Quantcast

Kokia sulos nauda organizmui?

  • Teksto dydis:

Beržų ir klevų sula ne tik skani, bet ir labai sveika, sako Vegetarų draugijos pirmininkė Ksavera Vaištarienė.

"Gerdami sulą, gauname daug naudingų medžiagų: įvairių vitaminų, antioksidantų, fermentų, mineralinių medžiagų – kalcio, kalio, magnio, vario ir kitų", – vardija sveikuolė K.Vaištarienė.

Nuo senų laikų ankstyvą pavasarį kaimo žmonės gurkšnoja sulą. Kanadoje, vadinamoje klevų šalimi, gaminamas klevų sulos sirupas, nes ten ji, sako K.Vaištarienė, yra saldesnė.

"Klevų sulos sirupą Kanadoje vartoja vietoj cukraus, gardina varškę, manų košę, blynus. Šis sirupas natūralus, o ne tiesiog sula, sumaišyta su cukrumi", – pastebi K.Vaištarienė.

Moteris sako, kad sula – tai baltas beržo ar klevo kraujas. Joje yra visko, tik cukringumas skiriasi: beržo sulos – 1–2 proc., klevų – net 5 proc. Yra duomenų, kad sula valo organizmą, joje yra ir obuolių rūgšties, gliukozės, fruktozės.

"Be to, sula naudojama parfumerijos, konditerijos pramonėje", – priduria K.Vaištarienė.

Nerimaujame dėl aplinkos taršos, o medžiai juk viską siurbia iš dirvožemio. K.Vaištarienės tikinimu, palyginti su kitomis šalimis, Lietuvos gamta mažiau užteršta.

"Manau, kad ir sulos kokybė pakankamai gera. Žmogus gauna tiek pat, kiek ir medis, taigi yra pusiausvyra, ir sveikata nuo to nepablogės", – paguodžia sveikuolė.

Anot jos, sulą tinka vartoti nuo osteochondrozės, inkstų akmenligės, pabrinkimo, podagros, reumato, odos ligų, egzemos, žvynelinės ir kitų ligų. Poveikį stiprina kokteiliai su gydomųjų žolelių nuovirais.

Senovėje sula buvo naudojama ir odos priežiūrai, moterys ja prausdavo veidą, įtrindavo plaukus. Sakoma, kad ir kava, virta suloje, skanesnė.

Senovėje pagal sulos tekėjimą žmonės spręsdavo apie ateinančius metus – jei sula veržiasi gausiai, vasara bus lietinga. Turint daug sulos, K.Vaištarienė pataria ją konservuoti: pilną butelį pakaitinti įstačius į verdantį vandenį, tik neužvirinti pačios sulos. Kai kas sulą raugina ir daro iš jos girą.

Sulos kokteiliai

Į 1 l sulos įpilti 7,5 ml ženšenio arba 12 ml dygiojo eleuterokoko tinktūros, savaitę palaikyti šaldytuve ir gerti po stiklinę du kartus per dieną prieš valgį.

Kitas receptas: į 1 l sulos įpilti 20 ml jonažolių tinktūros, savaitę palaikyti šaldytuve ir gerti po pusę stiklinės tris kartus per dieną 20 min. prieš valgį.

Jei turite bruknių, mėlynių, kitokių lapų ar debesylo šaknų, 1 l vandeninio jų nuoviro galima sumaišyti su 2 l sulos. Ženšenis stiprina imunitetą, hormonų veiklą, visapusiškai turi gerą poveikį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

sulos koncervavimas nekaitinant

sulos koncervavimas nekaitinant portretas
supilti y talpa iki pat virsaus ydeti juoduju serbentu sakele ir uzsukus laikyti sklepe......iki kito pavasario issilaiko gera sula.........as naudoju plastmasinius butelius
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių