Quantcast

Nekaltuosius žudančiam valstybiniam terorizmui – popiežiaus kritikos strėlės

  • Teksto dydis:

Popiežius Pranciškus antradienį griežtai kritikavo „valstybinį terorizmą“, kuris „tuo pačiu metu kaip ir teroristus žudo nekaltuosius“.

Nebuvo aišku, ką pontifikas turėjo omenyje, kai pateikė šį komentarą savo lėktuve, skrisdamas atgal į Vatikaną po apsilankymo Europos Parlamente ir Europos Taryboje Strasbūre Prancūzijoje.

Jis atsakė į sudėtingą klausimą apie grėsmę, kurią kelia tokios grupuotės kaip „Islamo valstybė“ (IS) Sirijoje ir Irake, ir apie šiuolaikinę vergovę.

„Yra ir kita grėsmė, valstybinio terorizmo“, – sakė popiežius, apgailestaudamas dėl to, kas nutinka, kai tarptautinės krizės degeneruoja.

„Kiekviena valstybė iš savo pusės jaučia, kad turi teisę žudyti teroristus. Bet tuo pačiu metu kaip ir teroristai žūsta tiek daug nekaltų žmonių, – sakė jis. – Tai aukšto lygio anarchijos tipas, kuris yra labai pavojingas“.

Pranciškaus komentarus būtų galima interpretuoti kaip užuominą apie virtinės vyriausybių veiksmus, tarp jų – Sirijos bandymus sutriuškinti islamistų sukilėlius, JAV veiksmus prieš IS, amerikiečių smūgius iš bepiločių lėktuvų Afganistane ir Pakistane ar Izraelio operacijas prieš palestiniečių kovotojus.

Vatikano ekspertai užsiminė, kad tai gali būti bandymas iš naujo subalansuoti pastabas, kurias Katalikų Bažnyčios lyderis išsakė rugpjūčio mėnesį, grįžęs iš Pietų Korėjos, ir kurios daugelio buvo interpretuotos kaip užuomina, jog karinius veiksmus prieš IS būtų galima pateisinti krikščioniška teologija.

Šį antradienį Pranciškus sakė: „Turime kovoti su terorizmu. Bet kai reikia sustabdyti neteisų agresorių, tai turi būti daroma su tarptautiniu konsensusu. Jokia šalis negali pati viena sustabdyti neteisaus agresoriaus“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių