Quantcast

Švedija: šalies vandenyse buvo mažiausiai vienas laivas

  • Teksto dydis:

Švedijos gynybinės pajėgos penktadienį pranešė, kad pastarosiomis dienomis vandenyse netoli sostinės veikė „mažiausiai vienas“ laivas, išprovokavęs vieną didžiausių paieškos jūroje operacijų per daugelį metų.

„Mūsų vertinimu, buvo mažiausiai vienas (laivas)“, – žurnalistams Stokholme sakė kontradmirolas Andersas Grenstadas, kuris kalbėjo kelios valandos po to, kai savaitę trukusi operacija buvo sustabdyta.

„Gynybinių pajėgų vertinimu, Stokholmo vidiniame archipelage tikriausiai vyko užsienio povandeninė veikla“, – sakė jis ir bet kokią užsienio veiklą Švedijos teritorijoje pavadino „nepriimtina“.

„Tai galėjo būti mažas laivas“, – nurodė jis.

Praėjusią savaitę pasirodę pranešimai apie kažkokį „dirbtinį objektą“ vandenyse netoli Švedijos sostinės išprovokavo paieškos operaciją, kurioje dalyvavo linijiniai laivai, minų traleriai, sraigtasparniai ir daugiau kaip 200 karių. Buvo tikrinamas rajonas už maždaug 30-60 km nuo Stokholmo.

Rusija neigė, kad yra šios įtartinos povandeninės veiklos šaltinis, ir kaltino olandų povandeninį laivą, tačiau Nyderlandai tai atmetė.

„Nenoriu komentuoti to, ką sako Rusija. Nerodžiau pirštu į jokią šalį“, – sakė A.Grenstadas.

Pasak jo, būtų galima atmesti galimybę, kad archipelage veikė didelis įprastinis povandeninis laivas, bet plačiau nekomentavo.

Kai kurie analitikai sakė, kad bet kokia užsienio galia, bandanti vykdyti žvalgybinę veiklą netoli Švedijos sostinės, tikriausiai kliautųsi mažais povandeniniais laivais, galbūt, minilaivais, kurių įgulą sudaro tik vienas ar du žmonės.

A.Grenstadas užsiminė, kad švedų kariškiai per paieškos operaciją palaikė ryšį su kolegomis iš užsienio.

„Turime kontaktų tinklą arba sulaukėme patarimo ir paramos tam, ką dabar darome. Tačiau tai operacija, kuri buvo vien tik švedų“, – sakė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių