lietuvos sporto universitetas ir bendrovė „Natural Pharmaceuticals”. Projekto partnerė – Sveikatos apsaugos ministerija. Visą informaciją ir tikslų paskaitų ciklo „Ilgaamžiškumo paslaptis“  tvarkaraštį galite rasti čia.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Taigi

Taigi portretas
Kažin už kokius pinigus rūpintis, jei beveik pusę uždirbtų pinigų valdžia pasiima mokesčių pavidalu, o kur dar monopolininkų žiaurios kainos?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių