Quantcast

„Microsoft“: žmogus geba susikoncentruoti trumpiau nei auksinė žuvelė

  • Teksto dydis:

Kanadoje atliktas kompanijos "Microsoft" tyrimas parodė, kokią įtaką šiuolaikinės technologijos daro jas naudojantiems žmonėms.

Ypač jų dėmesio koncentracijai. Žmonėms būdingi trys koncentracijos tipai: ilgalaikis, pasirinktinis (dėmesio išlaikymas, esant blaškantiems faktoriams) ir kintantis (persijungimas tarp užduočių). Tyrime dalyvavo 200 žmonių, buvo padarytos 112 savanorių encefalogramos.

Tyrimo dalyviams buvo užduodami klausimai, jie buvo verčiami žaisti specialiai tam sukurtus žaidimus. Rezultatai buvo suskirstyti į tris grupes: aukštą, vidutinę ir žemą koncentraciją.

Encefalograma buvo daroma, peržiūrint įvairius informacijos šaltinius ir esant skirtingam aktyvumui, dėmesiui pereinant nuo vieno daikto prie kito.

Tyrimas parodė, kad vidutinė žmonių koncentracijos trukmė sudarė 8 sekundes (viena sekunde mažiau, nei auksinės žuvelės koncentracijos trukmė), kai tuo tarpu 2000 m. šis rodiklis siekė 12 sekundžių. Skaitmeninių įrenginių naudojimas taip pat gerina gebėjimą atlikti keletą užduočių vienu metu.

Tie, kurie naudojosi skaitmeniniais įrenginiais daugiau už kitus, turėjo daugiau problemų su koncentracija. Vartotojai su dideliu darbo su įrenginiais stažu išmokdavo apdoroti daugiau informacijos, demonstravo aukštesnę koncentraciją, geriau pasirinkdami, ties kuo reikėtų susikoncentruoti, o ką ignoruoti.

Savo ruožtu, dirbantys su keliais įrenginiais vienu metu turėdavo sunkumų su informacijos filtravimu.

Tyrimo autoriai padarė išvadą, kad žmogaus smegenys prisitaiko prie juos supančių technologijų, tuo tarpu koncentracijos laiko trukmės sumažėjimas gali būti pašaliniu šio prisitaikymo efektu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių