Quantcast

Švedija nutraukia įtartino povandeninio laivo paieškas

  • Teksto dydis:

Švedijos pareigūnai nurodė atšaukiantys savaitę trukusias įtartino povandeninio laivo paieškas prie Stokholmo salų.

Kariuomenės pareigūnai penktadienį nurodė davę įsakymą karinėms jūrų pajėgoms baigti to objekto paieškas, nors dalis antžeminių pajėgų dar dalyvaus šioje operacijoje.

„Penktadienio rytą, 8 val. (vietos, 9 val. Lietuvos laiku), buvo baigta pagrindinė dalis jūrinėje žvalgybos operacijoje, kuris vyko Stokholmo salyne nuo praeito penktadienio“, – sakoma ginkluotųjų pajėgų pranešime.

„Tai reiškia, kad dauguma jūrų ir jūrų desanto pajėgų grįžo į uostą ir yra įprasto parengties lygio. Nedideli daliniai, vykdantys specifines užduotis, lieka toje teritorijoje“, – pridūrė kariškiai.

Gynybos pajėgos vėliau penktadienį surengs spaudos konferenciją, kurioje pateiks išvadas apie savaitę trukusias paieškas vandenyse netoli Švedijos sostinės, kurios, kaip teigė žiniasklaida, buvo Rusijos povandeninio laivo paieškos.

Praeitą savaitę buvo paskelbta pranešimų apie „žmogaus sukurtą objektą“, dėl kurių buvo pradėta paieškų operacija, dalyvaujant karo laivams, priešminininiams laivams, sraigtasparniams ir daugiau negu 200 karių. Šios pajėgos šukavo akvatoriją už maždaug 30–60 kilometrų nuo Stokholmo.

Švedijos gynybos pajėgos oficialiai pradėjo mažinti šios operacijos mastą trečiadienį, nurodžiusios, kad kai kurie laivai jau grįžo į uostą.

Švedijos kariuomenė praeitą penktadienį pradėjo didžiausią povandeninio laivo paieškos operaciją savo vandenyse nuo Sovietų Sąjungos subyrėjimo, gavusi įtikinamų pranešimų apie numanomą užsienio pajėgų povandeninę veiklą prie salų netoli sostinės Stokholmo ir toliau Baltijos jūroje.

Kariuomenės pareigūnai neapkaltino jokios šalies dėl numanomo įsibrovimo, nors dauguma Švedijos gynybos analitikų teigia, kad labiausiai tikėtina, jog tas laivas priklausė Rusijai.

Tačiau Rusija neigė esanti kaip nors susijusi su ta povandenine veikla, teigdama, kad pastebėtas povandeninis laivas veikiausiai priklausė Olandijai. Tačiau tokią prielaidą Nyderlandai paneigė.

Švedija sukūrė kovos su povandeniniais laivais pajėgas, kai vienas Sovietų Sąjungos laivas, apginkluotas branduolinėmis torpedomis, 1981 metais užplaukė ant seklumos prie šalies pietinių krantų.

Tačiau pasibaigus Šaltajam karui, išlaidos gynybai buvo smarkiai apkarpytos, o kovos su povandeniniais laivais pajėgas buvo pradėta mažinti. Kovos su povandeniniais laivais sraigtasparniai buvo nurašyti 2008 metais, o jų pamainos laukiama ne anksčiau negu 2018-aisiais.

Buvo sumažintos ne vien išlaidos gynybai: Švedijos kariuomenės pagrindinis dėmesys nuo teritorinės gynybos buvo perkeltas į tarptautines taikos palaikymo operacijas, taip pat buvo atsisakyta šauktinių kariuomenės.

2012 metais Švedija turėjo 20 tūkst. aktyviosios tarnybos ir 200 tūkst. rezervo karių. 1999 metais šalies aktyviosios tarnybos pajėgas sudarė 50 tūkst. karių ir beveik 600 tūkst. rezervo karių, rodo Britanijoje įsikūrusio Tarptautinio strateginių studijų instituto statistika.



NAUJAUSI KOMENTARAI

palauksim

palauksim portretas
kol ta "podvodnaja lodka" pati iškils, bet jau pilna negyvėlių, panašiai, kaip "Kursk", kurio gelbėti neleido putleris,nors ir JAV ir kitos šalys siūlėsi padėti, reikia jam už tai labai padėkoti, ypač turi būti dėkingi žuvusių vaikai ir šeimos.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių