Quantcast

Specialistai: nepageidaujamos reakcijos po skiepo – retos

  • Teksto dydis:

Lietuvoje vaikų ir suaugusiųjų skiepijimui naudojamos tik registruotos, saugios ir veiksmingos vakcinos. Nepaisant vakcinų gamintojų pastangų sukurti kuo saugesnius imunobiologinius preparatus, įskiepytos vakcinos kartais gali sukelti nepageidaujamų reakcijų, tačiau jų atsiradimui įtakos turi mūsų organizmo unikalumas, veiksmai prieš skiepijimą bei po jo, teigia specialistai.

Nepageidaujama reakcija į skiepą – laikinas ar pastovus sveikatos būklės sutrikimas, sukeliantis fizinių požymių, simptomų ir (ar) laboratorinių rodiklių pokyčius, prasidedančius po imunoprofilaktikos, ir, manoma, jos nulemtas.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, Lietuvoje kasmet įskiepijama apie 800 tūkst. įvairių vakcinų dozių, tiek pat kartų paskiepijama įvairaus amžiaus vaikų ir suaugusiųjų. 2014 m. šalyje registruota 80 nepageidaujamų reakcijų į skiepus, iš jų 8 – Kauno apskrityje. Dauguma nepageidaujamų reakcijų į skiepą pasireiškia vaikams. Dažniausiai jos stebimos po tuberkuliozės skiepo.

Pagal Lietuvoje galiojantį Vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių, tuberkuliozės (BCG) vakcina kūdikiams įskiepijama per pirmąsias 2 - 3 paras po gimimo, tad šios vakcinos galimai sąlygotos nepageidaujamos reakcijos daugiausia stebėtos tarp vaikų iki 1 m. amžiaus. Vaikų pulmonologų teigimu, pagrindinė priežastis, kuri lemia nepageidaujamų reakcijų atsiradimą po BCG skiepo, yra ne pati vakcina, o jos netinkama įskiepijimo technika, kuomet tuberkuliozės vakcina suleidžiama po oda ar į gilesnius audinius.

Visais atvejais, kai yra pastebimi žymūs sveikatos sutrikimai po skiepo, apie tai būtina pranešti skiepijusiam gydytojui. Jis, įvertinęs sveikatos būklę, nustatys, ar tai tikrai nepageidaujama reakcija į skiepą ir šį įvykį tinkamai įregistruos. Tokie duomenys padeda tinkamai įvertinti imunoprofilaktinių preparatų saugumą, kuris yra nuolat stebimas.
Pacientai apie jiems ar jų artimiesiems pasireiškusią nepageidaujamą reakciją taip pat gali pranešti Valstybinei vaistų kontrolės tarnybai (toliau - VVKT). Tereikia atsiųsti specialią užpildytą formą elektroniniu paštu (NepageidaujamaR@vvkt.lt) arba paskambinti nemokamu telefonu 8 800 735 68.


Šiame straipsnyje: skiepaiskiepytiligos

NAUJAUSI KOMENTARAI

man

man portretas
nuo gripo skiepo isnyko uosles receptorius,ir jokios priemones ir pastangos jo neatgaivino,ir taip jau 20 metu

tai

tai portretas
kad net ir pasireiškus vakcinos informaciniame lapelyje aprašytam šalutiniam poveikiui, joks medikas nepripažįsta, kad tai nuo vakcinos. Apie kokį objektyvų šalutinių reakcijų registravimą tada gali būti kalba?

vartotojas

vartotojas portretas
nejuokinkit su savo tom vakcinom, tuo labiau, kad nezinom kas ten prideta ir apskritai kas juos sukuria
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių