Quantcast

Alergija maistui – svarbus sveikatos iššūkis

  • Teksto dydis:

Sveikatos apsaugos viceministrė dr. Jadvyga Zinkevičiūtė susitiko su Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos ir Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos atstovais. Aptarta, kaip geriau informuoti kavinių ir restoranų lankytojus apie patiekaluose esančias netoleravimą ar alergiją sukeliančias medžiagas.

Susitikime taip pat dalyvavo už maisto saugą ir vartotojų sveikatos apsaugą atsakingi ministerijos bei Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos, Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos, Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos, Lietuvos vartotojų instituto atstovai.

Pagal Europos Parlamento ir Tarybos reglamentą, Europos Sąjungos valstybės narės turi teisę pačios nuspręsti dėl konkretaus būdo ir formos, kaip viešojo maitinimo įstaigose pateikti informaciją apie maisto patiekaluose esančias alergiją ar netoleravimą sukeliančias medžiagas.

Šiuo metu Sveikatos apsaugos ministerijos interneto svetainėje paskelbta apklausa: „Kaip restoranai ir kavinės turėtų pateikti informaciją savo lankytojams apie patiekaluose esančius alergenus (pvz., riešutus, soją, pieną, javus, kiaušinius, garstyčias, moliuskus, žuvį ir pan.)?" Daugiau kaip pusė apklausos dalyvių teigia, kad reikėtų valgiaraštyje nurodyti alergenus kiekvienam patiekalui. 42 proc. respondentų mano, kad reikėtų raštu perspėti lankytoją, kad jei jis ar ji yra alergiški, turėtų kreiptis į padavėją. Apie 8 proc. žmonių neturi šiuo klausimu griežtos nuomonės.

Susitikimui pirmininkavusi sveikatos apsaugos viceministrė dr. J. Zinkevičiūtė akcentavo, kad valdininkai turi aktyviai bendradarbiauti su viešojo maitinimo įstaigomis: „Turime atsakingai įvertinti visoms suinteresuotoms pusėms priimtinus sprendimo būdus ir pasirinkti – efektyviausią".

Pasitarime dalyvavusių asociacijų atstovai pasiūlė, kad viešojo maitinimo įstaigose meniu matomoje vietoje būtų pateiktas užrašas: „Jei esate alergiškas, informuokite mus" (taip būtų siekiama užmegzti aktyvų dialogą su lankytoju). Jie mano, kad toks informacijos pateikimo būdas ir komunikacija pagerintų jautrių vartotojų apsaugą.

Vieningai nuspręsta iki kito susitikimo surinkti visus argumentuotus siūlymus, parengtus bendradarbiaujant su visuomene, viešojo maitinimo paslaugų vartotojais ir tiekėjais, gydytojais, sveikos mitybos specialistais, mokslininkais ir kt. Informacijos apie maisto patiekaluose esančias alergiją ar netoleravimą sukeliančias medžiagas teikimo viešojo maitinimo įstaigose tvarka bus tvirtinama sveikatos apsaugos ministro įsakymu.


Šiame straipsnyje: alergijamitybamaistas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių