- diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Dažnai kavinėse maistą renkamės iš skaniausiai atrodančių patiekalų paveikslėlių ar gerai skambančių pavadinimų. Tačiau kas slypi už įmantriai surašytų valgiaraščių? Juos narplioti pasiryžo LRT televizijos laidos "Specialus tyrimas" komanda.
Siūlo atskleisti tiesą
Ar tikrai žinome, kokį maistą valgome? Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba kavinėms ir restoranams siūlo visą tiesą atskleisti valgiaraščiuose.
"Valgiaraščiuose būtų galima pažymėti, kuris patiekalas šviežias, o kuris tik atšildytas. Reikėtų tiksliai parašyti, kurie ingredientai laikyti šaldymo kameroje. Tuomet būtų aišku, ar, pavyzdžiui, "Cezario" salotose naudota vištiena pagaminta šviežiai ar jau seniai laikyta šaldiklyje. Kavinių ir restoranų verslas nelabai nori atskleisti ir priimti mūsų iniciatyvą ir pažymėti šaldytus maisto produktus, tačiau jeigu ateiname į kavinę ir nėra išskirta šviežių patiekalų, galime suprasti, kad viskas pagaminta iš užšaldytų pusgaminių", – laidai pasakojo Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vedėja Aušra Išarienė.
Ką slepia valgiaraščiai?
Kai kuriems restoranų ir kavinių savininkams toks reikalavimas skamba absurdiškai. Jie įsitikinę, kad valgiaraščiai – tai ne telefonų knyga ir turėtų būti sveiko proto ribos. Baiminamasi, kad, surašius visus šaldytus maisto produktus, klientai gali nerasti nė vieno visiškai šviežio patiekalo.
"Pirmiausia reikia apibrėžti, kas yra šaldytas patiekalas. Restoranuose tikrai nebūna, kad visas patiekalas būtų užšaldomas, o paskui atšildomas. Jeigu žiūrėtume į sudėtį, tuomet praktiškai nelieka nešaldytų patiekalų. Juk gali būti ir šaldyta krevetė, šaldytas žirnelis, žuvies gabaliukas ar vištienos krūtinėlė. Tuomet atsiranda daug neaiškumų, ar salotos, kuriose bus šaldytų jūrų gėrybių, bus nebešviežios?" – svarstė viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė.
Restoranus vienijančios asociacijos vadovė sako, kad apie šaldytus maisto produktus patiekale galima sužinoti iš padavėjo: "Jeigu tai geras restoranas, tai negali už šviežią patiekalą mokėti devynis litus ir galvoti, kad valgai ką tik iš jūros ištrauktą sterką ar jūrų velnią. Visada galima paklausti padavėjų, ar maistas jūsų lėkštėje šviežiai pagamintas, ar jame daug šaldytų produktų."
Pigių pietų spąstai
Maisto ir veterinarijos specialistai abejoja, kad padavėjai tiksliai prisimintų ir galėtų papasakoti, kiek ir kuriuose patiekaluose yra šaldytų maisto produktų.
Laidos "Specialus tyrimas" žurnalistai atliko eksperimentą ir patikrino kai kurių padavėjų žinias. Aplankytos kelios populiarios picerijos ir kavinės sostinėje. Padavėjos, išgirdusios klausimus apie šaldytus maisto produktus, dažniausiai sutrikdavo. Matyt, apie maisto šviežumą klientai klausinėja labai retai. Žinoma, tikėtis, kad pietūs už dešimt ar penkiolika litų bus pagaminti iš šviežių ir kokybiškų produktų, turbūt būtų naivu. Tačiau ar pagal kainą galima spręsti, kuris maistas šviežias?
"Ne paslaptis, kad prabangiuose restoranuose virėjai visus patiekalus gamina iš šviežių produktų. Tačiau yra ir paprastų užkandinių, kuriose beveik visas asortimentas – iš užšaldytų pusgaminių. Tai iš kur žmogui žinoti, kas yra virtuvėje? Klientas turi būti informuotas, kokį maistą jis perka, jam tai padėtų apsispręsti, į kurią maitinimo įstaigą eiti ir kokį patiekalą užsisakyti", – pasakojo Aušra Išarienė.
Skonis lyg popieriaus
Nepriklausomas maisto ekspertas Vitalijus Balkus sakė, kad labai svarbu maisto produktus užšaldyti tinkamoje temperatūroje. Taip pat nereikėtų tikėti mitu, kad šaldytas maistas sveikesnis ir jame nelieka bakterijų.
"Pirmoji rizika – mikrobiologinė tarša, o ji nėra tokia jau nekalta. Prisimenu, Vokietijoje 2011 m. užfiksuotas protrūkis dėl šaldytų maisto produktų, iš Vokietijos atvežtos šaldytos daržovės pražudė aštuonis vaikus Prancūzijoje", – pasakojo ekspertas.
Labiausiai maisto ekspertas viešojo maitinimo įstaigose pataria vengti šaldytų pusgaminių. Toks maistas dažniausiai gaminamas iš prasčiausių produktų, todėl gausiai pagardinamas cheminiais konservantais, kvapų ir skonio stiprikliais, o šaldytus pusgaminius galima atpažinti iš prasto patiekalo skonio.
"Jokia paslaptis, kad šaldymas kenkia maisto geram kvapui ir skoniui. Todėl labai dažnai šaldyti pusgaminiai gaminami iš prastų maisto produktų, nes ruošiami ilgiau laikyti ir naudoti. Todėl labai didelė tikimybė, kad mononatrio glutamato ten tikrai bus, o jeigu ne, tuomet maisto skonis bus lyg kokio popieriaus", – kalbėjo V.Balkus.
Būtų sąžininga pažymėti
Į restoranus ar kavines dauguma žmonių ateina tikėdamiesi pavalgyti šviežio maisto. Todėl šaldytų produktų žymėjimas valgiaraštyje padėtų apsispręsti, ar tikrai norime valgyti "Cezario" salotas su šaldyta vištiena. Ar norime mokėti nemažus pinigus už lėkštėje atšildytą pusgaminį? Nepriklausomi maisto kritikai įsitikinę, kad valgiaraštyje būtų sąžininga pažymėti visus šaldytus produktus.
Klientai neturėtų būti apgaudinėjami iš šaldymo kameros pašildytais pusgaminiais, šaldytų daržovių garnyrais ar šaldytos mėsos kepsniais. Tačiau ko bijo kai kurie tinkliniai restoranai ir kavinės? Galbūt nauji reikalavimai pakenktų didžiųjų kavinių prestižui, nes klientai sužinotų, ką iš tikrųjų valgo?
LRT laidos "Specialus tyrimas" atliktas eksperimentas atskleidė, kad apie patiekalų šviežumą nenoriai kalba ir kai kurių maitinimo įstaigų padavėjai. Kol neįsigaliojo nauji reikalavimai, mitybos specialistai pataria atsakingiau rinktis patiekalus ir labiau domėtis maisto produktų šviežumu.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Nacionalinis vėžio institutas rengs mokymus odontologams, kaip gydyti vėžiu sergančius pacientus
Nacionalinis vėžio institutas (NVI), Odontologų rūmai ir Pagalbos onkologiniams ligoniams asociacija (POLA) sutarė dėl bendradarbiavimo gydant vėžiu sergančius pacientus. Pasak specialistų, odontologams dažnai trūksta žinių, kaip gydyti onkologin...
-
Medikai ragina įdiegti kūdikių patikrą dėl imunodeficito, pabrėžia šeimos gydytojų svarbą
Medikai ragina kūdikius tikrinti dėl įgimtų imuninės sistemos sutrikimų, nes tai leidžia visiškai išgydyti imunodeficitą, tuo metu diagnozuojant šią genetinę ligą suaugusiesiems pabrėžia šeimos gydytojų vaidmenį. ...
-
Gali tirti pavojingiausias pasaulio infekcijas: žmonės į procesą praktiškai nesikiša
Panevėžio ligoninėje atsirado galimybė diagnozuoti visas, net pačias pavojingiausias, pasaulio infekcijas. Rekonstravus laboratoriją, atsirado moderniausia aparatūra, visi procesai skaitmenizuoti, tyrimų duomenys sujungti su e.sveikata, todėl gydytoja...
-
Prezidentūra palaiko „Invega“ idėją ieškoti papildomų priemonių padėti gynybos pramonės įmonėms2
„Investicijų ir verslo garantijos“ („Invega“) vadovas Dainius Vilčinskas su prezidentu Gitanu Nausėda sutarė, kad reikalingos papildomos priemonės paremti gynybos pramonės įmonių plėtrą. ...
-
Sugrįžusi žiema sujaukė lietuvių sveikatą: per anksti išsitraukėme šortus?3
Sugrįžę žiemiški orai atpūtė atgal ir peršalimus. Apie neįprastą peršalimo sezoną LNK žurnalistas kalbėjosi su „Eurovaistinės“ vaistininke Jovita Alekniene. ...
-
Visa tiesa apie kraujo tyrimus: žmogus gali įsivaizduoti patologiją, kurios iš tiesų nėra
Santaros klinikų laboratorinės medicinos centro laboratorijoje per metus atliekama beveik 3,5 mln. įvairiausių tyrimų. 80 proc. iš jų sudaro kraujo tyrimai. ...
-
Lietuva pereina prie naujos kartos psichikos sveikatos paslaugų2
Pasinaudodama gerąja užsienio praktika, Lietuva žengia paradigminį pokytį psichiatrijoje – nuo biomedicininio modelio (gydymo vaistais) pereinant prie psichosocialinio modelio. Tam diegiamos į pacientą orientuotos, holistinio paciento atsigavimo s...
-
Žaibavimas akyse gali būti aklumu gresiančios ligos pranašas
Tinklainės atšokos operacijos priskiriamos skubiųjų kategorijai ir yra vienos iš sudėtingiausių, todėl atliekamos tik tretinio lygio gydymo įstaigose. Kas yra tinklainės atšoka, kam ji gali vystytis, koks gydymas laukia ir kodėl p...
-
SAM planuose – daugiau dienos psichiatrijos stacionaro paslaugų, bendruomeninis gydymas5
Psichikos sveikatos paslaugų pokyčius antradienį planuojanti pristatyti Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) iki 2027-ųjų ketina beveik du kartus padidinti psichiatrijos dienos stacionaro paslaugų skaičių, įvesti bendruomeninį gydymą, taip pat sudar...
-
NVSC: sergančiųjų gripu skaičius Lietuvoje mažėja
Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) duomenimis, balandžio 15–21 dienomis sumažėjo sergančiųjų gripu ir COVID-19 liga skaičius, o ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) – padidėjo. ...