Quantcast

Dalį paslaugų perkelia į dienos stacionarą

  • Teksto dydis:

Rita tapo pirmąja reta nervų ir raumenų liga sergančia Kauno klinikų paciente, kuriai įprastas ligos gydymas perkeltas į dienos stacionarą. Medikų teigimu, besiplečiančios dienos stacionaro paslaugos leidžia lengviau spręsti net sudėtingomis ligomis sergančių pacientų gydymo klausimus, sutaupyti daugybę resursų ir žymiai sutrumpinti paciento ligoninėje praleidžiamą laiką.

Silpsta raumenys

Ritai diagnozuota daugiažidininė motorinė neuropatija, kuriai būdingas progresuojantis, nesimetriškas raumenų silpimas ir jų atrofija. „Liga palaipsniui pasireiškia silpnėjančia jėga galūnėse – rankose dažniau nei kojose“, – apie ligos simptomus pasakoja Kauno klinikų Neurologijos klinikos Nervų sistemos ligų ambulatorinio skyriaus vadovė prof. Renata Balnytė.

Kad būtų skiriama vaistų, reikalingų šiai retai ligai gydyti, Rita būdavo stacionarizuojama ligoninėje penkioms dienoms kas tris mėnesius. Atsižvelgiant į pacientės norą ir komandinio darbo galimybes, nuspręsta įprastą gydymą perkelti į dienos stacionarą.

Geresnis gydymo rezultatas

„Šiuolaikinio gydymo koncepcija – personalizuotas gydymas, kai vis labiau atsižvelgiama į paciento pageidavimus, jis įtraukiamas sudarant gydymo planą ir aktyviai dalyvauja priimant sprendimus dėl taktikos. Taip ne tik lengviau užmegzti glaudų tarpusavio ryšį, tačiau įmanoma pasiekti ir geresnį gydymo rezultatą, – teigia Kauno klinikų Nervų ir raumenų ligų centro vadovė Evelina Grušauskienė. – Dienos stacionare gydymo galimybių ir teikiamų paslaugų sąrašas nuolat plečiamas. Tai ypač svarbu pacientams, sergantiems retomis nervų ir raumenų ligomis, kurios dažnai sudėtingos, joms reikalingas visapusis gydymas. Pacientė Rita pirmoji mus pastūmėjo tobulėti ir ieškoti pacientui patogesnių ligos gydymo galimybių.“

Šiuolaikinio gydymo koncepcija – personalizuotas gydymas, kai vis labiau atsižvelgiama į paciento pageidavimus, jis įtraukiamas sudarant gydymo planą ir aktyviai dalyvauja priimant sprendimus dėl taktikos.

Rita džiaugiasi, kad po procedūrų gali grįžti namo ir nereikia laiko leisti palatoje. „Psichologiškai taip pat lengviau – namuose vis tiek savos sienos“, – šypteli moteris.

Kam tampa aktualu?

„Šiuo metu pacientams, sergantiems retomis nervų ir raumenų ligomis dienos stacionare teikiama ir daugiau paslaugų: čia aptariami sudėtingi atvejai, vyksta daugiadalykis konsultavimas. Numatoma pradėti gydymą kai kuriais vaistais, skiriamais į stuburo kanalą, tikimės, kad greitai atsivers galimybių tirti, konsultuoti šiomis ligomis sergančius vaikus“, – teigia E. Grušauskienė.

Pernai Kauno klinikų Neurologijos klinikoje įsteigtame dienos stacionare gydoma vis daugiau pacientų, kurie atvyksta ir po procedūrų išvyksta į namus, nors serga sunkiomis ligomis, o gydymas brangus ir jį gali skirti  tik šios srities ekspertai. Dienos stacionare gydomi išsėtine skleroze sergantys pacientai, kuriems skiriamas gydymas biologiniais vaistais ir hormonais, o įvairioms distonijos formoms gydyti taikomos botulino injekcijos. Taip pat neurologai dienos stacionare atlieka rutinines procedūras – tokias kaip juosmeninė punkcija, odos biopsija ar trigerinių taškų blokada.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Senjore

Senjore portretas
Mes gi ne ukrainiečiai.Mums tik kas lieka

Rūtenis

Rūtenis portretas
Neseniai skaičiau regioninėje spaudoje aprašytą atvejį, kai dar nesena pensininkė, tik vakar buvusi mokyklos valgyklos vedėja, po padarytos kojos operacijos buvo išgrūsta namolio tęsti gydymo, kur viskas komplikavosi iki didelių skausmų, po to naktinės konsultacijos pažįstamai gydytojai, nu vienu žodžiu, galų gale ligoninės vadovas paaiškino, jog viskas pagal europines instrukcijas, viskas teisėta, nes tokios a la TAUPYMO direktyvos. Visą šitą nužmogėjimą galima pavadinti- patys prisiprašėme už skalbimo miltelių pakelį ir alaus butelį kiek mažesne kaina, kuomet ėjome balsuoti už naująją europinę tvarką- popieriuje žmogus yra vertybė, o realiame gyvenime- atidirbta šiukšlė.

dienos

dienos portretas
kaip gali buti geresnis gydymas namie nei ligoninej? kad zymiai pigiau tai sutinku, bet pasakot kad priziurimai gydytojo yra blogiau nei paliktai nepaeinanciai su silpnais raumenim vienai namuose.... Ir dar sergant reta liga?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių