Quantcast

Suaugusiesiems – tikslesnė autizmo diagnozė

  • Teksto dydis:

Nuo kitų metų sausio 1 d. suaugusiesiems autistams diagnozės bus nustatomos pagal Klinikinę autizmo vertinimo skalę (CARS).

Tokia nuostata patvirtinta sveikatos apsaugos ministro Vytenio Povilo Andriukaičio pasirašytame įsakyme. Naujoji diagnozavimo tvarka padės kuo objektyviau nustatyti ne tik autizmo ligos sunkumo laipsnį, bet ir darbingumo lygį suaugusiesiems, sergantiems įvairiapusiais raidos sutrikimais.

Pagal iki šiol galiojusią tvarką 18 metų sulaukusiems raidos sutrikimų turintiems pacientams autizmo diagnozė dėl neįgalumo ir darbingumo lygio nebuvo nustatoma. Gydytojai psichiatrai, pasibaigus asmenybės raidai, subrendus dėl galiojančios darbingumo nustatymo tvarkos autizmo diagnozę keisdavo į kitą dažniausiai į „šizoafektinių sutrikimų“.

Patvirtinus suaugusiųjų, sergančių įvairiapusiais raidos sutrikimais ligos sunkumo nustatymo tvarką, gydytojas psichiatras, kompleksiškai įvertinęs bendrą paciento būklę, ligos eigą bei raidos anomalijas, socialinio bendravimo bei elgesio sutrikimus, galės nustatyti ligos sunkumo laipsnį kaip papildoma priemone pasinaudodamas Klinikine autizmo vertinimo skale (CARS).

Nauja autizmo spektro sutrikimų sunkumo laipsnio nustatymo tvarka reikalauja ir darbingumo lygio nustatymo kriterijų pakeitimo. Todėl Sveikatos apsaugos ministerija kreipėsi į Socialinės apsaugos ir darbo ministeriją, prašydama pakeisti darbingumo lygio nustatymo kriterijus ir darbingumo lygio nustatymo tvarką.

Anot Sveikatos apsaugos ministerijos rašto, šiuo pakeitimu būtų aiškiau reglamentuoti asmenims, turintiems autizmo spektro sutrikimų ligos sunkumą, darbingumo lygio procentai bei išvengta situacijos, kai tokiems ligoniams keičiama diagnozė – vietoje autizmo sutrikimų rašoma šizoafektiniai sutrikimai, protinis atsilikimas ir pan.

Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, autizmo spektro sutrikimus turi vienas asmuo iš 160, o naujausiais statistiniais duomenimis – apie 1 proc. populiacijos.

Informacija

Autizmas yra įvairiapusis raidos (vystymosi) sutrikimas, besitęsiantis visą žmogaus gyvenimą. Paprastai autizmas prasideda iki 3 metų amžiaus, t.y. vystymosi periodu, sutrikdydamas vaiko įvairių psichikos sričių funkcionavimo vystymąsi.

Toks asmuo gali nesugebėti užmegzti pokalbio su kitais asmenimis ar visai nekalbėti, nesidomėti jais, bendraudamas vengia akių kontakto, galbūt prieš pradėdamas pokalbį jis būtinai turi atlikti kažkokį ritualą, pavyzdžiui, susidėti pieštukus į vieną liniją, kad save nuramintų, jis gali daug kartų kartoti kokį nors nesusijusį sakinį ar kokį judesį. Galbūt norėdami parodyti, kad jaučiasi gerai, jie turi suploti rankomis ir muša save, kai nori parodyti, kad jaučiasi blogai.

Kai kurie autizmu sergantys asmenys niekada neišmoksta kalbėti.

Toks elgesys daro sudėtingą ne tik sergančiojo autizmu, bet ir jo artimųjų bei kitų, kuriems tenka per gyvenimą bendrauti su tokiu asmeniu, gyvenimą.

Šiuo metu nėra manoma, kad autizmas yra viena konkreti liga, turinti vieną priežastį.

Autizmo diagnozei būtini sutrikimai

Sutrikęs socialinis vystymasis (akių kontakto ir kūno kalbos, bendraamžių draugystės, spontaniško dalijimosi ir noro bendrauti ar socialinio – emocinio abipusiškumo stoka).

Komunikacija (kalbos išmokimas užtrukęs arba neprasidėjęs, kalba stereotipinė, pasikartojanti, išskirtinė, neišsivystę pokalbio ar vaizdavimo įgūdžiai, sunkumai kūrybiniuose žaidimuose).

Ribotas, stereotipinis, pasikartojantis elgesys (susirūpinimas neįprastais užsiėmimais, prisirišimas prie nefunkcinės rutinos ar ritualų, stereotipiniai, pasikartojantys judesiais, susirūpinimas atskiromis daiktų dalimis).

Kiti paplitę simptomai

Sensorinio pajautimo nukrypimai.

Mąstymo trūkumai.

Emocinis paprastumas.

Padidėjęs streso ar nerimo lygis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

skiepligiai

skiepligiai portretas
Andriukaitis imsis tuoj autozma nustatineti. Kur gi ne! Tuoj per privaloma vaiku vakcinavima,autizmo atvejai pasipils kaip grybai po lietaus. Kas nutiko Amerikoje ir kitose Vakaru salyse,kur skiepai buvo padaryti privalomais. Bet uz tai kita daktaru kategorija klesti,atseit 'gydant'autizma. Tegu Andriukaitis susivaro visas sau vakcinas,kuriu tevai nenori varyti savo vaikams. Paziuresite kas gausis is Andriukaicio. Dar vienas auristas papildys gretas. Iki vakcinu ivedimo,autizmas buvo beveik nezinomas.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių