Quantcast

V. Alekna dviem žodžiais įvertino sūnaus Mykolo pagerintą pasaulio rekordą

  • Teksto dydis:

Disko metikas Mykolas Alekna pagerino beveik 40 metų gyvavusį disko metimo pasaulio rekordą. 21-erių Europos čempionas Oklahomos valstijoje Ramonos mieste diską nuskraidino 74,35 metro. Ankstesnis rekordas priklausė vokiečiui Jurgenui Schultui, kurį atletas pasiekė 1986-ųjų birželį. Tai buvo ilgiausiai nepagerintas rekordas lengvojoje atletikoje.

Seimo narys, buvęs atletas Virgilijus Alekna pakomentavo sūnaus Mykolo pasiektą pasaulio rekordą.

– Tai dabar esate nukarūnuotas, pone, Alekna?  

– Taip, sekmadienį dar buvau Lietuvos rekordininkas disko metime, pirmadienį jau, deja, ne.  

– Ką jūs parašėte sūnui?  

– Pasveikinau, daug nėra ką rašyti, o pirmadienį ryte susiskambinome, pasidžiaugėme tokia svarbia akimirka. Paklausė, kaip aš jaučiuosi. Aš sakiau, Mykolai, netekau Lietuvos rekordo, viskas gerai. Pasaulyje progresas eina į priekį. Žmonės tobulėja, visi įvairūs dalykai tobulėja, sporto metodikos, treniravimosi metodikos tobulėja, kad rezultatai irgi tobulėja.  

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

– Žiniasklaidoje yra cituojama jūsų SMS žinutė. Sūnui jūs parašėte tik du žodžius: „geras darbas“. Ar taip? 

– O ką ten daugiau rašyti? Pasidžiaugėme, vis tiek jau buvo vėlus laikas, tai norėjosi dar ir pamiegoti, ryte daugiau pakalbėjome. Mykolo paklausiau, kaip tas metimas jautėsi? Sakė, nieko ypatingo, jautėsi, kad geras metimas, dar oro sąlygos galbūt pagerino šiek tiek.  

– Ką jūs turite omenyje?  

– Palankus vėjas turi įtakos disko metimui ir disko skrydžiui. Jeigu vėjas yra iš dešinės arba priešinis vėjas, jis gali daryti įtaką disko skrydžiui keletu metrų. Taip pat ir priešingai – vėjas iš kairės arba iš galo gali pabloginti rezultatą keletu metrų. Taip, kad tai yra svarbi sudedamoji rezultato dalis.

– Oklahomoje, kur ir vyko šios varžybos, stadionas nėra iš šonų dengtas, ar ne?   

– Ten netgi ne stadionas, ten yra daugiau metimų aikštynas, kuriame yra keletas disko metimo sektorių ir priklausomai nuo vėjo krypties, iš kurios pusės vėjas pučia, pasirenkamas disko metimo sektorius. Ir tada sportininkai dalyvauja iš to metimo sektoriaus. Tai ten tikrai priklauso, kokio stiprumo tuo metu pūs vėjas. Tai jeigu išvakarėse irgi buvo varžybos, kuriose dalyvavo moterys, tai kaip man teko stebėti, pūtė šiek tiek stipresnis vėjas, apie 8-9 m/s, o sekmadienio varžybose, kada vyrai dalyvavo, pūtė apie 5 m/s vėjas, tai šiek tiek silpnesnis, bet vis tiek turėjo įtakos rezultatui.

Tuo labiau, kad Mykolas jau kurį laiką yra puikios sportinės formos ir varžybose prieš savaitę Berklyje, stadione be ypatingų oro sąlygų, numetė įrankį 71 metrą. Tai buvo ženklas, kad pasitaikius geroms oro sąlygoms, gali tokie dalykai, kaip pasaulio rekordas, nutikti.    

– Mykolas dabar yra daug jaunesnis už jus, kai jūs pasiekėte savo geriausią rezultatą. Jam dabar yra 21 metai, o jums tuomet buvo 27 ar 28 metai? 

– Man buvo 28 metai, kada Kaune pasiekiau savo tolimiausią metimą 73 m 88 cm. Mykolas gimė dar po dvejų metų.     

– Jis dar nebuvo gimęs? 

– Dar nebuvo gimęs. Ir štai gimė tas žmogus, kuris pagaliau pagerino disko metimo seniausią rekordą. 

– Kaip Jurgenui Schultui, kuris 1986 metais buvo numetęs 74 m 8 cm ir pasiekęs pasaulio rekordą, kuris laikėsi iki šio sekmadienio, pavyko tuo metu numesti tokį atstumą?  

Paklausė, kaip aš jaučiuosi. Aš sakiau, Mykolai, netekau Lietuvos rekordo, viskas gerai. Pasaulyje progresas eina į priekį.

– Tie, kurie matė būtent tą metimą, pasakojo, kad tai irgi buvo išskirtinės sąlygos, pūtė labai stiprus, palankus disko metimui, vėjas ir padėjo įrankiui nuskristi keletu metrų toliau. Ir tai rodo Jurgeno jau vėliau pasiekti rezultatai. Jis tik dar vieną kartą yra įveikęs 70 metrų ir daugiau jam nepavykdavo priartėti prie to rezultato. Tai rodo, kad buvo sutapę daug aplinkybių, kas lėmė puikų rezultatą.  

– Kaip dažnai jūs galvodavote apie J. Schulto rekordą? Kaip jūs jį norėdavote pagerinti? Kiekvienose varžybose stengdavotės tą padaryti?  

– Kiekvienose varžybose nėra taip paprasta pagerinti, nes rekordo pagerinimui neužtenka vien geros sportinės formos. Reikia, kad sutaptų ir daugiau aplinkybių, kad būtų geros oro sąlygos, pūstų palankus vėjas, būti puikios sportinės formos. Ir, jeigu vienos dedamosios nėra, tai rekordinio rezultato sunku tikėtis. Kaip ir kiekvienas sportininkas norėjau rekordą pagerinti, bet aš galvojau tai padaryti per pasaulio čempionatus, per olimpines žaidynes. Bet vienos iš dedamosios tose varžybose nebūdavo, tai ir rekordų nebūdavo.  

– Kai Mykolas pagerino šį rekordą, jam bus sunkiau ar lengviau olimpiadoje? 

– Jis jau pakankamai subrendęs kaip sportininkas, kaip disko metikas ir tikrai supranta, ką padarė. Didelės įtakos jo rezultatams olimpinėse žaidynėse neturės. Ir, manau, kad jo ambicija iškovoti aukštą vietą olimpinėse žaidynėse išliko ir dar labiau sustiprėjo. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Manau

Manau portretas
Atsirado nepatenkintų, atseit padėjo vėjas. Niekas netrukdo kritikams nuvažiuoti į Oklahomą ir pagerinti Aleknos rekordą

Baba

Baba portretas
O kodėl tėvukas visur uź rankelės veda

PUIKU

PUIKU portretas
LIEKA TIK DŽIAUGTIS IR LINKĖT TOLIMESNĖS SEKMĖS.
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių