Quantcast

Čekijos policija: karinius sandėlius 2014 metais susprogdino Rusijos žvalgyba

Čekijos policija baigė sprogimų kariniuose sandėliuose Vrbeticės kaime 2014 metais tyrimą, praneša portalas „Radio Prague International“.

Kriminalistai patvirtino, kad incidentai, per kuriuos žuvo du žmonės ir buvo padaryta milijardinė žala, nebuvo atsitiktinumas. Tyrėjai įrodė, kad sandėlių Čekijos teritorijoje sprogdinimų organizatorė yra Rusijos karinė žvalgyba GRU ir agentai, taip pat įvykdę pasikėsinimą Didžiosios Britanijos Solsberio mieste. Tačiau šiuo metu Nacionalinis kovos su organizuotu nusikalstamumu centras (NCOZ) konstatuoja, jog bylos nagrinėjimas atidėtas, nes nėra galimybės tęsti kaltininkų baudžiamojo persekiojimo.

„Savo išvadoje NCOZ nustatė, kad Rusijos karinė žvalgyba prisidėjo prie sprogimų organizavimo ir Čekijos piliečių žūties. Tai buvo ne vienintelė tokia akcija, o ilgalaikės Rusijos karinės žvalgybos ardomosios veiklos Europos Sąjungos ir Ukrainos teritorijoje programos dalis“, – sakoma pareigūnų pranešime spaudai.

Tyrėjai pažymi, kad su karinių sandėlių sprogdinimu susijusi specialioji karinės žvalgybos grupė 29155, sudaryta diversijoms užsienyje vykdyti, pavaldi GRU 161-ajam specialiosios paskirties specialistų rengimo centrui. Kaip rašoma pranešime, sprogdinimo vykdytojai buvo Anatolijus Čepiga ir Aleksandras Miškinas, kurie praeityje Solsberyje įvykdė pasikėsinimą į dvigubo agento Sergejaus Skripalio ir jo dukters gyvybę.

Kaip buvo nustatyta anksčiau, GRU agentai į šaudmenų sandėlius pateko naudodamiesi suklastotais pasais. Tačiau Čekijos policija negali pateikti kaltinimų GRU agentams, nes jie yra Rusijos Federacijos teritorijoje. Ši šalis, sakoma pranešime spaudai, nebendradarbiauja su Čekijos teisėsaugos institucijomis ir neišduoda įtariamųjų baudžiamajam persekiojimui.

„Rusijos valdžia atsisakė vykdyti Čekijos prašymus dėl tarptautinės teisinės pagalbos, motyvuodama tuo, kad esą Čekijos paklausimo nagrinėjimas gali pakenkti Rusijos suverenitetui, viešajai tvarkai ir svarbiems interesams“,  – pranešė Čekijos policija.

2014 metais dviejuose amunicijos sandėliuose Vrbeticės kaime nugriaudėjo du sprogimai. Pirmasis įvyko spalio 16 d., kai buvo detonuota 50 tonų sprogmenų. Žuvo du žmonės, dirbę bendrovėje „Imex Group“, kuri nuomojo sandėlį iš valstybinės įmonės Karo technikos institutas.

Antrasis sprogimas įvyko gruodžio 3 d. sandėlyje, kur buvo laikoma 13 tonų sprogmenų. Objektą taip pat nuomojo „Imex Group“, jis buvo už 1,2 kilometro nuo sandėlio, kurį sprogimas sunaikino spalio mėnesį. Buvo skubiai evakuoti 430 Vrbeticės ir kitų kaimų gyventojų. „Imex Group“ atstovas pareiškė, kad sandėliuose buvo laikomi automatai ir artilerijos sviediniai, ir patikino, kad jie savaime negalėjo sprogti.

2021 metų balandžio 17 d. Čekija pareiškė, kad Maskva susijusi su sprogimais amunicijos sandėliuose Vrbeticėje 2014 metais, ir išsiuntė 18 Rusijos diplomatų, kurie buvo įvardyti kaip Rusijos specialiųjų tarnybų darbuotojai.

Rusijos URM pareiškė Prahai griežtą protestą dėl šio „nepagrįsto“ žingsnio ir paskelbė nepageidaujamais asmenimis 20 Čekijos ambasados Maskvoje darbuotojų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Didesnės kvailystės nesugalvosi ?

Didesnės kvailystės nesugalvosi ? portretas
Žinoma visiems kaip ir dėl ko deginami ginklų sandėliai ))

Akivaizdu, kad

Akivaizdu, kad portretas
Tai JAV ir čekų teroristų darbas.

Reality

Reality portretas
Ne žvalgyba o šnipai
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių