Quantcast

Galbūt sergame nuo vaistų?

Rūpinantis savo sveikata dera pasidomėti, ar vaistai, kuriuos paskyrė gydytojas, nepateko į juodąjį sąrašą. Neretai vaistų daroma žala išryškėja daug vėliau, kai jie yra visuotinai pripažinti ir išpopuliarėję.

Kenkia širdies veiklai

Pagrindinis medicinos principas – nepakenk. Valstybinės vaistų kontrolės tarnyba nuolat skelbia pranešimus dėl vaistų saugumo. Ar jie pasiekia gydytojus, skiriančius vaistus ligoniams?

Budresni interneto naršytojai, besidomintys sveikata, visai neseniai Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos tinklalapyje rado informaciją dėl vaistinių preparatų, kurių sudėtyje yra domperidono, saugumo.

Šie vaistai buvo skirti pykinimo, vėmimo, pilvo pūtimo, pilnumo pojūčio viršutinėje pilvo dalyje ir rėmens simptomams slopinti. Vaistų saugumu susirūpino ir pakartotinio jų vertinimo procedūrą inicijavo Belgijos vaistų agentūra. Būtent ji pastaruoju metu gauna vis daugiau pranešimų apie nepageidaujamą vaistų, kurių veiklioji medžiaga – domperidonas, poveikį širdies veiklai.
Vaistų naudos ir rizikos santykį vertina Europos vaistų agentūros Farmakologinio budrumo rizikos įvertinimo komitetas (PRAC). Įvertinęs domperidoną paskelbė jį teigiamu tik pykinimui ir vėmimui slopinti. Taigi, šių vaistų nebegalima skirti pilvo pūtimui ir rėmens simptomams slopinti.

Jų nebegalima vartoti ligoniams, kurių kepenų funkcijos sutrikimas yra vidutinio sunkumo arba sunkus, arba kuriems yra nustatyti širdies veiklos pakitimai ar sutrikęs širdies ritmas bei esant didesnei šių sutrikimų rizikai. Be to, šių vaistinių preparatų negalima vartoti kartu su kitais vaistais, kurie sukelia panašų poveikį širdies veiklai.

Taigi, nustatyta, kad, vartojant preparatus su domperidonu, būtina susiaurinti jų indikacijas, dozę ir gydymo trukmę. PRAC rekomendacija bus nusiųsta Savitarpio pripažinimo ir decentralizuotai procedūrų koordinavimo darbo grupei CMD(h), kuri priims sprendimą šiandien prasidėjusio posėdžio metu.

Kalti dėl eismo įvykių

Šiandien pradėtas svarstyti ir kitų vaistinių preparatų, skirtų nemigai gydyti, likimas. Tai preparatai, kurių sudėtyje yra zolpidemo.

Jau dabar šie vaistai vartotini tik įvertinus papildomą informaciją apie priemones, padedančias sumažinti nepageidaujamo poveikio gebėjimui vairuoti ir sumažėjusio budrumo riziką.

Vaistinių preparatų, kurių sudėtyje yra zolpidemo, pakartotinis vertinimas Europos vaistų agentūroje buvo pradėtas praėjusių metų vasarą. Procedūrą inicijavo Italijos vaistų agentūra, gavusi žinių, kad vaistai daro nepageidaujamą poveikį gebėjimui vairuoti, o vairuotojai, iš vakaro vartoję zolpidemo, sukelia eismo įvykius kelyje.
PRAC, įvertinęs turimus duomenis, rekomenduoja dar labiau atkreipti dėmesį į vaistinių preparatų, kurių sudėtyje yra zolpidemo, nepageidaujamą poveikį gebėjimui vairuoti ir sumažėjusį budrumą, bei imtis papildomų įspėjimų ir atsargumo priemonių, skirtų šiai rizikai sumažinti. Zolpidemo negalima vartoti kartu su kitais vaistais, sukeliančiais poveikį centrinei nervų sistemai (galvos ir nugaros smegenims). Vartojant zolpidemą, negalima vartoti alkoholio ar kitų medžiagų, galinčių turėti įtakos protinei veiklai.

Nėra kuo pakeisti

Pastaruoju metu, per palyginti trumpą laiką, pripažinta, kad ir dar vienas vaistinis preparatas yra rizikingas. Tai – protela.

Vaistas skirtas sunkiai osteoporozei gydyti moterims po menopauzės ir suaugusiems vyrams, turintiems didelę kaulų lūžių riziką.

Farmakologinio budrumo rizikos įvertinimo komitetas rekomendavo sustabdyti šių vaistinių preparatų rinkodaros teisę dėl galimos rizikos širdies ir kraujagyslių sistemai.

"Tačiau ligoniai, kuriems alternatyvus gydymas nėra galimas, liktų be vaistų, todėl buvo nuspręsta, kad riziką gali sumažinti reguliarūs širdies ir kraujagyslių būklės tyrimai ir stebėjimai", – pabrėžiama Valstybinės vaistų kontrolės pranešime.

Gydytojai perspėjami, kad pasireiškus širdies ar kraujagyslių sistemos sutrikimams, pavyzdžiui, nekontroliuojamam aukštam kraujospūdžiui ar krūtinės anginai, gydymą protela būtina nutraukti. Ligoniams, patyrusiems insultą ar miokardo infarktą, šiuos vaistinius preparatus iš viso vartoti draudžiama.



NAUJAUSI KOMENTARAI

PATIKSLINKITE

PATIKSLINKITE portretas
Populiariausi vaistai Lietuvoje (parduota pakuočių) - čia per mėnesį/metus ar visą laikotarpį???

šiaip

šiaip portretas
tie, kurie Oscilokoksiną ar bet kurį kitą tradicinį homeopatinį preparatą registruoja kaip farmacinį vaistą (jeigu taip tikrai įvyko), yra arba absoliučiai nekompetetingi profanai, kuruos privalu nedelsiant atleisti, arba nusikaltėliai, kurie turėtų atsidurti teisiamųjų suole.

Dina

Dina portretas
Tai kas turi žinoti ar vaistai nekenkia?Jei daktaras išrašė ,tai aš su pradiniu ,na,sakykim viduriniu išsilavinimu ,turiu geriau išmanyti apie vaistus nei daktarė ar provizorė?Tai kam mokosi 6-8 metus,kad aš su savo minimaliu mokslo cenzu,turiu spręsti,kas naudinga ir sveika,kas -ne.Kardiologė išrašė Preductal,gydytoja visu balsu tvirtina,kad gali provokuoti Parkinsono ligą.Kuo tikėti?Kodėl tie,kur laksto pas daktarus su tušinukais,kalendoriais ar kelionėmis į užsienį,neperspėja,kad kažkurių vaistų nors giminėm neišrašyti?Tai mediko diplomas nieko neduoda,jei aš negaliu pasitikėti nei daktarais ,nei jų receptuose išvardintais vaistais.ar svarbiausia -biznis?
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių