Quantcast

Mesti rūkyti padės Seimo nariai

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Seime pajudėjo rūkymo žalai mažinti skirti įstatymų pakeitimai. Toliau svarstyti palaiminti projektai, skirti griežčiau ženklinti tabako gaminius ir elektroninių cigarečių rūkymo vietoms apriboti.

Laikas senka

Visuomenės sveikatos specialistė Reda Žaromskytė tvirtina, kad naujos iniciatyvos tikrai duoda naudos, nors apsukrūs prekybininkai greitai prigalvoja, kaip kovoti su pastangomis mažinti rūkančiųjų skaičių.

Seimas pritarė įstatymų pakeitimų projektų pateikimui, kurie į Lietuvos teisę perkels Tabako produktų direktyvos nuostatas, numatančias papildomų apribojimų ir žymiai griežtesnių reikalavimų tabako gaminių ženklinimui. Paskubėti perkelti Tabako produktų direktyvą į Lietuvos įstatymus ragino parlamentarė, Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė Dangutė Mikutienė.

Lietuvai pirmininkaujant ES Tarybai, 2014 m. balandį priimtos direktyvos nuostatas nacionaliniu lygiu šalys narės turi įgyvendinti per dvejus metus nuo jos priėmimo. D.Mikutienės teigimu, asocijuotų verslo struktūrų duomenimis, tabako gamintojams prireiks mažiausiai dvylikos mėnesių pasirengti naujiems ženklinimo reikalavimams, tad įstatymo pakeitimus priimti skubos tvarka dabar yra pats laikas, o siūlomi pakeitimai įsigaliotų kitais metais.

Priėmus įstatymų projektus Seimo pavasario sesijoje, nuo kitų metų rugsėjo visi Lietuvoje parduodami tabako produktai būtų paženklinti pagal direktyvos reikalavimus. Ant tabako gaminių atsirastų grafiniai įspėjimai – spalvotos nuotraukos, liudijančios apie galimą tabako gaminių žalą sveikatai ir jų vartojimo padarinius. Vietoj dabar taikomų 40 proc. tekstinių įspėjimų, nuotraukos ant cigarečių pakelių užimtų 65 proc. jų ploto ir būtų pakelių viršuje, po banderole. Padidėtų jų matomumas.

D.Mikutienės teigimu, yra įrodymų, kad dideli kombinuoti įspėjimai apie galimą žalą sveikatai, kuriuos sudaro tekstinis įspėjimas ir atitinkama spalvota nuotrauka, yra veiksmingesni nei įspėjimai, kuriuos sudaro vien tekstas.

Tiki paveikumu

Seimo narių grupės inicijuotame įstatymo pakeitimo projekte siūloma nuo 2016 m. gegužės 20 d. uždrausti visas aromatizuotas cigaretes, o mentolio skonio cigaretes – nuo 2020 m. gegužės 20 d.
Seimo narys Juras Požela taip pat užregistravo Tabako kontrolės įstatymo pakeitimo projektą, kuriame siūloma įtvirtinti nuostatą elektronines cigaretes uždrausti vartoti tose pat vietose kaip ir kitus tabako gaminius. J.Požela tikisi, kad, atsiradus šiems ribojimams, aplinkiniai nepatirs nepatogumų ir kitų neigiamų padarinių dėl šalia elektronines cigaretes rūkančių asmenų, apskritai sumažės jas rūkančiųjų.

"Elektroninės cigaretės įteisina ir daro madingą rūkymą, o tai turi labai didelį poveikį jaunajai kartai. Įtvirtinus draudimą, sumažės poveikis jauniems žmonėms", – argumentavo parlamentaras.
Seimas pritarė šio projekto pateikimui ir toliau svarstys jį kaip projektą dėl Tabako produktų direktyvos birželio 23 d.

Nuo liepos bus uždrausta rūkyti transporto priemonių salonuose, jeigu juose yra asmenų iki aštuoniolikos metų ar nėščiųjų.

Ne stebuklas, bet gelbsti

Tiek rūkantiesiems, tiek ir nevergaujantiesiems šiai priklausomybei įvairūs įstatyminiai ribojimai duoda naudos, teigia Kauno visuomenės sveikatos biuro specialistė R.Žaromskytė.
Pastaraisiais metais, jos pastebėjimu, metančiųjų rūkyti skaičius nedidėja.

"Tikiu, kad žmonės vis dažniau susimąsto apie savo sveikatą, tik gaila, kad dauguma rūkorių tikisi kažkokios stebuklingos piliulės, kurią prarijus staiga pranyks priklausomybė. Tokių piliulių nėra, o metant rūkyti reikia daug dirbti su savimi. Dažniausiai rūkyti pradeda jauni, kai sveikata dar nerūpi, o išsivysčius priklausomybei to atsikratyti sunku", – R.Žaromskytė atskleidė, dėl ko tabako pramonei lengviausias taikinys ir svarbiausias grobis yra nesuaugę žmonės.

Pašnekovės teigimu, draudimai rūkyti tam tikrose vietose bent kiek sumažina rūkančiųjų skaičių, verčia juos susimąstyti, žadina sąmoningumą.

Pastaruoju metu daugėja rūkančių moterų. Tam jas skatina pasiūla:  elegantiško, spalvoto dizaino pakuotės, įvairūs cigarečių skoniai. Atgrasūs vaizdiniai perspėjimai ant pakuočių, pasak R.Žaromskytės, tikrai veikia bent dalį žmonių.

Užburto rato sindromas

Elektroninės cigaretės, kurios dabar neretai propaguojamos kaip neva sveikesnė alternatyva rūkymui, R.Žaromskytės teigimu, yra didžiulis savęs apgaudinėjimas, nes nikotino surūkoma daugiau.
"Jeigu žmogus pasiryžo mesti rūkyti, pirmiausia turėtų pagalvoti kodėl, rasti savo stiprų motyvatorių, o tuomet kreiptis į šeimos gydytoją ar visuomenės sveikatos specialistus patarimų, kaip geriausia tai padaryti", – patarė R.Žaromskytė.

Rūkyti vis dažniau meta vidutines ir didesnes pajamas gaunantys žmonės. Rūko, ko gero, absoliuti dauguma sunkiau gyvenančiųjų.

"Taip yra dėl to, kad vidutines ir aukštesnes pajamas gaunantys asmenys dažniausiai turi ir aukštesnį išsilavinimą, jų suvokimas apie rūkymo žalą yra geresnis. Sunkiau pragyvenančiųjų rūkymą taip pat galima susieti su psichologinėmis problemomis. Kuo žmogus labiau nepatenkintas savo gyvenimu – tuo daugiau rūko, o kuo daugiau rūko – tuo daugiau pinigų išleidžia ir dar blogiau gyvena. Taip susidaro užburtas ratas", – pakomentavo R.Žaromskytė.

Turintieji informacijos apie rūkymo žalą ir tai suvokiantieji nori liautis žaloti save bei mesti rūkyti.

Neakivaizdžios savižudybės forma

Apie 13 mln. ES gyventojų kenčia dėl lėtinių neinfekcinių ligų, kurias sukelia rūkymas. 29 proc. ES gyventojų rūko ir dėl šio žalingo įpročio apie 700 tūkst. jų kasmet miršta.

ES kasmet išleidžia 25,3 mlrd. eurų rūkymo sukeltoms ligoms gydyti ir 8,3 mlrd. eurų prarandama dėl tabako vartojimo sukeltų nuostolių: mirčių, ankstyvos pensijos, nedarbingumo ir kitų.
Trys iš keturių vartojančiųjų tabaką norėtų pakeisti tokį savo elgesį, bet dėl stiprios fiziologinės ir psichologinės priklausomybės tik 7 proc. geba savarankiškai, be kitų pagalbos visiškai atsisakyti rūkymo.

Sprendimo neberūkyti įgyvendinimas tiesiogiai priklauso nuo specialistų kompetentingų patarimų, kaip nerūkyti, dažnio ir motyvavimo. Taip metusiųjų rūkyti skaičių galima padidinti 15–30 proc.
Pasaulyje su tabako vartojimu susijusios problemos kasmet nusineša 6 mln. žmonių gyvybę, 600 tūkst. – pasyvaus rūkymo aukos. Trečdalis pastarųjų yra vaikai, kurie dažnai priversti kvėpuoti tėvų iškvėptais tabako dūmais.

Higienos instituto Sveikatos informacijos centro duomenimis, 2013 m. nuo su rūkymu susijusių piktybinių navikų mirė 1 563 žmonės. Dauguma iš jų (81,5 proc.) buvo vyrai. 2013 m. 100 tūkst. gyventojų teko 53 mirusieji nuo su rūkymu susijusių piktybinių navikų (mieste – 47, kaime – 64). Tabako rūkymas yra vienas svarbiausių lėtinių neinfekcinių ligų rizikos veiksnių.

Pirmosios elektroninės cigaretės buvo užpatentuotos 2003 m., tad trūksta mokslinių tyrimų, kurie atskleistų nuolatinio ir ilgalaikio elektroninių cigarečių vartojimo šalutinį poveikį. Italija jas jau yra uždraudusi, Latvija rengiasi tai padaryti.

Nustatyta, kad pradėjus vartoti elektronines cigaretes ar praėjus savaitei nuo vartojimo pradžios padidėja kraujo spaudimas, skauda krūtinę, galvą, ji svaigsta. Pradeda kankinti nemiga, nerimas, drebulys, nuovargis, sudirgsta burnos ir gerklės gleivinė, pasunkėja kvėpavimas, atsiranda sausas kosulys, čiaudulys, raumenų ir sąnarių skausmas, sutrinka virškinimas, sausėja oda. Galimi ir kiti sveikatos sutrikimo simptomai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

uzdraust narkotikus!

uzdraust narkotikus! portretas
visai uzdraust..gi cia tas pats narkotikas,...tik dar nuodijami aplinkiniai ir tersiama gamta. Nuo kokiu 2020? Kuo skubiau ta bruda ismest

Vigantas

Vigantas portretas
Kontrabandinėms negalioja:)))
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių