Quantcast

Atskleidė, ko nedaryti gydantis namuose

  • Teksto dydis:

Kiekvieną savaitę Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) pateikia skaičius apie susirgimus gripu ir kitomis ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis. Daugiau nei pusėje savivaldybių pasiekta epidemijos riba. Skaičiai paremti apsilankymų pas gydytojus registracija. Tačiau nemažai blogai besijaučiančių gyventojų į gydytojus nesikreipia, bando gydytis namuose. Vaistininkai sako, kad tokiu metu išauga nereceptinių vaistų pirkimas.

Kaip sau padėti, o ne pakenkti patarė vaistininkė Virgilija Bečelytė.

– Ar šiuo metu nuperkama daug nereceptinių vaistų nuo peršalimo, uždegimų? 

– Toks sezonas, kad tiek receptinių, tiek nereceptinių preparatų pardavimai yra tikrai išaugę. Tai – natūralu, nes labai daug kas skundžiasi viršutinių kvėpavimo takų negalavimais.

– Kaip sau nepakenkti vartojant įvairius nereceptinius vaistus? 

– Pirmoji taisyklė – skaityti anotaciją. Dažnai pastebiu, kad perkant vieną ar kitą preparatą, vieno gamintojo būna perkamos tabletės nuo peršalimo, o kito – karštas gėrimas, nors jų sudėtis – identiška. Todėl yra pavojus perdozuoti tiek paracetamolį, tiek pseudoefedrino hidrochloridą, o pastarasis gali iššaukti širdies ritmo sutrikimus. Jeigu ko nors nežinote – būtinai konsultuokitės su vaistininku. Galite ir paskambinti į vaistinę. Svarbiausia, visada skaityti anotaciją. 

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Kaip dar galime sau pakenkti gydydamiesi namuose ar vartodami tas „liaudiškas“ priemones?

– Iš tikrųjų liaudiškos priemonės – populiarios, bet reikia atkreipti dėmesį: jeigu česnakas netinka, dirgina skrandį, tai jo geriau nevartoti. Tuo labiau nebandyti kišti į nosį, nes išdeginsit nosies gleivinę. Jokiu būdu neskalaukite gerklės druskos tirpalu, kurį pasigaminote namuose – vietoj naudos bus tik žala.

Kaip įveikti ligas gydantis namuose, pasakojo vaistininkė Elvyra Ramaškienė. 

– Kokius simptomus jausdami ateina gyventojai?

– Dažniausiai – slogą, gerklės skausmą ir kosulį. Vienas kitas skundžiasi aukšta temperatūra. 

Svarbiausia, visada skaityti anotaciją.

– Ar gydantis namuose galima vartoti pernai metais pirktus vaistus?

– Reikia pasirinkti vaistus, kurie veikia būtent tuos jaučiamus paciento simptomus. Žinoma, galima atsirinkti iš tų vaistų, kuriuos turėjote pernai. Svarbiausia, pasižiūrėti galiojimo terminą ir kokia tų vaistų sudėtis. Jeigu žmogus ir karščiuoja, ir sloguoja, ir sausai kosėja, be abejo, tinka visi tie sudėtiniai vaistai, kurie malšina tuos simptomus. Jeigu tik karščiuoja, galima naudoti tik karščiavimui mažinti skirtus preparatus. Jeigu labai stipri sloga, galima naudoti skirtus tik slogai stabdyti. Kiekvienam pagal simptomus reiktų atsirinkti medikamentus.

– Ar tokiais vaistais gali gydytis visa šeima?

– Tokie vaistai, kurie skirti gydyti arba slopinti peršalimo simptomus, tinka ne visiems, ne visų amžių grupėms. Yra vaistai, kurie tinka tik vaikams nuo dvylikos metų, arba tik suaugusiems. Dar reikia atsižvelgt į tai, jeigu žmogus vyresnis ir turi aukštą kraujospūdį. Jam irgi ne visi vaistai tinka. Čia jau reikėtų viską paskaityti informaciniame lapelyje, ten tikrai viskas surašyta. 

– Kada jau kreiptis pas gydytoją? Nebedelsti ir nebandyti sau padėti namuose?

– Nereceptiniai preparatai vartojami dvi-tris dienas. Tada tie simptomai praeina arba lieka vienas kitas. Vėlgi, reikia pasižiūrėti, kas tiksliai vyksta ir ar galima toliau gydytis namuose. Jeigu staiga vėl pakilo temperatūra, simptomai nelengvėja ir nepraeina per tris dienas, tada jau kreipiamės į gydytoją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vika

Vika portretas
Kai paskaitai anotacija, susidaro ispudis, kad pasaliniu poveikiu tiek daug, kad gal net neverta naudoti. Bet jeigu be vaistu negalima apsieiti, numoji ranka i tuos perspejimus ir geri tuos vaistus. Dabar gamintojai labai isgudrejo, kad apsidraustu suraso absoliuciai viska, net toki poveiki, kuris gal atsitiko kokiam vienam pacientui ir neaisku, del kokios priezasties. Taip kad su tom anotacijom irgi problema. Gydytojas priraso, o kai paskaitai, tai draudziama ir turintiems auksta kraujospudi, ir glaukoma. Seimos gydytojas net neatkreipia demesi i tokius dalykus, o raso vaistus nuo ligos, kuria tuo metu sergi!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių