Quantcast

Beveik kas antras vaikas Lietuvoje kenčia nuo dantų problemų

  • Teksto dydis:

Lietuvoje nuolat dantų problemas patiriančių vaikų skaičius išlieka didelis: net 42,7 proc. tėvų, auginančių vaikus iki 12 metų, tvirtina, kad jų vaikai su dantų problemomis susiduria dažnai arba labai dažnai.

Beveik trečdalis (31,8 proc.) vaikų iki 12 metų, apklausos duomenimis, su dantų problemomis susiduria dažnai, o dešimtadalį (10,9 proc.) vaikų jos kamuoja labai dažnai. Tik 5,4 proc. Lietuvos vaikų su tokio pobūdžio problemomis  nesusiduria niekada.

Viena galimų tokios situacijos priežasčių – pačių tėvų nepakankamas rūpestis savo atžalomis: su svarbiausiomis dantų priežiūros taisyklėmis vaikus supažindina vos 43,4 proc. tėvų. Penktadalis (20,2 proc.) teigia to nedarantys dėl laiko stokos, beveik trečdalis (31,8 proc.) – dėl žinių stokos. Be to, net 55,8 proc. respondentų pripažįsta, kad atžalų dantų higienai neskiria pakankamai dėmesio. Specialistai teigia, kad toli gražu ne puikią Lietuvos vaikų dantų būklę pastebi kasdien savo darbe.

„Tėvai dažnai nežino svarbiausių dantų priežiūros principų, todėl ir vaikų burnos higienai skiria nepakankamai dėmesio. Tėvams vis dar būna naujiena, išgirdus, kad vaiko mityba turi didelę reikšmę jo dantų sveikatai. Tai ypač svarbu žinoti dar žindant kūdikį, nes pernelyg ilgas žindymas motinos pienu gali sukelti karieso ligas netgi ankstyvoje vaikystėje. Taigi paplitęs požiūris, kad dantimis rūpintis reikia tik kai jau skauda, yra klaidingas“, – sako odontologė Orinta Kovalevskaja.

Kaip svarbiausią ir labai paprastą dantų priežiūros taisyklę, kurios visi tėvai turėtų nuo kuo mažesnio amžiaus išmokyti savo vaikus, medikė išskiria trijų žingsnių burnos priežiūros programą, kuomet naudojama  dantų pasta, siūlas ir burnos skalavimo skystis.

„Šios programos laikymasis kasdien reikšmingai sumažins tikimybę, kad vaikas susirgs rimta dantų liga. Tėvai gali sėkmingai supažindinti vaikus su šiomis taisyklėmis ir turėtų pirmieji to imtis, tačiau labai svarbu taip pat nepamiršti reguliarių vizitų pas odontologą ir tinkamo švietimo apie burnos higieną mokykloje“, – sako O. Kovalevskaja.

Apklausa parodė, kad 55,8 proc. tėvų mano, jog mokyti vaikus tinkamos dantų priežiūros turėtų būtent jie. 48 proc. tėvų tvirtina, kad tuo užsiimti turi odontologijos specialistai, 44,9 proc. – kad mokyti taisyklingos burnos higienos vaikus turi darželių auklėtojai arba mokytojai.

Respondentų teigimu, šiuo metu trijų žingsnių programos laikosi mažiau negu trečdalis (30,2 proc.) apklaustųjų vaikų. Rimtų problemų nekelia tik dantų pastos paplitimas: 95,8 proc. respondentų teigė, kad jų vaikai naudoja šią priemonę. Tuo tarpu rezultatai dantų siūlo ir burnos skalavimo skysčio naudojimo srityse yra daug blogesni: dantų siūlą naudoja šiek tiek daugiau negu pusė (55,8 proc.), burnos skalavimo skystį – vos trečdalis (32,6 proc.) vaikų.

Internetinė apklausa specialaus, bakterijas naikinančio burnos skalavimo skysčio gamintojo „Listerine“ užsakymu atlikta lapkričio 10 – lapkričio 24 d. Apklausti 300 Lietuvos gyventojų, auginančių vaikus iki 12 metų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

mes

mes portretas
ka jus cia rasinejat paskambinkite kaune iondotologijos klinika centre ir suzinosite kiek kainuoja vaiku dantu taisimas o jei dar kur su narkoze reikia taisyti tai prasideda nuo 500lt 1 dantis

mes

mes portretas
ka jus cia rasinejat paskambinkite kaune iondotologijos klinika centre ir suzinosite kiek kainuoja vaiku dantu taisimas o jei dar kur su narkoze reikia taisyti tai prasideda nuo 500lt 1 dantis
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių