Quantcast

Telšių rajone penki žmonės susirgo trichinelioze

  • Teksto dydis:

Užfiksuotas antrasis šiemet trichineliozės protrūkis – Telšių rajone šia liga susirgo penki asmenys, penktadienį pranešė Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC).

Atlikto epidemiologinio tyrimo metu nustatyta, kad infekcijos šaltinis buvo šerniena, kuri prieš vartojimą dėl trichinelių tirta nebuvo. Visi asmenys, vartoję maistui šernienos, nukreipti konsultacijai į asmens sveikatos priežiūros įstaigas.

Šiais metais tai jau antrasis trichineliozės protrūkis, kai žmonės užsikrečia valgydami infekuotą šernieną. ULAC įspėja, kad žmonės maistui turi vartoti tik veterinarijos specialistų patikrintą kiaulieną, šernieną ar kitą žvėrieną. Tik gavus neigiamą atsakymą galima vartoti mėsą maistui. Jeigu skerdienoje randama nors viena trichinelės lerva, skerdiena turi būti sunaikinama.

Trichineliozė – ūmi žmonių ir gyvūnų parazitinė liga, kurią sukelia Trichinella genties apvaliosios kirmėlės. Žmogus užsikrečia valgydamas kiaulieną, šernieną arba kitokią žvėrieną, kurioje yra gyvybingų trichinelių lervų.

Ligos klinika gali būti labai įvairi – tai lemia į organizmą pakliuvusių trichinelių kiekis bei žmogaus individualus jautrumas infekcijai. Ligos požymiai dažniausiai išryškėja parėjus 2-3 savaitėms nuo užsikrėtimo. Trichineliozė žmonėms pasireiškia silpnumu, pykinimu, aukšta temperatūra, veido, akių vokų pabrinkimu, raumenų bei sąnarių skausmais.

Židinių epidemiologinių tyrimų analizė rodo, kad žmonių trichineliozė Lietuvoje plinta per infekuotą trichinelėmis kiaulieną ir šernieną. ULAC duomenimis, per penkerius metus iš viso buvo užregistruoti 187 žmonių trichineliozės atvejai, iš jų – 5 pavieniai atvejai ir 19 protrūkių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Šerniukas

Šerniukas portretas
skanaus
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių