Quantcast

A. Sabonis – nepamirštamas abipus Atlanto

Kol kas nei Kaunas, nei Madridas ar Portlandas nepastatė paminklo Arvydui Saboniui, tačiau beveik visus įmanomus trofėjus iškovojęs Lietuvos krepšinio maestro įamžintas abipus Atlanto ne vien žmonių atmintyje, bet ir filmuose, medaliuose, netgi dainoje.

Kol kas nei Kaunas, nei Madridas ar Portlandas nepastatė paminklo Arvydui Saboniui, tačiau beveik visus įmanomus trofėjus iškovojęs Lietuvos krepšinio maestro įamžintas abipus Atlanto ne vien žmonių atmintyje, bet ir filmuose, medaliuose, netgi dainoje.

Ilgiausių metų!

Vakar, gruodžio 19-ąją, kartu su 50-metį sutikusiu A.Saboniu savo gimtadienius šventė ir daugiau pasaulio sporto įžymybių.

Tądien 1957-aisiais gimė triskart NBA čempionas, dabartinis Hjustono "Rockets" komandos, kuriai atstovauja Donatas Motiejūnas, vyriausiasis treneris Kevinas McHale'as, 1961-aisiais (kaip ir Sabas) – amerikietiškojo futbolo legenda Reggie White'as, 1966-aisiais – triskart olimpinis ir dukart pasaulio kalnų slidinėjimo čempionas italas Alberto "La Bomba" Tomba, 1970-aisiais – olimpinis ir pasaulio ledo ritulio čempionas čekas Robertas Langas, 1973-iaisiais – olimpinė ir pasaulio dviračių plento lenktynių čempionė uzbekė Zulfija Zabirova, 1974-aisiais – lietuviško kraujo turintis amerikietiškojo futbolo asas Joe Jurevičius, 1982-aisiais – ieties metimo pasaulio čempionas suomis Tero Pitkämäkis, 1987-aisiais – vienas geriausių Prancūzijos futbolininkų Karimas Benzema.

60-metį pažymėjo Lietuvos krepšinio legendos bendravardis ir bendrapavardis – buvęs lengvaatletis vilnietis Arvydas Sabonis. Jo geriausias šuolių į tolį rezultatas (8,06 m) yra šeštasis per visą šalies lengvosios atletikos istoriją, o trišuolio (16,28 m) – vienuoliktasis.

Sabo ketvirtadienis

JAV miesto Portlando, kuriame gyveno ir 1995–2001 m. ir 2002–2003 m. "Trail Blazers" komandoje žaidė A.Sabonis, kalendoriuje ryškiai pažymėta ne vien gruodžio 19-oji.

2011-ųjų rugpjūtį, kai Sabas buvo oficialiai priimtas į Jameso Naismitho krepšinio šlovės muziejų, Portlandas irgi iškilmingai pagerbė lietuvį – jį "Pioneer Courthouse" skvere pasveikino keli tūkstančiai miestiečių ir buvę bendražygiai iš "Trail Blazers".

"Tai bent siurprizas! Džiaugiuosi, kad nepamiršote manęs", – tąkart pasakė A.Sabonis, o tūkstantinė minia skandavo: "Sabas! Sabas!"

Tądien buvo ketvirtadienis (rugpjūčio 18-oji) ir jį tuometis Portlando meras Samas Adamsas oficialiai paskelbė A.Sabonio diena.

Beveik po metų JAV alternatyviosios muzikos grupė "Margot & the Nuclear So and So's" pristatė naują albumą "Rot Gut, Domestic", kuriame yra daina "Arvydas Sabonis".

"Visada atrodė keista, kad norėsiu turėti draugą lietuvį. Sugrįžk, mes tavęs pasiilgome", – dainuoja amerikiečiai.

Nukalė medalį

Lietuvoje A.Sabonis įamžintas ne vien keliais dokumentiniais kino filmais ar jo delnų įspaudais Kaune ir Vilniuje, bet ir proginiu medaliu, skirtu 2011-ųjų Europos krepšinio čempionato finalo turnyrui.

Seriją, kurią sudaro žalvario, sidabro, paauksuoto sidabro, aukso ir 11 platinos medalių, sukūrė skulptorius Stasys Žirgulis. Medalio su A.Sabonio portretu averse yra ir tituluotojo krepšininko parašas.

Prie Lietuvos monetų kalyklos mašinos padirbėjo ir pats Sabas. "Nukaliau kelis, darbas nesudėtingas", – sakė "EuroBasket 2011" ambasadoriumi buvęs A.Sabonis.

Aukso medalių buvo nukalta 61, paauksuotų sidabro – 311, sidabro – 211 vienetų, o žalvario – 2 011.

Vienkartine, tačiau plačiai nuskambėjusia akcija A.Sabonis pagerbtas 2012-aisiais per vasaros olimpiadą, kai specialiai žaidynių proga viena Londono metro stotelių – Šiaurinės linijos "East Finchley" – buvo pavadinta jo vardu.

Olimpiados dienomis Londono požeminio transporto arterijose taip pat skambėjo krepšinio legendų Billo Russello, Lisos Leslie, Oscaro Robertsono, Sergejaus Belovo, Michaelo Jordano pavardės.


Šiame straipsnyje: Arvydas Sabonis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių