Quantcast

Maistas restoranuose: kuris šviežias?

  • Teksto dydis:

Dažnai kavinėse maistą renkamės iš skaniausiai atrodančių patiekalų paveikslėlių ar gerai skambančių pavadinimų. Tačiau kas slypi už įmantriai surašytų valgiaraščių? Juos narplioti pasiryžo  LRT televizijos laidos "Specialus tyrimas" komanda.

Siūlo atskleisti tiesą

Ar tikrai žinome, kokį maistą valgome? Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba kavinėms ir restoranams siūlo visą tiesą atskleisti valgiaraščiuose.

"Valgiaraščiuose būtų galima pažymėti, kuris patiekalas šviežias, o kuris tik atšildytas. Reikėtų tiksliai parašyti, kurie ingredientai laikyti šaldymo kameroje. Tuomet būtų aišku, ar, pavyzdžiui, "Cezario" salotose naudota vištiena pagaminta šviežiai ar jau seniai laikyta šaldiklyje. Kavinių ir restoranų verslas nelabai nori atskleisti ir priimti mūsų iniciatyvą ir pažymėti šaldytus maisto produktus, tačiau jeigu ateiname į kavinę ir nėra išskirta šviežių patiekalų, galime suprasti, kad viskas pagaminta iš užšaldytų pusgaminių", – laidai pasakojo Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vedėja Aušra Išarienė.

Ką slepia valgiaraščiai?

Kai kuriems restoranų ir kavinių savininkams toks reikalavimas skamba absurdiškai. Jie įsitikinę, kad valgiaraščiai – tai ne telefonų knyga ir turėtų būti sveiko proto ribos. Baiminamasi, kad, surašius visus šaldytus maisto produktus, klientai gali nerasti nė vieno visiškai šviežio patiekalo.

"Pirmiausia reikia apibrėžti, kas yra šaldytas patiekalas. Restoranuose tikrai nebūna, kad visas patiekalas būtų užšaldomas, o paskui atšildomas. Jeigu žiūrėtume į sudėtį, tuomet praktiškai nelieka nešaldytų patiekalų. Juk gali būti ir šaldyta krevetė, šaldytas žirnelis, žuvies gabaliukas ar vištienos krūtinėlė. Tuomet atsiranda daug neaiškumų, ar salotos, kuriose bus šaldytų jūrų gėrybių, bus nebešviežios?" – svarstė viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė.

Restoranus vienijančios asociacijos vadovė sako, kad apie šaldytus maisto produktus patiekale galima sužinoti iš padavėjo: "Jeigu tai geras restoranas, tai negali už šviežią patiekalą mokėti devynis litus ir galvoti, kad valgai ką tik iš jūros ištrauktą sterką ar jūrų velnią. Visada galima paklausti padavėjų, ar maistas jūsų lėkštėje šviežiai pagamintas, ar jame daug šaldytų produktų."

Pigių pietų spąstai

Maisto ir veterinarijos specialistai abejoja, kad padavėjai tiksliai prisimintų ir galėtų papasakoti, kiek ir kuriuose patiekaluose yra šaldytų maisto produktų.

Laidos "Specialus tyrimas" žurnalistai atliko eksperimentą ir patikrino kai kurių padavėjų žinias. Aplankytos kelios populiarios picerijos ir kavinės sostinėje. Padavėjos, išgirdusios klausimus apie šaldytus maisto produktus, dažniausiai sutrikdavo. Matyt, apie maisto šviežumą klientai klausinėja labai retai. Žinoma, tikėtis, kad pietūs už dešimt ar penkiolika litų bus pagaminti iš šviežių ir kokybiškų produktų, turbūt būtų naivu. Tačiau ar pagal kainą galima spręsti, kuris maistas šviežias?

"Ne paslaptis, kad prabangiuose restoranuose virėjai visus patiekalus gamina iš šviežių produktų. Tačiau yra ir paprastų užkandinių, kuriose beveik visas asortimentas – iš užšaldytų pusgaminių. Tai iš kur žmogui žinoti, kas yra virtuvėje? Klientas turi būti informuotas, kokį maistą jis perka, jam tai padėtų apsispręsti, į kurią maitinimo įstaigą eiti ir kokį patiekalą užsisakyti", – pasakojo Aušra Išarienė.

Skonis lyg popieriaus

Nepriklausomas maisto ekspertas Vitalijus Balkus sakė, kad labai svarbu maisto produktus užšaldyti tinkamoje temperatūroje. Taip pat nereikėtų tikėti mitu, kad šaldytas maistas sveikesnis ir jame nelieka bakterijų.

"Pirmoji rizika – mikrobiologinė tarša, o ji nėra tokia jau nekalta. Prisimenu, Vokietijoje 2011 m. užfiksuotas protrūkis dėl šaldytų maisto produktų, iš Vokietijos atvežtos šaldytos daržovės pražudė aštuonis vaikus Prancūzijoje", – pasakojo ekspertas.

Labiausiai maisto ekspertas viešojo maitinimo įstaigose pataria vengti šaldytų pusgaminių. Toks maistas dažniausiai gaminamas iš prasčiausių produktų, todėl gausiai pagardinamas cheminiais konservantais, kvapų ir skonio stiprikliais, o šaldytus pusgaminius galima atpažinti iš prasto patiekalo skonio.

"Jokia paslaptis, kad šaldymas kenkia maisto geram kvapui ir skoniui. Todėl labai dažnai šaldyti pusgaminiai gaminami iš prastų maisto produktų, nes ruošiami ilgiau laikyti ir naudoti. Todėl labai didelė tikimybė, kad mononatrio glutamato ten tikrai bus, o jeigu ne, tuomet maisto skonis bus lyg kokio popieriaus", – kalbėjo V.Balkus.

Būtų sąžininga pažymėti

Į restoranus ar kavines dauguma žmonių ateina tikėdamiesi pavalgyti šviežio maisto. Todėl šaldytų produktų žymėjimas valgiaraštyje padėtų apsispręsti, ar tikrai norime valgyti "Cezario" salotas su šaldyta vištiena. Ar norime mokėti nemažus pinigus už lėkštėje atšildytą pusgaminį? Nepriklausomi maisto kritikai įsitikinę, kad valgiaraštyje būtų sąžininga pažymėti visus šaldytus produktus.

Klientai neturėtų būti apgaudinėjami iš šaldymo kameros pašildytais pusgaminiais, šaldytų daržovių garnyrais ar šaldytos mėsos kepsniais. Tačiau ko bijo kai kurie tinkliniai restoranai ir kavinės? Galbūt nauji reikalavimai pakenktų didžiųjų kavinių prestižui, nes klientai sužinotų, ką iš tikrųjų valgo?

LRT laidos "Specialus tyrimas" atliktas eksperimentas atskleidė, kad apie patiekalų šviežumą nenoriai kalba ir kai kurių maitinimo įstaigų padavėjai. Kol neįsigaliojo nauji reikalavimai, mitybos specialistai pataria atsakingiau rinktis patiekalus ir labiau domėtis maisto produktų šviežumu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Perskaiciau straipsni ir su tuo sutinku,kad maistas neturi buti sildomas restoranuose. As manau,kad tai near didele problema. Geriau atkreipkite demesi ar is ekologisku produktu patiekalas sudarytas. Tai tikrai bus didesne nauda visiem.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių