Quantcast

Rytų Ukrainoje rusai perima vadovaujančius postus separatistų vyriausybėje

  • Teksto dydis:

Ukrainos vyriausybės pajėgoms liepos pradžioje įgijus persvarą konfliktą su prorusiškais separatistais, Rusijos pilietybę turintis sukilėlių lyderis Aleksandras Borodajus išvyko į Maskvą politinių konsultacijų.

Po derybų su neįvardytais pareigūnais, kurias jis vadino sėkmingomis, A.Borodajus grįžo į sukilėlių tvirtovę Donecką ir pristatė naują aukšto rango veikėją separatistų paskelbtoje „liaudies respublikoje“ – savo tėvynainį, įgijusį patirties prorusiškų separatistų judėjime Moldovoje ir kare tarp Rusijos bei Gruzijos.

A.Borodajus liepos 10 dieną paskyrė „premjero pavaduotoju“ Vladimirą Antiufejevą – vieną iš kelių Rusijos piliečių, užimančių vadovaujančius postus Ukrainos rytinius regionus krečiančiame separatistiniame sukilime.

Faktas, kad V.Antiufejevas prisidėjo prie Rusijos piliečių A.Borodajaus ir sukilėlių kovotojų vado Igorio Strelkovo, rodo įvykusį pokytį separatistų judėjimo vadovybėje ir pabrėžia didėjantį Maskvos vaidmenį šiame konflikte, sako Vakarų šalių pareigūnai.

„Per kelias pastarąsias savaites Donecko liaudies respublikos vadovybėje įvyko dramatiškas pokytis, kuris neabejotinai sudaro įspūdį, jog Rusija imasi labiau tiesioginio vadovaujančio vaidmens, – sakė JAV ambasadorius Kijeve Geoffrey Pyattas (Džefris Pajetas). – Tie asmenys reguliariai palaiko ryšį su Rusijos valdžia.“

Ukrainoje gimę sukilėlių lyderiai buvo stumiami iš separatistų vadovybės, o dėl to aštrėjo nesutarimai tarp sukilėlių, kurių nerimas padidėjo po incidento liepos 17 dieną, kai Malaizijos keleivinis laineris buvo numuštas virš separatistų kontroliuojamos teritorijos.

V.Antiufejevas pakeitė Donecke gimusį Aleksandrą Chodakovskį vyriausiojo „Donecko liaudies respublikos“ saugumo pareigūno poste. Tuo tarpu anksčiau šios „respublikos“ prezidentu vadintas vietos veikėjas Denisas Pušilinas buvo pašalintas iš pareigų.

A.Chodakovskis tebėra aukštas sukilėlių vadas, bet jis elgiasi vis labiau nepriklausomai ir sakė naujienų agentūrai „Reuters“, kad separatistai turėjo zenitinių raketų kompleksą „Buk“, kuriuo, kaip teigia Vašingtonas, buvo numuštas 298 žmones skraidinęs laineris. A.Borodajus tą pareiškimą neigė.

V.Antiufejevas, dar žinomas kaip Vadimas Ševcovas, anksčiau dalyvavo prorusiškų separatistų judėjimuose buvusiose Sovietų Sąjungos respublikose, o sukilėliams rytų Ukrainoje stengėsi įdiegti griežtą drausmę bei įkvėpti ryžtą.

Praplikęs 63 metų veikėjas teigia „kovojęs su nacionaliniu fašizmu“, palaikydamas prorusiškus separatistus kaimyninės Moldovos Padniestrės regione, taip pat nepriklausomybę paskelbusiuose Gruzijos regionuose – Pietų Osetijoje ir Abchazijoje.

Savo naujame biure separatistų būstinėje Donecko mieste Sibire gimęs V.Antiufejevas sakė atvykęs į Ukrainą, nes šios šalies vyriausybės pajėgos žudo vietos rusus.

„Žinau, ką reiškia kovoti dėl liaudies teisių ... Žinau, kas yra karštieji taškai“, – jis sakė duodamas interviu.

Paklaustas, ar esama nesutarimų tarp sukilėlių, V.Antiufejevas atsakė: „Aš esu valdžia. Man jokių problemų nekyla ... Jeigu jie to nesupranta – tai jų problema. Esu profesionalas, priverčiantis (žmones) suprasti.“

Šis veikėjas įgijo bauginančią reputaciją 20 metų vadovaudamas saugumo operacijoms Padniestrėje, kuri atsiskyrė nuo Moldovos 1990 metais.

Nušalintas nuo pareigų 2012 metais, kai su juo draugiškus ryšius palaikiusį Padniestrės lyderį pakeitė kitas separatistas, V.Antiufejevas tris dienas išbuvo užsibarikadavęs savo studijoje ir atsisakė pasitraukti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Maksas V

Maksas V portretas
Vakaru informacijos saltiniai dazniausiai yra vkotnakte sukurti puslapiai, kurias jie patys veliau istrina

O

O portretas
geriausia - nukopijuoti arba pažiūrėti Youtube :)

galima zinoti

galima zinoti portretas
nes rusu informacija yra melas ir propoganda, reikia remtis tik vakaru informacijos saltiniais
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių