Quantcast

Nutukimo gydymas – ne dėl grožio

"Mano 17-os metų sūnui konstatuotas nutukimas. Esu be galo susirūpinusi. Manau, kad namuose valgome pakankamai sveikai. Ar toks didžiulis antsvoris gali būti paveldimas? Giminėje turėjome labai stambių žmonių. Kitaip tokio sūnaus svorio paaiškinti negaliu." – Elena, 42 m.

Nutukimas vargina tuos žmones, kurių kūno masės indeksas yra aukštesnis nei 25. Neretai nutukimą lydi padidėjęs kraujospūdis, greitas fizinis nuovargis, dusimas atliekant aktyvią fizinę veiklą. Tačiau be visų fizinių ligų grėsmių, dažnai iškyla ir psichologinių problemų.

Žolyno poliklinikos gydytoja dietologė Evelina Cikanavičiūtė:

– Nutukimas – tai daugelį veiksnių turinti ligą, kurios atsiradimui įtakos turi suvartojamos ir išeikvojamos energijos disbalansas. Dažnai su maistu suvartojama daugiau kalorijų nei išeikvojama. Suprantama, kalorijos, kurios nėra panaudojamos mūsų kvėpavimui, širdies darbui, virškinimui ar fiziniam darbui yra verčiamos į riebalų atsargas. Tik išlaikant šį balansą svoris gali būti stabilus. Nutukimą taip pat skatina neaktyvus gyvenimo būdas, sėdimas darbas, vis patogesnė aplinka. Neišėję iš namų galime užsisakyti maistą, apsipirkti parduotuvėse, bendrauti su draugais.

Pasaulyje pastebima porcijų didėjimo tendencija. Amerikiečių mokslininkų duomenimis, per paskutiniuosius 20 metų porcijų dydžiai greito maisto restoranuose padidėjo 2-5 kartus. Tiesa, tų pačių patiekalų porcijų dydžiai Europoje yra ketvirtadaliu mažesni nei JAV.

Be didėjančių porcijų, tiek pasaulyje, tiek Lietuvoje vis populiaresnis valgymo kultas. Iš dalies tai yra gerai, nes daugiau mažiau yra formuojama valgymo kultūra, kalbama apie mitybos sąsajas su sveikata. Skatinama gaminti namuose ir rinktis sveiką maistą. Tačiau, kita vertus, šis kultas taip pat didina maisto suvartojimą, skatina perdėtą susikoncentravimą tik į maistą. Pamirštami kiti sveiko gyvenimo būdo aspektai: rūkymo, alkoholio vartojimo žala, fizinis aktyvumas, psichosocialinė sveikata.

Be minėtų priežasčių, nutukimo atsiradimui įtakos turi ir paveldimumas, šeimos sveikata bei joje išmokti mitybos įpročiai. Tam tikros ligos, ypač susijusios su hormonų pusiausvyra, kai kurie vaistai, emociniai faktoriai: nuolatinis stresas, nuobodulys, pyktis, nuovargis, miego trūkumas, depresija, taip pat gali skatinti didesnį maisto suvartojimą, kas ilgainiui padidina riziką susirgti šia liga.

Siekdamas kovoti su esamu nutukimu arba norėdamas apsisaugoti nuo jo, žmogus pirmiausia turi suprasti, kuo tai blogai. Sergant atsiranda tiesioginė tikimybė susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis. Jų sunkiausia išraiška širdies infarktas ir insultas, taip pat cukrinis diabetas, vėžys. Sergant metaboliniu sindromu, kai dėl pilvinio tipo nutukimo yra sutrikdoma normali medžiagų apykaita, padidėja gliukozės koncentracija kraujyje, susiformuoja kraujo riebalų disbalansas – dislipidemija, padidėja arteritinis kraujospūdis – arterinė hipertenzija. Širdies infarkto rizika tokiems žmonėms padidėja du kartus. Visos šios priežastys turėtų būti pakankamas stimulas tiek jaunam, tiek senam pradėti rinktis sveiką maistą ir susirūpinti savo fiziniu aktyvumu.

Kovoti su padidėjusiu svoriu savarankiškai labai sudėtinga. Didžiausia klaida, kurią žmonės dažniausiai daro – siekia svorio sumažėjimo per labai trumpą laiką. Kardinaliai pakeičiami maitinimosi įpročiai. Laikomasi stebulingų dietų ar kitokių išskirtinių maitinimosi principų, kurie visiškai neprimena jiems įprastų. Blogiausiai yra tai, kad ankščiau ar vėliau žmonės grįžta prie buvusių mitybos įpročių. Tuomet grįžta ir svoris.
Kita klaida – žmonės labiau linkę svorį mažinti dėl estetinių priežasčių nei dėl sveikatos. Būtent čia yra tiek gydytojų dietologų, tiek šeimos gydytojų bei kitų specialybių gydytojų užduotis: kuo daugiau šviesti pacientus apie nutukimo daromą žalą sveikatai.

11 patarimų, kaip sumažinti svorį:

Valgykite dažnai ir reguliariai.

Nepraleiskite pusryčių.

Gerkite daug vandens.

Valgykite daugiau daržovių ir vaisių.

Valgykite daugiau įvairių viso grūdo patiekalų.

Venkite cukraus ir druskos.

Venkite riebaus maisto.

Stenkitės valgyti namuose gamintą maistą.

Sportuokite.

Skirkite pakankamai laiko poilsiui ir miegui.

Nėra blogo ir draudžiamo maisto, bet desertas negali būti jūsų pagrindinis patiekalas.


Šiame straipsnyje: dietanutukimasantsvorissveikata

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių