Quantcast

5-asis šiemet įvežtinės maliarijos atvejis – iš Madagaskaro

  • Teksto dydis:

Antradienį VšĮ Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų filiale 52 metų moteriai diagnozuota tropinė maliarija, informuoja Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC).

Epidemiologinio tyrimo metu nustatyta, kad ligonė nuo 2015 m. kovo 20 d. iki balandžio 2 d. kartu su vyru keliavo po Madagaskarą. Maliarijos profilaktikai antimaliarinių preparatų nevartojo.

ULAC duomenimis, 2015 m. užregistruoti jau penki įvežtinės tropinės maliarijos atvejai. Keturi ligoniai užsikrėtė Afrikos šalyse (Malavi, Pusiaujo Gvinėjoje, Gvinėjoje) išvykę darbo tikslu ir vienas – keliaudamas po Madagaskarą. Nei vienas iš ligonių maliarijos profilaktikai vaistų nevartojo.

Maliarija yra gyvybei grėsminga liga, kurią sukelia kraujo pirmuonys (Plasmodium vivax, P. ovale, P. malariae, P. falciparum), pasireiškianti periodiškai pasikartojančiais karščiavimo (drugio) priepuoliais. Paprastai maliarijos sukėlėjas perneša Anohpeles genties uodai.

Maliarija – plačiai paplitusi tropiniuose ir subtropiniuose regionuose: Afrikos, Azijos, Lotynų Amerikos teritorijose. Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, yra daugiau kaip 100 šalių, kuriose galima užsikrėsti maliarija.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras primena, kad svarbiausia maliarijos profilaktikos priemonė yra reguliarus antimaliarinių vaistų vartojimas ir apsauga nuo uodų įkandimų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių