Quantcast

Dantų sveikata svarbi kaip ir širdies

Modernios odontologų paslaugos brangios, gerokai pigiau išsaugoti sveikus dantis – tereikia juos tinkamai prižiūrėti.

Dantys patys nesugyja

"Per pastarąjį dešimtmetį pakito pacientų suvokimas apie dantų priežiūrą – tai turi įtakos ne tik dantų, bet ir kitų organų sveikatai", – džiaugėsi gydytoja odontologė Virginija Liaudanskienė ir pabrėžė, kad atsainus požiūris į svarbų organą – dantis, jų kasdienę priežiūrą yra nepateisinamas.

Dantų skausmas savaime nepraeina, juolab nereikia laukti, kol jis praneš apie būtinybę apsilankyti pas gydytoją odontologą. Dar viena tiesa – dantys patys, nelyginant žaizdos, nesugyja, o juos naikinančių ligų yra ne viena.

Kaip to išvengti?

"Vienas paprasčiausių būdų apsaugoti dantis nuo ėduonies (karieso), o gleivinę – nuo skausmingų ir sukeliančių skaudžių padarinių ligų – valyti tarpdančius specialiu siūlu kaskart pavalgius. Kenčiantieji dėl gleivinės uždegimo 20–25 proc. labiau rizikuoja patirti širdies infarktą", – mokė ir perspėjo gydytoja.

Profilaktika – pirmas vaistas

Reguliarus profilaktinis dantų patikrinimas – dar vienas būdas išvengti ligų ir sutaupyti pinigų, užuot juos išleidus gydymui.

Pasak gydytojos odontologės V.Liaudanskienės, gyventojai be reikalo atidėlioja profilaktinį dantų patikrinimą, nes pasitaiko kariesų danties viduje – tokių ertmių nė vienas pacientas nepastebės, nes reikia specialios įrangos ir apšvietimo. Ilgainiui toks negydomas dantis gali paprasčiausiai įskilti, sukelti stiprų skausmą.
Kitas blogas įprotis – nevalyti dantų arba nevalyti šepetėliu kraujuojančios dantenų vietos.

"Kraujavimas – tai uždegimo ženklas, – paaiškino gydytoja odontologė. – Kraujuojančias vietas būtina valyti šepetėliu, bet jis turi būti labai minkštas", – perspėjo V.Liaudanskienė.

Valant užkertamas kelias susidaryti minkštoms dantų apnašoms, galinčioms virsti akmenimis. Suprantama, kai dantenos kraujuoja, reikia kreiptis į odontologą, kad nustatytų priežastį ir ją pašalintų.

Akmenys auga sparčiai

Ne vienas iš mūsų vengia dantų protezavimo, kol dantys, kad ir kelis kartus plombuoti, dar laikosi.

"Vis dėlto žmonės užmiršta, kad negyvas dantis yra gerokai trapesnis nei gyvas ir labai greitai galima jo visai netekti. Gali įlūžti tokio danties sienelė ne tik išorėje, bet ir po gleivine. Taip nutikus atkurti danties dažniausiai neįmanoma", – aiškino gydytoja.

Nemalonių padarinių sukelia aplink dantis susidarę akmenys. Šie susiformuoja dėl įvairių priežasčių, prie šiurkštaus jų paviršiaus lengvai kimba apnašos, dar labiau auginančios akmenis. Taip pastarieji didėdami stumia gleivinę aukštyn.

"Šį pavojingą procesą, dažnai pažeidžiantį ir kaulą, galima tik sustabdyti, o atkurti to, kas buvo pažeista, – ne. Tad labai svarbu bent kartą per metus apsilankyti pas burnos higienistą, kad šis nuvalytų nuo dantų apnašas ir susiformavusius akmenis", – pabrėžė V.Liaudanskienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Daiva1

Daiva1 portretas
Labai nuostabi ir profesionali gydytoja :)

turbūt

turbūt portretas
ponia liaudanskienė xrienovai dantis taiso,kad save reklamuoja
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių