Quantcast

Dietologai nuo gegužės konsultuos nemokamai

Jei po žiemos sunku užsegti kelnių sagą ar sunkiai įsispraudžiate į vasarą segėtą sijoną, turime gerų žinių – nuo gegužės dietologo paslaugos gyventojams bus nemokamos. Taip tikimasi gerinti nacionalinius sveikatos rodiklius ir užbėgti už akių sveikatos problemoms, kurių žmonės prisidaro vadovaudamiesi  ne specialistais, o ne visuomet patikima informacija internete.

Keliais „iksais“ pažymėtų drabužių paklausa Lietuvoje ne vienerius metus auga. Sveikatos specialistų teigimu, tai susiję su mūsų šalyje vyraujančiomis konservatyviomis mitybos tradicijomis – valgoma daug, riebiaI, vartojama daug druskos ir cukraus, o fizinis gyventojų aktyvumas ir kalorijų sudeginimas išlieka žemas.

„Dirbu jau 7 metus. Ateina visokių žmonių – būna, kad sulieknėja ir nebeateina, būna, kad pasitaiso, tiesiog niekad nesilankę mūsų pradeda ieškoti, būna, po operacijų ateina pasigirti, kad numetė (svorio, – red. past.), po kiek laiko – vėl sugrįžta“, – skirtingus klientus prisimena parduotuvės „Dručkiai“ pardavėja Ilona Makaveckienė.

Pagal gyvulinių sočiųjų riebalų suvartojimą Lietuva yra ketvirtoje vietoje Europos Sąjungoje, o su nesveika mityba, fizinio aktyvumo stoka, antsvoriu bei nutukimu susijusios širdies ir kraujagyslių ligos išlieka pagrindine mirties priežastimi šalyje Sveikatos apsaugos ministerija tikisi, kad keisti gyvenseną rizikos grupės asmenims padės gydytojo dietologo teikiamos ambulatorinės paslaugos. Patvirtinus  Dietologijos ambulatorinių specializuotų paslaugų teikimo reikalavimų aprašą,  gydytojo dietologo paslaugos bus apmokamos iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšų. Iki šiol dietologo konsultacijas valstybė apmokėdavo tik ligoninėse besigydantiems pacientams, o brangios privačios konsultacijos daugeliui žmonių buvo neįkandamos.

„Gydytojai dietologai šio įstatymo laukė jau labai seniai. Jau daugiau kaip 20 metų yra gydytojai dietologai ruošiami Lietuvoje – ir iki šiol ši paslauga buvo teikiama tik stacionaro pacientams. Žmogus, išsirašęs iš stacionaro arba galų gale nesigydantis stacionare, tačiau sergantis įvairiais sutrikimais, kurie turi įtakos jo maistinių medžiagų įsisavinimui, negalėdavo gauti gydytojo dietologo pagalbos“, – sako Lietuvos dietologų draugijos prezidentė doc. dr. Edita Gavelienė.

Pasaulio sveikatos organizacijos duomenys ir tarptautiniai moksliniai tyrimai rodo, kad ėmusis profilaktinių priemonių, šalinant su mityba ir gyvenimo būdu susijusius rizikos veiksnius, galima išvengti 80-ies procentų širdies ligų, insulto ir antrojo tipo diabeto atvejų bei keturiasdešimties procentų vėžio atvejų. Tikimasi, kad nemokamomis specialistų konsultacijomis pasinaudos ne tik sunkiomis ligomis jau sergantys asmenys, bet ir nesėkmingai bandantys pagerinti sveikatą savo jėgomis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių