Quantcast

Šeimos drama: insultas kirto abiem sutuoktiniams

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Manydama, kad vyras švepluoja dėl išgerto bokalo alaus, žmona patarė jam pagulėti. Rytą jis buvo suparalyžiuotas. Pati pasijutusi blogai moteris pasinaudojo karčia patirtimi.

Manydama, kad vyras švepluoja dėl išgerto bokalo alaus, žmona patarė jam pagulėti. Rytą jis buvo suparalyžiuotas. Pati pasijutusi blogai moteris pasinaudojo karčia patirtimi.

Vyras susirgo pirmas

Yra ligų, kuriomis susirgus be medikų pagalbos nevalia delsti nė minutės, o ne gultis į lovą ir manyti, kad praeis. Tokio moralo iliustracija gali būti vienos kauniečių šeimos patirtis.

Praėjusį penktadienį kaunietė Zina Borodienė-Borodaitienė išėjo iš Kauno klinikų, jose praleidusi pustrečios savaitės, o pirmadienį įsikūrė Šventosios "Energetiko" sveikatos centre. Moteris dėkinga medikams už sugrąžintą sveikatą, kurią galėjo prarasti visam gyvenimui, kaip atsitiko jos vyrui.

Sunki liga – insultas 74-erių Kęstutį Borodą-Borodaitį užklupo vasario pabaigoje. Kai grįžusi iš darbo namo Zina rado vyrą švepluojantį, paklausė, ar tik ne alaus padaugino.
"Vyras retkarčiais mėgdavo išgerti kokį bokalą, tai ir pamaniau, gal nuo alaus pasikeitęs", – pasakojo Zina, kai paskutinę jos gydymo ligoninėje dieną kalbėjomės Kauno klinikų Neurologijos skyriaus palatoje.

Kęstutis žmonai tvirtino alaus negėręs. Tėtį užtarė sūnus. Zina pasiūlė iškviesti greitąją medicinos pagalbą, bet vyras kategoriškai atsisakė ir nuėjo miegoti. Kai rytą jo būklė buvo dar labiau pablogėjusi, Zina nieko neklaususi iškvietė greitąją medicinos pagalbą.

"Mus nuvežė į Respublikinę Kauno ligoninę. Ten prabuvus gal pora valandų pasakė: ne mūsų ligonis, važiuokite į Kauno klinikinę", – medikų žodžius pacitavo Z.Borodienė-Borodaitienė.

Kai moteris pasiguodė, kad neturi kuo važiuoti, ligonis ir jį lydinti žmona buvo pervežti greitosios medicinos pagalbos automobiliu.

"Buvusioje Raudonojo Kryžiaus klinikinėje ligoninėje vyrą apžiūrėjo ir jam nustatė insultą. Pragulėjo ligonis ten pusantros savaitės. Reabilitacijai nesiuntė. Sakė, nereikia, apsitarnauja pats. Taip, vyras pavalgo, apsirengia, bet rankose tvirtumo nėra, dešinė virpa, susukta. Koją taip pat velka", – liūdnai savo vyro būseną konstatuoja Z.Borodienė-Borodaitienė.

Labai skaudėjo galvą

Praėjus šiek tiek daugiau nei pusmečiui Ziną ištiko sutuoktinio likimas. Spalio 11-oji buvo saulėta, ir moteris nusprendė išsivalyti namo langus, nors buvo antra diena, kai labai skaudėjo galvą.

"Beprotiškai skaudėjo, bet dirbau galvodama, kad gal išsijudinsiu. Nepavyko, langus išvaliusi atsiguliau pailsėti. Netrukus užsinorėjau į tualetą, kėliausi, suklupau ir tada supratau, kad man insultas", – Zinos akyse sugrįžo tuomet patirta baimė.

Moteris buvo girdėjusi, kad nevalingas šlapinimasis yra insulto požymis. Suklupusi ji nebegalėjo atsistoti, rankos ir kojos pasidarė nejudrios.

"Vyras kėlė mane, sakiau, nesitąsyk, tu po insulto", – sutuoktiniu labiau nei savimi rūpinosi moteris.

Jai Kęstutis padavė telefono aparatą. Zina surinko, kaip buvo įpratusi, numerį 03. Niekas neatsiliepė. Vyras patarė skambinti bendrosios pagalbos numeriu 112.

"Iškart atsiliepė, greitoji labai greitai atvažiavo. Kalbėjau jau labai sunkiai, veidas buvo paralyžiuotas. Pasirodo, į greitąją medicinos pagalbą reikia skambinti numeriu 033, rinkti du trejetus", – kitiems patarė kaunietė.

Ją medikai atvežė į Kauno klinikas. Dabar moteris žino: čia vežė dėl to, kad išsikvietė pagalbą pirmomis ligos valandomis.

"Terapinis insulto langas – puspenktos valandos. Rezultatai daug geresni, kai medicinos pagalba suteikiama per pirmą ar antrą valandą nuo susirgimo pradžios", – pakomentavo Neurologijos klinikos gydytoja Audronė Juosponytė.

Z.Borodienė-Borodaitienė dabar supranta, kad savo vyrui pagalbą iškvietė per vėlai, tik klausia, kodėl jos vyrą vežiojo iš vienos tokio paties lygio ligoninės į kitą.

Kaip ištraukiamas krešulys

Zinai greitosios medicinos pagalbos medikai fiziologinius skysčius pradėjo lašinti dar namuose, kad skystintų kraują, stabilizuotų gyvybines funkcijas ir ligos progresavimą. Su prijungta lašeline vežė į ligoninę.

"Klinikose atliko tyrimus, iš jų ir kompiuterinės tomografijos metodu. Tada traukė krešulį, įstatė stentą – juo praplėtė kraujagyslę", – aiškino ligonė.

Pastarąsias procedūras atlikęs Radiologijos klinikos gydytojas Rimantas Antanas Raitelaitis patvirtino: šiai pacientei buvo užsikimšusi vidurinė smegenų arterija. Tai sukėlė išeminį insultą.

"Štai čia priekinė smegenų arterija, čia – vidurinė, bet ji dingsta – lyg nutrūksta, vadinasi, čia yra krešulys", – monitoriaus ekrane Z.Borodienės-Borodaitienės galvos kraujagysles rodė gydytojas R.A.Raitelaitis.

Susidomėjusi stebėjo jo pacientė. Pustrečios valandos praleidusi ant procedūrų stalo, kai gydytojas galynėjosi su šiuo krešuliu, ji jautė skausmą ir girdėjo medikų komandos kalbas, bet neįsivaizdavo, koks atsakingas ir preciziškas darbas yra vadinamoji trombektomija.

Ji atliekama naudojant ne visą narkozę, o dalinę nejautrą. Per paciento kirkšnį įvedamas specialus kateteris, juo iki krešulio vietos nukeliauja ir tinklelis. Būtent į jį, pasakojo gydytojas R.A.Raitelaitis, įsispraudžia krešulys ir tuomet jis ištraukiamas kartu su tinkleliu.

Taikomi du metodai

"Malonu matyti pacientę linksmą ir sveikstančią", – džiaugėsi jau daugiau kaip 37-erių metų darbo patirtį turintis intervencinės radiologijos gydytojas R.A.Raitelaitis.
Metodas, kurį atliko Z.Borodienei-Borodaitienei, Kauno klinikose taikomas jau penkerius metus. Jam naudojami vienkartiniai instrumentai, kainuojantys apie 10 tūkst. litų. Palyginti su žmogaus gyvybe ir sveikata, tai nėra dideli pinigai.

Dar galima krešulį išsiurbti arba ištirpinti vaistais. Kurį metodą taikyti, nusprendžia gydytojai neurologai, remdamiesi kraujo tyrimų rezultatais, nuo susirgimo pradžios prabėgusiu laiku, ligonio gretutinėmis ligomis, kompiuterinės tomografijos duomenimis.

"Labai svarbu, kad artimieji pamatytų, kai ligoniui blogai. Jų pas mus per pamainą būna 12–15, ir ne tik dėl insulto, bet ir kitų kraujagyslinių patologijų. Dažnai tenka ne tik atgaivinti kraujotaką, bet ir stabdyti nevaldomą kraujavimą", – apie savo darbą, atliekamą padidintos rizikos zonoje dėl rentgeno spinduliuotės, pasakojo gydytojas R.A.Raitelaitis.

Z.Borodienei-Borodaitienei jis sakė, kad reikėjo važiuoti pas gydytojus vien dėl galvos skausmo: būtų ištyrę ir insultą nustatę dar anksčiau. Gydytojas vardijo ir kitus insulto požymius. Tai gali būti veido, vienos, dviejų ar visų galūnių nejautrumas, nutirpimas, nevaldymas, gali dvigubintis vaizdas akyse. Galvos skausmas nėra specifinis insulto požymis.

Brangi kiekviena minutė

Gydytoja neurologė A.Juosponytė džiaugėsi, kad jos palatos pacientė Z.Borodienė-Borodaitienė pateko į naują sistemą. Pagal ją, pradedant ligonių supratimu, greitosios medicinos pagalbos profesionalumu ir insulto centrų priėmimo skyriaus operatyviais bei kvalifikuotais veiksmais, užkertamas kelias sunkios ligos vystymuisi ir sunkiems jos padariniams.

"Situacija šioje srityje keičiasi į gera. Vis daugiau žmonių labiau informuoti, greitosios pagalbos medikai sugeba atpažinti insultą ir sureaguoti. Laikas – ligonių nenaudai", – ir džiaugėsi, ir perspėjo A.Juosponytė.

Kaune insulto centras, kuriame teikiama aukščiausio lygio pagalba, šiuo metu yra tik Klinikose. Svarbiausia – nepavėluoti.

Dar gydytojai pataria nesistebėti ir nesipiktinti greitosios pagalbos medikų klausimais juos kviečiant. Jei klausia, ar ligonis gali nusišypsoti, paspausti ranką, vadinasi, reikia paprašyti jo tai padaryti, nes taip įtariamas insultas.

Kodėl užklupo liga?

Kodėl sutuoktinius Ziną ir Kęstutį ištiko insultas? Atsakymų į šį klausimą gali būti daug.

Zina po širdies operacijos, kuri dėl įgimtos širdies ydos buvo atlikta prieš trejus metus, kasdien vartojo kraują skystinančius vaistus, bet krešulys vis viena susidarė.

"Galbūt vartojo nepakankamas dozes arba krešulys buvo seniai susiformavęs ir atšoko dabar, kaip kokia žolė upėje. Kai ritmas sutrikęs – širdis pasiblaško, ir krešulys nutrūksta", – aiškino gydytojas R.A.Raitelaitis.

Z.Borodienė-Borodaitienė patvirtino: jos širdies ritmas ir dabar sutrikę. Kraują Centro poliklinikoje moteris tiriasi kas mėnesį.

"Būdavo per skystas, dozes kaitaliojo", – dalijosi nerimu, kurį išgyveno ir dėl širdies.

Dabar Zina tvirtina, kad jaučiasi tikrai gerai. Namų langai jau išvalyti, taigi, grįžusi iš reabilitacijos galės minėti savo jubiliejų – lapkričio 19-ąją Zinai sukaks 70 metų.

Kraujotaka ir insultas

Insulto atveju sutrinka kraujotaka galvos smegenyse. Insultas gali įvykti trombui užkimšus kraujagyslę (tai vadinamasis išeminis insultas) arba plyšus kraujagyslei ir kraujui išsiliejus į smegenis (hemoraginis insultas). Išeminis insultas pasitaiko keturis kartus dažniau nei hemoraginis.

 


Šiame straipsnyje: insultassveikatapagaminta-kd

NAUJAUSI KOMENTARAI

Labai naudingas straipsnis

Labai naudingas straipsnis portretas
Ir labai ačiū autorei, kad taip glaustai, bet ypatingai aiškiai viską aprašė.

va taip

va taip portretas
o man buvo atvirksciai...isveze i klinikas pralaike 4 val. o po to i trecia tipo su aukstu spaudimu ten gydo, ten pralaike dar 4 val, visokie tyrimai,laselines ir vsio varyk toliau gydykis pas savo seimos gydytoja

nu jo

nu jo portretas
Gerai dirba RESPUBLIKINE tai cia kaip suprantu buvusi 3 ligonine pora valandu pralaiko su insultu ir pareiskia nemusu ligonis,tai cia gydytoju poziuris i ligas,neduok dieve ten papult,nieko ten nepasikeite kai suprantu nuo tarybiniu laiku
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių